Υπάρχει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα του οποίου το περιεχόμενο και οι διαδικασίες συμβάλλουν έτσι ώστε να διαμορφωθούν επιστήμονες-ερευνητές με αναστοχαστική διάθεση και ικανότητα να παραγάγουν νέα διαπολιτισμική γνώση.
Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα διαπανεπιστημιακού χαρακτήρα που μέσω της γνωστικής διαδικασίας προάγει τον σεβασμό στον (πολιτισμικό) πλουραλισμό, τη διαπολιτισμική επίγνωση και ικανότητα, την αλληλεγγύη και τη συνεργατική διαπολιτισμική μάθηση.
Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η προετοιμασία φοιτητών και φοιτητριών ώστε να εργαστούν σε πολλαπλά πεδία εφαρμογής της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης (όπως εκπαιδευτικές μονάδες, οργανισμοί, εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κρατική και τοπική αυτοδιοίκηση) σε τοπικό και διεθνές επίπεδο με απώτερο στόχο την κοινωνική συνοχή και συμπερίληψη.
Η συγκεκριμένη σύμπραξη καταδεικνύει πώς οι ορίζοντες διευρύνονται όταν η έρευνα και την επιστημονική γνώση αφήνονται ελεύθερες, στο πνεύμα ενός κοινού άξονα με κοινή πυξίδα την ποιότητα, την εξωστρέφεια, τη διεθνοποίηση και το τετράγωνο της γνώσης.
Η συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίων Λευκωσίας και Πατρών με τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών Ελλάδας εμπίπτει στο πλαίσιο έναρξης του Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση».
Το πρόγραμμα, που θα προσφέρεται από κοινού από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, έχει διάρκεια σπουδών δύο (2) έτη (4 εξάμηνα) και θα διδάσκεται εξ αποστάσεως, στα ελληνικά, με επιλογή για πλήρη ή μερική φοίτηση.
Όπως ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Φίλιππος Πουγιούτας, κατά τις συναντήσεις που είχαν μεταξύ τους οι εκπρόσωποι των δυο πανεπιστημίων, αποφασίστηκαν επίσης, μεταξύ άλλων:
- Η σύσταση ομάδων εργασίας για επεξεργασία των διαφόρων ιδεών και προτάσεων που κατατέθηκαν
- Η εξέταση δημιουργίας νέων καινοτόμων διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών, με ενσωματωμένη πρακτική άσκηση στα περισσότερα εξ αυτών και σε συνεργασία με ελληνικούς δήμους, και
- Η περαιτέρω επικέντρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων σε ερευνητικούς τομείς όπου διαθέτουν τα δυο πανεπιστήμια κοινή ή αλληλοσυμπληρούμενη τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευγενία Αρβανίτη, και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Χριστίνα Χατζησωτηρίου.
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας – Ημέρες γνωριμίας στην Ελλάδα τον Αύγουστο
Εν τω μεταξύ, το Γραφείο Ενημέρωσης και Εγγραφών Ελλάδας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ανακοίνωσε την έναρξη νέου κύκλου δια ζώσης συναντήσεων με υποψήφιους φοιτητές στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων, έμπειροι σύμβουλοι εισδοχής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα βρίσκονται στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσουν για τα 100+ προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει καθώς και για τη φοιτητική ζωή στην Κύπρο.
Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα των δια ζώσης συναντήσεων εδώ.