Μια «μικρή Ρωσία» με 30.000 κατοίκους δημιουργήθηκε στη Σερβία

Μια «μικρή Ρωσία» με 30.000 κατοίκους δημιουργήθηκε στη Σερβία

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, χιλιάδες Ρώσοι μετανάστευσαν στη Σερβία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, αρκετοί ήταν οι πολίτες που θέλησαν να αποφύγουν τη στρατολογία, για να μη βρεθούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, καθώς και τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

Ο αριθμός των Ρώσων στη Σερβία είναι μικρότερος από τους αντίστοιχους που έχουν καταφύγει σε χώρες όπως η Γερμανία, ωστόσο, η παρουσία τους γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στο Βελιγράδι, μια πόλη με λιγότερους από δύο εκατομμύρια κατοίκους.

Στην πρωτεύουσα της Σερβίας έχουν δημιουργηθεί μάλιστα καταστήματα, νηπιαγωγεία και ιατρεία ρωσικής ιδιοκτησίας. Επιπλέον, ρωσικά συγκροτήματα, τραγουδιστές και κωμικοί δίνουν παραστάσεις σε ρωσικά κλαμπ και Ρώσοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους σε γκαλερί συμπατριωτών τους.

Από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τα μέσα του 2023, περισσότεροι από 30.000 Ρώσοι εγγράφηκαν για προσωρινή διαμονή στη Σερβία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι αξιωματούχοι δεν παρείχαν στοιχεία για τη περίοδο πριν από την επίθεση στην Ουκρανία, αλλά τόνισαν ότι οι αριθμοί σημείωσαν απότομη αύξηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της εισροής, οι Ρώσοι ίδρυσαν 11.081 εταιρείες σε διάφορους τομείς, από υπηρεσίες που βασίζονται στο διαδίκτυο έως σχολές αθλητισμού, σύμφωνα με το μητρώο επιχειρήσεων της Σερβίας.

Ο Βίκτορ, ένας 42χρονος κτηνίατρος από την Αγία Πετρούπολη, έφυγε από τη Ρωσία το φθινόπωρο του 2022. Χωρίς τα απαραίτητα προσόντα για να ασκήσει το επάγγελμά του στη Σερβία, εργάζεται ως τεχνίτης στο Βελιγράδι, και εξυπηρετεί αποκλειστικά Ρώσους.

«Επισκευάζω υδραυλικά, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, παράθυρα, ακόμη και έπιπλα. Δεν χρειάζομαι Σέρβους πελάτες», δήλωσε ο Βίκτορ στο Reuters, ο οποίος ζήτησε να μην δημοσιευτεί το επώνυμό του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας χρονολογούνται αιώνες πίσω και παραμένουν στενές ακόμα και σήμερα, αν και η Σερβία προσπαθεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχουν δε πολλοί Σέρβοι, που υποστηρίζουν την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας (όπως την αποκαλεί η Ρωσία) και δεν συμμερίζονται τις απόψεις εκείνων που εγκατέλειψαν τη χώρα.

Διαβάστε επίσης

Κακοκαιρία Atena: Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι – Πότε ξεκινούν, πόσο θα κρατήσουν τα φαινόμενα (LIVE)

Ξανά στο εδώλιο ο Λιγνάδης – Ξεκινά η δίκη σε δεύτερο βαθμό για βιασμούς ανηλίκων

Χωρίς ταξί σήμερα η Αττική – 24ωρη απεργία του ΣΑΤΑ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
17/09/2024, 07:00
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter