Παρότι στην υπόθεση αυτή σημασία έχουν τα γεγονότα, θα ξεκινήσω με κάτι υποθετικό. Ας υποθέσουμε λοιπόν, πως σε κάποια δίκη, εντόπιζαν εμένα ή συνεργάτη μου να ηχογραφεί τη διαδικασία χωρίς την άδεια του δικαστηρίου.
Φαντάζεστε τι θα ακολουθούσε; Φαντάζεστε τι θα έγραφαν και πώς θα το έγραφαν; Τι θα έκανε το δικαστήριο και πώς θα ενεργοποιούσαν το αυτόφωρο για τον «παράνομο καταγραφέα που δεν σεβάστηκε το δικαστήριο και τους νόμους»; Αφού φανταστήκατε (μπορείτε νομίζω) όλα αυτά τα ανατριχιαστικά, ας πάμε στα γεγονότα.
Την Πέμπτη 22 Ιουνίου, σε δίκη που είχα με την κυρία Λίνα Νικολοπούλου Στουρνάρα, εντοπίστηκε μία κυρία να καταγράφει με κινητό τηλέφωνο τη διαδικασία. Ενημερώσαμε το δικαστήριο, ο Πρόεδρος του δικαστηρίου κύριος Τριανταφύλλου κάλεσε την καταγραφέα, η οποία αποδείχτηκε συνεργάτης της κυρίας Στουρνάρα και παραδέχθηκε πως έκανε καταγραφή. Η κυρία Στουρνάρα, παρενέβη λέγοντας πως ήταν δικό της το κινητό τηλέφωνο με το οποίο γινόταν η καταγραφή και μάλιστα πως αυτή το είχε ενεργοποιήσει.
Ο Πρόεδρος κατέσχεσε το κινητό τηλέφωνο και στη συνέχεια αφού το πήρε στα χέρια του, μετά από λίγο ανακοίνωσε στο εμβρόντητο ακροατήριο πως έσβησε την καταγραφή. Αφού ξεπεράσαμε το σοκ της ανακοίνωσης, οι συνήγοροί μου ζήτησαν να ενεργοποιηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για την κυρία Στουρνάρα και τη συνεργάτιδά της Κολαϊτη Ελευθερία. Κάθε αδίκημα που διαπράττεται ενώπιον δικαστηρίου, είναι αυτόφωρο. Σε τέτοιες περιπτώσεις το δικαστήριο έχει δύο επιλογές: ή δικάζει το ίδιο την υπόθεση ή τη στέλνει στο αυτόφωρο. Για το συμβάν τοποθετήθηκα και εγώ στο δικαστήριο λέγοντας πως η πράξη του Προέδρου να σβήσει το αρχείο της καταγραφής, δηλαδή αποδεικτικό στοιχείο, ήταν επίσης παράνομη. Συμπλήρωσα ακόμη πως η πράξη αυτή η οποία είναι πράξη προστασίας όσων διέπραξαν το αδίκημα, υποκρύπτει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες από την πλευρά του ίδιου του Προέδρου και γι’ αυτό επιφυλάσσομαι να υπερασπίσω τα δικαιώματά μου κάνοντας επίσης ξεκάθαρο πως υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις πως αυτή η σύνθεση δεν μπορεί να δικάσει δίκαια.
Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφασίσει για το συμβάν της καταγραφής. Η κυρία Στουρνάρα κρατήθηκε για τις επόμενες ώρες στην αίθουσα του δικαστηρίου από την αστυνομική δύναμη.
Με τη συνοδεία του συνηγόρου μου Γιάννη Μαντζουράνη ενημέρωσα την Επιθεώρηση των δικαστηρίων και αμέσως μετά με τη συνοδεία και του άλλου συνηγόρου μου Γιάννη Απατσίδη, επισκεφθήκαμε τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας της Αθήνας κύριο Ηλία Ζαγοραίο.
Ο κύριος Ζαγοραίος μας είπε πως είχε ενημερωθεί από τον Εισαγγελέα της έδρας για όσα έγιναν και διαβεβαίωσε πως θα γίνουν «τα νόμιμα». Σε ερώτησή μας ποια είναι τα νόμιμα, η απάντησή του ήταν πως αφού έχει ήδη κατασχεθεί το υλικό έπρεπε να πάει στην Εισαγγελία όπως και οι κυρίες που διέπραξαν το αδίκημα. Η διαδικασία προέβλεπε προσαγωγή τους στο Αστυνομικό Τμήμα, δακτυλοσκόπηση και στη συνέχεια εμφάνισή τους στον Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφάσιζε αν θα οδηγούνταν σε δίκη ή θα διατάζονταν περαιτέρω έρευνα αφού όπως μας είπε «κανένας δεν γνωρίζει αν εκτός από ήχος έχει καταγραφεί και βίντεο χωρίς άδεια του δικαστηρίου».
Μετά από ώρες, το δικαστήριο επανήλθε στην έδρα, και ανακοίνωσε πως το κατασχεμένο τηλέφωνο μαζί με τα πρακτικά της δίκης αποστέλλονται στον Εισαγγελέα για να γίνουν τα νόμιμα.
Η έδρα αποχώρησε αρνούμενη να απαντήσει σε ερωτήσεις για το ποια ήταν τα νόμιμα. Μετά την αποχώρηση των δικαστών, οι δικηγόροι της κυρίας Στουρνάρα, την προέτρεπαν να φύγει και έλεγαν στους αστυνομικούς να μην τολμήσουν να την ακουμπήσουν. Η κυρία Στουρνάρα βγήκε από τη αίθουσα και ενώ η συνεργάτιδά της οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και στη συνέχεια στο Αστυνομικό Τμήμα με περιπολικό, η ίδια αποχώρησε περιστοιχισμένη από άπραγους αστυνομικούς. Το Documento επικοινώνησε με το Αρχηγείο της Αστυνομίας ζητώντας να πληροφορηθεί τι ακριβώς έγινε και πήρε την απάντηση πως οι Αστυνομικοί, δεν κατάλαβαν την απόφαση
Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά. Ας πάμε λοιπόν στα ερωτήματα:
- Πώς
ο Πρόεδρος ενός δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου διαπράττεται αδίκημα,
παρεμβαίνει και καταστρέφει αποδεικτικά στοιχεία της πράξης; (θυμίζει τον
Κορωνιά της Vodafone που κατέστρεψε το λογισμικό των
υποκλοπών) - Αφού
το δικαστήριο προχωρά σε κατάσχεση του κινητού τηλεφώνου που κατέγραφε,
δηλαδή κάνει την παραδοχή πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την τέλεση
του αδικήματος (γι αυτό και η κατάσχεση) γιατί δεν ανακοινώνει με σαφήνεια
πως ενεργοποιεί την αυτόφωρη διαδικασία αφού τα αδικήματα σε αίθουσα
δικαστηρίου είναι αυτόφωρα; - Οι
Αστυνομικοί που δεν αντιλαμβάνονται τη διάσταση της απόφασης του
δικαστηρίου (ενδεχομένως και με το δίκιο τους αν αυτή απέφυγε τις κακές
λέξεις «σύλληψη» και «αυτόφωρο» παρότι τα εννοούσε) γιατί δεν ρώτησαν το
δικαστήριο ποια είναι η απόφαση; Δηλαδή γιατί δεν έκαναν αυτό που κάνουν
όταν το δικαστήριο αποφασίσει για κανέναν πορτοφολά ή κάθε έλληνα πολίτη; - Αφού
δεν κατάλαβαν την απόφαση πώς προσήγαγαν τη συνεργάτιδα της Στουρνάρα στο
Τμήμα με περιπολικό αλλά όχι την ίδια; Τι ακριβώς κατάλαβαν;
Φυσικά αυτά τα αστυνομικού-νομικού τύπου ερωτήματα δεν είναι τα κύρια. Το ουσιαστικό είναι αυτό που αντιλαμβάνεται κάποιος με την εμπειρία και τη λογική του. Οι δίκες, τα δικαστήρια, η αυστηρότητα, οι μεγαλοστομίες για όλα αυτά, αφορούν τους ταπεινούς και καταφρονεμένους. Αν σε λένε κάπως, η Δικαιοσύνη γίνεται ανίσχυρη, μπερδεμένη και βγάζει χρησμούς αντί για δίκαιες δικαστικές αποφάσεις. Δεν χρειάζεται να αθωώσει τους ισχυρούς, δημιουργεί γύρω τους την ευεργετική αμφιβολία και τη δημιουργική ασάφεια. Οι σαφείς λέξεις λείπουν, τα αδικήματα είναι κουτσουρεμένα και οι μαύρες τρύπες της ασάφειας πολλές. Από εκεί δραπετεύουν οι ισχυροί. Δεν έχει σημασία αν η πλειοψηφία των δικαστών είναι τίμιοι. Αυτοί που χτυπάνε τον ταμπουρά για να χορεύουν οι τίμιοι είναι άλλοι, τους οποίους καλύπτει η δειλία και η σιωπή των τίμιων. Ακόμη και αν οι Υπουργοί και οι αρχάγγελοι της κάθαρσης δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν, θα τους αναγκάσει η ζωή έστω και με την απόρριψή τους. Θα είναι τραγικό ίσως γιατί οι διεφθαρμένοι θα παραμείνουν ενώ οι ίδιοι θα εξαλειφθούν, αλλά έτσι συνήθως είναι τα πράγματα.
Δεν στοχοποιώ δικαστές και εισαγγελείς όπως αφήνουν να εννοηθεί για να δικαιολογηθούν αυτοί που πρέπει να ελεγχθούν. Στοχοποιώ την αδικία και δεν με ενδιαφέρει η ισχύς της, γιατί παύει να υπάρχει την ώρα που όλα γίνονται δημόσια. Και θα τα κάνω δημόσια. Τώρα αν με κατηγορούν δικηγόροι που μέχρι χθες ήταν εισαγγελείς και διώκτες του εγκλήματος και έγιναν υπερασπιστές αυτών που έπρεπε στο παρελθόν να ερευνήσουν δεν με αφορά. Η παθογένεια, η αρρώστια στη χώρα αυτή είναι τεράστια. Δεν θα γίνω μέρος της. Προτιμώ να είμαι εχθρός της
ΥΓ. Συνάδελφοι με ενημέρωσαν πως κάποιοι στην Εισαγγελία της Αθήνας διαρρέουν πως η κυρία Στουρνάρα δεν έπρεπε να συλληφθεί. Θεωρώ πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει ένας Εισαγγελέας δεν είναι νομική κατάρτιση αλλά ανάστημα.