Μια πρωτοτυπία της υπουργού Παιδείας Κεραμέως

Μια πρωτοτυπία της υπουργού Παιδείας Κεραμέως

Μετακινήσεις επιτυχόντων σε διαφορετικές σχολές από εκείνες που έγιναν δεκτοί μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων

Αγαπητοί αναγνώστες καλημέρα!

Το αφήγημα της Ν. Κεραμέως περί αριστείας στον χώρο της εκπαίδευσης έχει προ πολλού καταρρεύσει…

Κι αυτό διότι 15 μήνες μετά την εκλογή της ΝΔ στο τιμόνι της χώρας, δεν σταματά να μας εκπλήσσει δυσάρεστα.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Μπορεί να έχει περάσει στα ψιλά των ΜΜΕ η διάταξη του Υπουργείου Παιδείας (χρονικά λίγο μετά το lockdown) δίνοντας το δικαίωμα στους υποψήφιους πέραν της μετεγγραφής όσων δικαιούνται να επιλέγουν πλέον και τη δυνατότητα μετακίνησης σε διαφορετική σχολή από εκείνη που πέρασαν στα πλαίσια πάντοτε του οικείου επιστημονικού τους πεδίου.

Πρακτικά οι επιτυχόντες των Πανελλαδικών μπορούν απλά να μην αιτηθούν μετεγγραφή, αλλά μετακίνηση… προκειμένου να περάσουν σε μια σχολή καλύτερη από εκείνη που βρέθηκαν το καλοκαίρι!

Για πρώτη φορά το ΥΠΑΙΘ φέρνει μια τέτοια κατάπτυστη τροπολογία που αλλοιώνει τον χαρακτήρα των Πανελληνίων εξετάσεων αφού όποιος δεν γράψει καλά έχει μέσω της μετακίνησης μια δεύτερη ευκαιρία για “ανώτερη” σχολή λόγω κάποιων κρατητηρίων που απαραίτητα πρέπει να πληρεί.

Έτσι, η Ν. Κεραμέως κατάφερε να περάσει άλλη μια τροπολογία στα μουλωχτά, γεγονός το οποίο πρέπει να προβληματίσει ιδιαιτέρως την αντιπολίτευση, αν θέλουμε να μιλάμε φυσικά για μια Παιδεία ίσων ευκαιριών δίχως διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Και για να είμαι πιο σαφής, δικαιούται πράγματι ένα οποιοδήποτε παιδί όπου πληρεί τα κριτήρια που τίθενται από το ΥΠΑΙΘ, να χρησιμοποιεί τη δυνατότητα μετεγγραφής επειδή ακριβώς δεν δύναται να αντέξει οικονομικά (μακριά) από το σπίτι του, παραμένοντας όμως στην ίδια σχολή αλλάζοντας απλά έδρα, κάτι απολύτως φυσιολογικό και κατανοητό από όλους.

Ωστόσο, δε νοείται εν έτει 2020 να περνάνε παιδιά σε άλλη σχολή από αυτή που πέτυχαν στις Πανελλήνιες μόνο και μόνο επειδή πληρούν κάποια εισοδηματικά κριτήρια.

Κι αυτό διότι αποτελεί κατάφορη αδικία για όλα εκείνα τα παιδιά που ξανά έδωσαν εξετάσεις επειδή δεν πέρασαν για λίγα μόλις μόρια στη σχολή προτίμησης τους.

Στον αντίποδα, υπάρχει και το 10% για δύο χρόνια που δίνει αντίστοιχες δυνατότητες μιας 2ης ευκαιρίας σε μαθητές οι οποίοι δεν επιθυμούν να ξαναδώσουν εξετάσεις.

Κλείνοντας με αυτές τις σκέψεις φίλες και φίλοι, είναι πασιφανές σχετικά με το που το πάει… η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

Η Ν. Κεραμέως αποφάσισε για ψηφοθηρικούς λόγους να καλοπιάσει μια μειοψηφία συμπολιτών μας από ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα εις βάρος του συνόλου του μαθησιακού δυναμικού της χώρας.

Τόσα χρόνια κανένας Υπουργός Παιδείας δεν εισήγαγε διακρίσεις μεταξύ των μαθητών.

Ο μόνος τρόπος εισαγωγής για όλους ήταν είναι και θα είναι οι Πανελλήνιες εξετάσεις κι ας το βάλουν κάποιοι καλά στο μυαλό τους.

Το ΥΠΑΙΘ οφείλει να πάρει πίσω τη κατάπτυστη αυτή τροπολογία των μετακινήσεων διατηρώντας το δικαίωμα της μετεγγραφής σε όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη.

Δεύτερη ευκαιρία για τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών έχει προβλεφθεί (χρόνια πριν) με το 10% της επόμενης και μεθεπόμενης χρονιάς κατόπιν των Πανελληνίων εξετάσεων.

Οι διακρίσεις λοιπόν πυροδοτούν αντικοινωνικές εκρήξεις που είναι αχρείαστες για τον τόπο μας εν μέσω δε Πανδημίας, ελληνοτουρκικής κρίσης αλλά και οικονομικής.

Ο Αβραάμ Θ. Λαφαζάνης είναι φιλόλογος, ειδικός παιδαγωγός, μέλος συντονιστικού παιδείας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σερρών, μέλος Roseband Socialists.

Documento Newsletter