Το άψυχο και βασανισμένο σώμα της 7χρονης Φάτιμα βρέθηκε σε μια συνοικία του Μεξικού μέσα σε μια σακούλα.
Τον προηγούμενο μήνα οι αρχές εντόπισαν το διαμελισμένο σώμα μιας 25άχρονης που δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της. Στη Βρετανία η απαγωγή και η δολοφονία της 33χρονης Σάρα Εβεραρντ πέρα από οργή προκάλεσε φόβο και ανασφάλεια σε εκατομμύρια γυναίκες.
Τα στοιχεία που συλλέγουν ετησίως οργανώσεις αναφορικά με τις δολοφονίες και τις κακοποιήσεις γυναικών δεν προκαλούν μόνο απογοήτευση αλλά και θλίψη για την αδιαφορία και την αδράνεια των κυβερνήσεων, για το ελλιπές νομικό πλαίσιο αλλά και για την ίδια την κοινωνία που αρνείται ακόμη και σήμερα να δεχτεί ότι η έμφυλη βία και οι δολοφονίες γυναικών είναι προβλήματα της διπλανής πόρτας.
Περίπου έξι γυναίκες δολοφονούνται κάθε ώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Κι αν αυτός ο αριθμός φαίνεται σοκαριστικός, δεν είναι ο μόνος. Το 2019 η κυβέρνηση του Μεξικού κατέγραψε 1.006 θύματα γυναικοκτονιών, η Τουρκία 300, η Γαλλία 146.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε τρεις ημέρες δολοφονείται μία γυναίκα από κάποιον άντρα ενώ στην Ιταλία διαπράττονται κατά μέσο όρο 155 γυναικοκτονίες ετησίως. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, τη δεκαετία 2011-20 δολοφονήθηκαν 64 γυναίκες.
Το lockdown και η παγκόσμια υγειονομική κρίση έκαναν το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο, με τα σπίτια να μετατρέπονται σε κολαστήρια.
Η οργή όμως πια ξεχειλίζει από γυναίκες στο Μεξικό, στην Κωνσταντινούπολη και τη Βρετανία που ζητούν δικαιοσύνη για τη μικρή Φάτιμα και την κάθε Φάτιμα, για όλες εκείνες τις γυναίκες που σώπασαν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Γιατί τελικά αν δεν ανοίξουν ούτε τώρα τα στόματα, τότε πότε;