Μια σκουριά στα θεμέλια της κοινωνίας της Β.Α. Χαλκιδικής

Μια σκουριά στα θεμέλια της κοινωνίας της Β.Α. Χαλκιδικής

Ξεκινάει τη Δευτέρα η δίκη των 21 ατόμων για την εισβολή το 2013 στο εργοτάξιο της εταιρείας

Αν βρεθεί κανείς στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής κατηφορίζοντας με το αυτοκίνητο από την Αρναία και περνώντας τα χωριά Παλαιοχώρι, Νεοχώρι, Στάγιρα, στο δρόμο προς το Στρατόνι, θα δει μπροστά του πιάτο τον πανέμορφο κόλπο της Χαλκιδκής και δεξιά κι αριστερά ένα από τα πιο όμορφα και παρθένα δάση της Ελλάδος (περιοχή Σκουριές, Καστέλι, Κάκκαβος ).

Είναι το βουνό που σε πείσμα της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής, που επιθυμούν άλλου είδους ανάπτυξη, χαρίστηκε (Μεταλλεία Κασάνδρας) τον Δεκέμβριο του 2003 από τον βουλευτής Χαλκιδικής και τότε Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Χρήστο Πάχτα, στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός.

Ο κ. Πάχτας βέβαια ένα μήνα μετά παραιτήθηκε από το αξίωμα εξαιτίας της εισαγωγής τροπολογίας σε αναπτυξιακό νομοσχέδιο που επέτρεπε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς να κατασκευάσει τουριστικές εγκαταστάσεις σε παρακείμενη δασική έκταση.

Τα οικονομικά στοιχεία αυτής της χαριστικής πώλησης είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους, δεν θα σας ταλαιπωρήσω με αυτά. Άλλωστε μόλις πριν από λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό δικαστήριο με απόφασή του έκρινε πως η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει την κρατική ενίσχυση συνολικού ύψους 15,34 εκατ. ευρώ, από την «Ελληνικός Χρυσός».

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου ξεκινά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, η εξ αναβολής δίκη των 21 κατοίκων της περιοχής που κατηγορούνται για τον εμπρησμό του εργοταξίου στις Σκουριές τον Φεβρουάριο του 2013.

Οι 21 κατηγορούμενοι είναι μέλη του κινήματος κατά της επένδυσης χρυσού και αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση. Η βασική κατηγορία που τους αποδίδεται είναι αυτή της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.

Το εν λόγο επεισόδιο δεν ήταν φυσικά ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο. Ήταν όμως το πιο βίαιο μέχρι τότε. Γιατί ακολούθησε η καταδρομική επιχείρηση των ΜΑΤ στην πρωτεύουσα του Δήμου Αριστοτέλη, στην Ιερισσό Χαλκιδικής, για τον εντοπισμό των δραστών, με εντολή της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξεως Νίκου Δένδια.

Μια πρωτοφανής στα χρονικά ενέργεια εισβολής σε χωρίο που φυσικά δεν έγινε από 40 κουκουλοφόρους αλλά από ένα κράτος με θύμα ένα ολόκληρο χωριό. Οι κάτοικοι μάλιστα της Ιερισσού για πολλούς μήνες μετά είχαν αποκλείσει τις δύο εισόδους του χωριού και είχαν διώξει την αστυνομία.

Μπαίνοντας στο χωριό αυτό των περίπου 3500 χιλιάδων κατοίκων και στρίβοντας αριστερά από την κεντρική του πλατεία θα βρεθεί μετά από περίπου 500 μετρά στην πανέμορφη παραλία του στο κέντρο του ομώνυμου Κόλπου.

Οι κάτοικοι του μέχρι σήμερα συνεχίζουν να υπερασπίζονται τον τόπο που γεννήθηκαν και που θα ζήσουν τα παιδιά τους μετά από αυτούς. Όσο για την μεταλλευτική εταιρεία μέχρι και σήμερα, πέρα από τον παράνομο (με απόφαση και του ευρωδικαστηρίου πλέον) τρόπου που απέκτησε τα μεταλλεία αδυνατεί να αποδείξει την ορθότητα της μεθόδου με την οποίο θα γίνεται ο διαχωρισμός του χώματος από τον χρυσό. Για την ακρίβεια, όπως λένε πολλοί, απλά τζογάρει με τη μετοχή της στα διεθνή χρηματιστήρια κρατώντας σε ομηρεία μια ολόκληρη περιοχή με μοναδικό όπλο της τις περίπου 1000 θέσεις εργασίας που συντηρεί στην περιοχή.

Υ.Γ: Είναι εντυπωσιακή και η σημερινή αφωνία του αντιπροέδρου της ΝΔ
Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος στο παρελθόν όχι μόνο ήταν λαλίστατος, φυσικά υπέρ της
εταιρίας, αλλά τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 είχε ξεκινήσει την περιοδεία του,
στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία της ΝΔ, από τα
μεταλλεία της εταιρείας στην Ολυμπιάδα. Φυσικά για την πρόσφατη απόφαση του
ευρωδικαστηρίου και για την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, δεν βρήκε λέξη
να πει, ούτε αυτός ούτε τα περισσότερα λαλίστατα συστημικά ΜΜΕ. 

Ετικέτες

Documento Newsletter