Μια στέγη φασιστών στο όνομα των αστέγων

Μια στέγη φασιστών στο όνομα των αστέγων

Ο χώρος όπου πρόσφατα έγινε η κατάληψη του Βοτανικού, που μοναδικό στόχο είχε την αποτροπή της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στην περιοχή, μπορεί να έχει αδειάσει, εντούτοις το ιδεολογικό αποτύπωμα όσων την υλοποίησαν και τη συνδιαμόρφωσαν είναι εύκολα ανιχνεύσιμο και παραμένει ξεκάθαρο.

Ως ένας εξ όσων επινόησαν τη «Στέγη Αστέγων», φορέα της κατάληψης αυτής, κατά δήλωσή του, φέρεται να είναι ο Κωνσταντίνος Ντάλιος. Ο Κωνσταντίνος Ντάλιος είναι ο ιδρυτής του πολιτικού κόμματος ΛΕΥΚΟ (Λαϊκές Ενώσεις Υπερκομματικών Κοινωνικών Ομάδων), κάτω από την «ομπρέλα» του οποίου έχει ιδρύσει 20 ενώσεις και 7 «κινήματα». Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του κόμματος, ο κ. Ντάλιος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με την Πολιτική Ανοιξη, με το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά το 2000, με τη Νέα Δημοκρατία –πάλι προεκλογικά– το 2004, με τον ΣΥΡΙΖΑ «στις επόμενες εκλογές, όπου συμμετείχε και ο ίδιος συμβολικά ως υποψήφιός του», στις περιφερειακές εκλογές του 2014 με το Αρμα Πολιτών, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 κατείχε την τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας των ΑΝΕΛ.

Αδυνατεί κανείς να εντοπίσει δράσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι εν λόγω δομές του κόμματος ΛΕΥΚΟ, οι οποίες πιο πολύ φαίνεται να έχουν ιδρυθεί προκειμένου να εξυπηρετούν τους εκάστοτε σκοπούς και την πολιτική περιπλάνηση του ιδρυτή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Κίνημα Εφέδρων Οπλιτών-Πολιτών». Οπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Ντάλιος στην προσωπική του σελίδα στο Facebook: «Πριν από αρκετό καιρό ήρθαν στα γραφεία του ΛΕΥΚΟ ο Χριστοδούλου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αθηνά, η πρόεδρος του Συλλόγου, ο Ιωαννίδης και κάποιοι συνεργάτες τους και μας μίλησαν για το πρόβλημα του τεμένους. Εμείς ενδιαφερθήκαμε άμεσα γιατί το θέμα είναι καθαρά πατριωτικό. Οι έφεδροι είχαν ένα άτυπο κίνημα και ήθελαν να κάνουν κατάληψη στον χώρο» συνεχίζει ο πρόεδρος του ΛΕΥΚΟ, συμπληρώνοντας πως «εμείς βλέποντας αυτή την αποφασιστικότητα και επιμονή τους, αποφασίσαμε να τους βοηθήσουμε και να τους προστατεύσουμε και δημιουργήσαμε το Κίνημα Εφέδρων Πολιτών-Οπλιτών και το εντάξαμε στα κινήματα του ΛΕΥΚΟ, που είναι νόμιμα και θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας με δικό τους καταστατικό, και διορίσαμε επίσημα στο διοικητικό συμβούλιο του κινήματος τον Ιωαννίδη πρόεδρο και τον Χριστοδούλου αντιπρόεδρο και τους δεσμεύσαμε εγγράφως βάσει του καταστατικού να κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας» τονίζει ο κ. Ντάλιος. Και κάπως έτσι «επινοήθηκε η Στέγη Αστέγων, την οποία πλαισιώσαμε με την Ενωση Φτωχών Ελλήνων και την Ενωση Ελλήνων Ανέργων» καταλήγει.

Ο κ. Ντάλιος αποκήρυξε τους καταληψίες σε δηλώσεις που έκανε στο Documento, τονίζοντας πως «τα άτομα αυτά αποδείχτηκαν τελικά παραστρατιωτική οργάνωση, των οποίων τις πρακτικές δεν γνώριζα, γιατί δεν είχα μπει μέσα στον χώρο της κατάληψης».

Στις 11 Ιουλίου 2016 ο σύλλογος Βοτανικού «Η Αθηνά» προχωρά στην κατάληψη του χώρου στον Βοτανικό, έκτασης δεκαέξι στρεμμάτων, σε συνεργασία και με άλλες ακροδεξιές δυνάμεις.

Η κατάληψη, την οποία υποστήριξαν και επάνδρωσαν φασιστικές οργανώσεις ευρέος φάσματος και διεθνών διασυνδέσεων, καθώς και «έφεδροι οπλίτες» με στρατιωτική παραλλαγή και βεβαρυμένο ποινικό μητρώο, αποτέλεσε επί τρεις και πλέον μήνες έναν δούρειο ίππο ώστε αυτός ο συνασπισμός φασιστικών δυνάμεων να παρεμβαίνει ιδεολογικοπολιτικά, στερούμενος, όμως, ακόμη και το βασικό υποτιθέμενο δομικό του χαρακτηριστικό: τους άστεγους.

Εν αρχή ην το ΣτΕ

Η αρχική προσπάθεια μπλοκαρίσματος της ανέγερσης του τζαμιού είχε ξεκινήσει όμως αρκετά νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2011, όταν ο γνωστός για τις ακροδεξιές του τοποθετήσεις μητροπολίτης Σεραφείμ προσφεύγει στο ΣτΕ εναντίον της κοινής υπουργικής απόφασης (7/11/2011) για μετασκευή του παλαιού συνεργείου αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού σε τέμενος στον Ελαιώνα Αττικής. Μαζί του προσφεύγουν ακόμη εννέα φυσικά πρόσωπα και ο «Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Αθηνά”», της οποίας ο αντιπρόεδρος ζήτησε τη συνδρομή του Κ. Ντάλιου. Η προσφυγή απορρίφθηκε τον Ιούνιο του 2013, μολαταύτα πέτυχε τον στόχο της: να καθυστερήσει την έναρξη των εργασιών οικοδόμησης, την ώρα που στον δημόσιο λόγο πληθαίνουν οι ακροδεξιές φωνές περί «ισλαμοποίησης της Ελλάδας». Οι προσφυγές στο ΣτΕ, όμως, δεν θα σταματήσουν εκεί, αφού εκατόν έντεκα φυσικά πρόσωπα –με την ιδιότητα του χριστιανού υπηκόου– προσέφυγαν και πάλι στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο. Η απόφαση του ΣτΕ, η οποία απορρίπτει εκ νέου τις προσφυγές, εκδίδεται στις 30 Ιουνίου 2016, κλείνοντας διαπαντός την πόρτα του δικαστηρίου στους προσφεύγοντες και ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο στην Πολιτεία να προχωρήσει στην ανέγερση του τεμένους. Πράγματι, λίγες ημέρες μετά εγκρίνεται δαπάνη 946.000 ευρώ για ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

Το «hotspot» για Ελληνες

που θυμίζει στρατόπεδο

Εχοντας εισβάλει στον χώρο, οι καταληψίες στήνουν ένα «φρούριο», ή, όπως οι ίδιοι προτιμούν να το αποκαλούν, ένα «hotspot για τους Ελληνες». Πολλοί από τους άντρες που κυκλοφορούν στον υπό κατάληψη χώρο αλλά και πέριξ αυτού φορούν στρατιωτική παραλλαγή. Οπως αναφέρουν οι μαρτυρίες, οι «φύλακες» στη σιδερόφραχτη πύλη ασκούσαν έλεγχο στοιχείων για την είσοδο στον χώρο, στον οποίο, όπως ενημέρωναν τους διαδικτυακούς τους φίλους, μπορούσε να έρθει όποιος Ελληνας άστεγος γνώριζαν, αφού όπως ενημερώνει και ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο αυτοσυστηνόμενος ως «διοικητής του χώρου», είναι «πολύ άδικο να τυχαίνουν ειδικών προνομίων οι λαθρομετανάστες και να υποφέρουν οι Ελληνες». Μολονότι όμως ο χώρος καταλήφθηκε με την πρόφαση να διαμένουν εκεί άστεγοι, αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, γιατί κρίθηκε ότι «ο χώρος ήταν ακατάλληλος», όπως αναφέρει ο Κ. Ντάλιος. Τα όποια τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώθηκαν προέρχονταν από δωρεές αγνώστου προέλευσης, όπως άγνωστο παραμένει και το αν και σε ποιους μοιράστηκαν.

Ακροδεξιό μπλοκ

Οι καταληψίες όμως αναζήτησαν κι άλλους συμμάχους, όπως τη νεοσύστατη Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ενωση (ΛΕΠΕΝ), ιδρυμένη από πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής. Το ότι οι καταληψίες ζήτησαν την αρωγή αυτής της οργάνωσης το δήλωσε η τομεάρχης δικαιοσύνης της ΛΕΠΕΝ Μαρία Καψάλη, σε συνέντευξή της στην «Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής» στις 14 Αυγούστου 2016. Τη «Στέγη Αστέγων» θα ενίσχυαν σύντομα κι άλλες δυνάμεις που πρόσκεινται στον ακροδεξιό χώρο. Εθνικό Μέτωπο, Αναγέννηση Ελλήνων, Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος και Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές δηλώνουν τη στήριξή τους στο εγχείρημα.

Στον ακροδεξιό αυτόν πυρήνα μπαίνει και η Propatria, κομμάτι της «μαχητικής ακροδεξιάς» τα μέλη της οποίας αυτοπροσδιορίζονται ως «ριζοσπάστες, εθνικιστές, φασίστες, εθνοσοσιαλιστές» και αναλαμβάνουν την περιφρούρηση του χώρου στον Βοτανικό. Αυτοί ασχολούνται με πολεμικές τέχνες, αλλά, όπως προκύπτει από την περίπτωση του Βοτανικού, μπορούν να λειτουργήσουν και ως πολιτοφυλακή. Διατηρούν –σύμφωνα με αναφορές αλλά και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα της οργάνωσης– πολύ καλές επαφές με αντίστοιχες εθνικιστικές οργανώσεις του εξωτερικού που ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες, όπως τους White Rex (Ρωσία), τους Greifvogel Wear (Γερμανία) και το Pride France (Γαλλία), καθώς και με το σερβικό μουσικό συγκρότημα Providjenje που είχε συμμετάσχει σε δίσκο του 2014 με σκοπό τη διανομή των εσόδων στη Χρυσή Αυγή, με το τραγούδι «Η Χρυσή Αυγή πρέπει να νικήσει».

CasaPound: Ειδικότητά της οι καταλήψεις

Ιδιαίτερα στενές σχέσεις έχουν όμως και με την ιταλική εθνικιστική οργάνωση CasaPound, όπως φαίνεται από φωτογραφίες της ελληνικής οργάνωσης σε εκδρομές της στη γειτονική Ιταλία. Η CasaPound είναι μια οργάνωση που θεωρεί ότι ενσαρκώνει «τον φασισμό της τρίτης χιλιετίας». Θέλοντας να αναστήσει τις φασιστικές ιδέες, εκμεταλλευόμενη τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, έχει δημιουργήσει ένα ψευδοκοινωνικό προφίλ, ενώ εμπλέκεται σε πλήθος κρουσμάτων βίας. Χρησιμοποιεί μια «πολιτική του δρόμου», που σε συνδυασμό με τη λειτουργία ραδιοφώνων, ιστοσελίδων και περιοδικών αλλά και σωρεία δράσεων «αλληλεγγύης» –με ειδίκευση στις καταλήψεις αχρησιμοποίητων κτιρίων δήθεν για τη δωρεάν στέγαση φτωχών οικογενειών– έχει διαρκώς αυξανόμενη δημοφιλία.

Η σύνδεση της CasaPound δεν είναι στενή μόνο με την ελληνική Propatria, αλλά και με τη Χρυσή Αυγή. Στις 2 Σεπτεμβρίου 2015, αντιπροσωπεία της εξειδικευμένης σε καταλήψεις ιταλικής οργάνωσης επισκέφθηκε την Ελλάδα, φέρνοντας τρόφιμα για να βοηθήσει τη χώρα «που ρημάζεται από τις μνημονιακές πολιτικές». Λίγο αργότερα εκείνη την ημέρα, ο ηγέτης της CasaPound Τζιανλούκα Ιανόνε συναντήθηκε με τον Νίκο Μιχαλολιάκο στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Η CasaPound παρευρέθηκε όμως στην Αθήνα και τρεις μέρες πριν από τον τερματισμό της κατάληψης του Βοτανικού, την 1η Νοεμβρίου, σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο που πραγματοποιήθηκε για τους δολοφονηθέντες Γιώργο Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη. «Η σύμπραξη και σύσφιξη των σχέσεων των πατριωτικών κινημάτων και εθνικιστικών δυνάμεων καθίστανται ανάγκες υψίστης σημασίας όσο ποτέ άλλοτε για τη διαφύλαξη της εθνικής και φυσικής υποστάσεως των λαών» υπογραμμίζεται στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, επιβεβαιώνοντας τη σύσφιξη των σχέσεων με την οργάνωση που ειδικεύεται στις καταλήψεις.

Η Χρυσή Αυγή είχε προλάβει να δηλώσει τη στήριξή της στην κατάληψη με συγκέντρωση που πραγματοποίησε έξω από τον χώρο του Βοτανικού στις 22 Οκτωβρίου, όπου ο υπόδικος Ν. Μιχαλολιάκος διεμήνυσε ότι το κόμμα του θα αντισταθεί «εντός και εκτός της Βουλής» στην ανέγερση τεμένους, καθώς και με ψήφισμα της Εθνικής Αυγής στο Περιφερειακό Συμβούλιο για συμπαράσταση στη «Στέγη Αστέγων».

Τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου, οι αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στη «Στέγη Αστέγων», όπου δεν βρέθηκε ούτε ένας άστεγος, και οι προσαγωγές των δεκαπέντε ατόμων –που πιάστηκαν στον ύπνο– μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Από αυτούς, οι δέκα είχαν απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές για σειρά αδικημάτων: μαστροπεία, διακίνηση πλαστών δελτίων Σκρατς, διακεκριμένες κλοπές και απάτες, διακίνηση ναρκωτικών, απάτη και πλαστογραφία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter