Μια Πρωτοβουλία αυτοοργάνωσης της σοσιαλδημοκρατίας

Οι εκλογικές μάχες ηγεσίας που βρίσκονται σε εξέλιξη στα δυο κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας/κεντροαριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήδη έχει στήσει εσωκομματικές προεδρικές κάλπες, κάθε άλλο παρά φρενάρουν τις διεργασίες μεταξύ πολιτικών δυνάμεων αλλά και προσωπικοτήτων με επιστημονική και κοινωνική εμβέλεια στο λεγόμενο προοδευτικό χώρο.

Είναι ενδεικτικό ότι ενεργοποιείται δυναμικά η Πρωτοβουλία Δικτύωσης Διαλόγου και Συνεργασίας Συλλογικοτήτων και Προσωπικοτήτων, στην οποία συμμετέχουν και στελέχη που είναι ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και άλλα που κινούνται στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς κ.λπ. Η Πρωτοβουλία επιδιώκει να διαμορφώσει συνεκτικό πολιτικό πλαίσιο μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας για την προοδευτική εναλλακτική διακυβέρνηση της χώρας.

Στόχος της Πρωτοβουλίας δεν είναι η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα αλλά ενός προοδευτικού προγράμματος που θα τεθεί στην διάθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων του χώρου, με φιλοδοξία να αποτελέσει το πλαίσιο συσπείρωσης της προοδευτικής παράταξης.

Το Documento είχε παρουσιάσει τις πρώτες πληροφορίες από την εναρκτήρια συνάντηση της Πρωτοβουλίας αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ σήμερα δίνουμε περισσότερα στοιχεία για όσους συμμετείχαν αλλά και για την οργανωτική επιτροπή που πλέον έχει συγκροτηθεί. Είναι αξιοσημείωτο ότι παρεμβάσεις έκαναν οι:
Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Λούκα Κατσέλη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην Υπουργός, Απόστολος Παπατόλιας, Δρ Δημοσίου Δικαίου τ. Νομάρχης, Διευθυντής Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αργύρης Πασάς, Ομότιμος Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Φίλιππος Σαχινίδης, Οικονομολόγος, τ. Υπουργός, Γιώργος Σιακαντάρης, Δρ. Κοινωνιολογίας, Συγγραφέας, Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κώστας Χλωμούδης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν, εκ μέρους συλλογικοτήτων οι:
Κώστας Βερνίκος, Στρατηγός ε.α., Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, Γεράσιμος Γεωργάτος, Καθηγητής φιλόλογος, Ανανεωτική Αριστερά, Ηλίας Ζαράνης, Συνταξιούχος, Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Πανεπιστημιακός, Σοσιαλιστική Προοπτική, Στέλιος Κατωμέρης, Δρ. Κοινωνικής Οικονομίας, Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία , Παναγιώτης Κορκολής, Μηχανικός, τ. Γ. Γ. στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, Σύρος Κοσκοβόλης, Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας, Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, Παναγιώτης Κρανιδιώτης, Πληροφορικός, Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, Θόδωρος Μαργαρίτης, Πολιτικός Επιστήμων, Ανανεωτική Αριστερά, Χάρης Τοπαλίδης, Δρ Οικονομικής Επιστήμης, Κίνηση «Συμμετέχω», Θεόδωρος Τσέκος, Πανεπιστημιακός, Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, Στέλιος Φενέκος, Ναύαρχος ε.α., Κοινωνία Αξιών, Μιχάλης Χάλαρης, Πανεπιστημιακός, Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, Θεόδωρος Χατζηπαντελής, Πανεπιστημιακός, Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία.

Την Προσωρινή Οργανωτική Επιτροπή που ανέλαβε τον συντονισμό και τις επαφές με όσους άλλους ενδιαφέρονται για το εγχείρημα απαρτίζουν οι Γρ. Ζαρωτιάδης, Σ. Κοσκοβόλης, Θ. Τσέκος και Στέλιος Φενέκος.

Θα επιδιωχθεί να υπάρξουν ολοκληρωμένες απαντήσεις και προτάσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη, την ανθεκτικότητα και την συνολική προστασία της κοινωνίας αλλά και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων. Κι όλα αυτά με στόχο, όπως επισημαίνουν, Διακυβέρνηση εναλλακτική προς τις κυρίαρχες πολιτικές και αντίθετη προς τον νεο-φιλελεύθερο ισχυρισμό ΤΙΝΑ (There Is No Alternative) περί απουσίας διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης και κοινωνικής ισορροπίας…