Απόφαση-κόλαφος για εκείνους που στόχευαν στη δολοφονία χαρακτήρα του Κώστα Βαξεβάνη
Πλήρη δικαίωση του Κώστα Βαξεβάνη και της δημοσιογραφικής ομάδας του Hot Doc αποτέλεσε η καταδίκη του πρώην αρχιπράκτορα της ΕΥΠ Κώστα Αγγελάκη και ενός συνεργάτη του σχετικά με τις περιβόητες «πλαστές αποδείξεις της ΕΥΠ». Είχαν δημοσιευτεί το 2012 και εμφάνιζαν τον Κ. Βαξεβάνη ως έμμισθο πράκτορα της υπηρεσίας πληροφοριών. Οσα έχουν βιώσει ο εκδότης-δημοσιογράφος και η ερευνητική ομάδα του από το 2012 μέχρι και σήμερα μοιάζουν με αστυνομική νουβέλα. Επίορκοι πράκτορες, παρακολουθήσεις, ενέδρες, στημένα δημοσιεύματα, αστυνομικές και εισαγγελικές έρευνες και τελικά καταδίκες ύστερα από επτά χρόνια. Το Documento δημοσιεύει βήμα βήμα το χρονικό μιας δυσώδους υπόθεσης η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής αστυνομικής περιπέτειας.
Στις 24 Μαΐου 2012 κυκλοφόρησε το 3ο τεύχος του περιοδικού Hot Doc με τίτλο «Οι Αγιες Τράπεζες». Κύριο θέμα της δημοσιογραφικής έρευνας ήταν σκάνδαλα μεγαλοτραπεζιτών εκείνης της περιόδου που η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ δεν τολμούσε έστω να θίξει με μονόστηλο. Το επίμαχο τεύχος είχε σταλεί από τις 22 Μαΐου στα δημοσιογραφικά γραφεία για ενημέρωση των δημοσιογράφων. Μία ημέρα πριν από την κυκλοφορία του, στις 23 Μαΐου 2012, το blog Fimotro δημοσίευσε μία απόδειξη. Σε αυτήν εμφανιζόταν ο Κ. Βαξεβάνης να έχει εισπράξει 50.000 ευρώ από την ΕΥΠ στις 15 Ιουνίου 2011 για υπηρεσίες που υποτίθεται ότι είχε παράσχει το πρώτο εξάμηνο του 2011. Μάλιστα η απόδειξη έφερε και την υπογραφή του Κ. Βαξεβάνη.
Εκείνη τη μέρα η δημοσιογραφική ομάδα του Hot Doc βρισκόταν στα τότε γραφεία στο Χαλάνδρι. Η δημοσιογράφος Αντιγόνη Μιχοπούλου θυμάται εκείνη τη μέρα χαρακτηριστικά, το ίδιο και ο γράφων: «Είχαμε μόλις τελειώσει τη δουλειά μας και ετοιμαζόμασταν να φύγουμε. Ξαφνικά βλέπουμε μια απόδειξη είσπραξης του Βαξεβάνη από την ΕΥΠ δημοσιευμένη στο Fimotro του Παπαγιάννη. Αν κάτι δεν μπορώ να ξεχάσω είναι πώς μέσα σε δευτερόλεπτα “οι μηχανές” της ομάδας άρχισαν να δουλεύουν ξανά στο φουλ. Πόσο γρήγορα ψάχναμε για αναδημοσιεύσεις της απόδειξης και με πόση ταχύτητα και ψυχραιμία κυρίως προσπαθούσαμε να μάθουμε το γιατί. Από τότε και για πολλούς μήνες μετά όλα έμοιαζαν με σενάριο αστυνομικής ταινίας στην οποία η αλήθεια είναι ότι κανείς μας δεν ήθελε να πρωταγωνιστεί».
Το δημοσίευμα άρχισε να αναπαράγεται από ανώνυμα πάντα μπλογκ, που ήταν σαφές ότι έπαιζαν ρόλο «πιστολέρο». Στόχος ήταν να αποδομηθούν ο εκδότης του Hot Doc και η έρευνα για τα έργα και τις ημέρες πανίσχυρων τότε τραπεζιτών. Χρόνια μετά και ενώ πλησίαζε η δίκη για τη δημοσιοποίηση των πλαστών αποδείξεων, ο κατηγορούμενος Γιάννης Παπαγιάννης ζήτησε δημόσια συγγνώμη. Ήταν Γενάρης του 2018, σχεδόν έξι χρόνια μετά τη δημοσιοποίησή τους.
Παρακολουθήσεις και άλλων
Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα μπλογκ αυτά έπαιζαν ρόλο «πιστολέρο» σε όσους απειλούσαν την «ιερότητα» των τραπεζιτών. Το ίδιο είχαν πράξει και με τον δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters Στίβεν Γκρέι, τον οποίο είχαν παρουσιάσει ως πράκτορα ο οποίος υποτίθεται ότι είχε έρθει στην Ελλάδα για να καταστρέψει την οικονομία με τα δημοσιεύματά του για τις τράπεζες. Στόχος ήταν να ακυρώσουν τις έρευνες του ίδιου και των δημοσιογράφων Τάσου Τέλλογλου και Νίκου Λεοντόπουλου. Ιδιαίτερη εντύπωση μας είχε προκαλέσει ότι τα δημοσιεύματα των μπλογκ συνοδεύονταν με φωτογραφίες του δημοσιογράφου του Reuters που ήταν εμφανές ότι είχαν τραβηχτεί κατά τη διάρκεια παρακολούθησης. Οι σκέψεις της δημοσιογραφικής ομάδας του Hot Doc επιβεβαιώθηκαν πλήρως στις 20 Ιουνίου 2012, όταν η ομάδα του Reuters, στη διάρκεια ενός ραντεβού στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα στην Αθήνα, εντόπισε και συνέλαβε κάποιον που τους παρακολουθούσε και τους φωτογράφιζε.
Η ενέδρα έγινε διάρρηξη
Η δημοσιογραφική έρευνα συνεχίστηκε. Το ίδιο, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, και η παρακολούθηση, ταυτόχρονα με την προσπάθεια ηθικής και φυσικής εξόντωσης του Κ. Βαξεβάνη. Τον Ιούλιο του 2012 κυκλοφόρησε το έκτο τεύχος του Hot Doc με τίτλο «Σύγχρονο παρακράτος – Τραπεζίτες, μισθοφόροι πράκτορες, μας παρακολουθούν». Παρέθετε έρευνα με όλα τα στοιχεία που η δημοσιογραφική ομάδα είχε μέχρι τότε στη διάθεσή της. Πως δηλαδή μια ομάδα επίορκων πρακτόρων της ΕΥΠ δούλευε για επιχειρηματικά συμφέροντα και τραπεζίτες προσπαθώντας να μας εξοντώσει. Είχε και προσωπικά κίνητρα, αφού πρόκειται για άτομα τα οποία στο παρελθόν οι αποκαλύψεις του Βαξεβάνη είχαν οδηγήσει στον εισαγγελέα.
Οπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, αυτή η δημοσίευση ήταν το κλειδί για όσα επακολούθησαν. Τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου 2012 πέντε άτομα εισέβαλαν στο σπίτι του Κ. Βαξεβάνη. Ενα «ατύχημα» και ο σκύλος που βρισκόταν στο σπίτι είχαν αποτέλεσμα ο εκδότης του Hot Doc να τους αντιληφθεί και να ειδοποιήσει την αστυνομία. Οι εισβολείς δεν βρέθηκαν ποτέ. Η ΕΛΑΣ υποβάθμισε την ενέδρα σε απόπειρα διάρρηξης και δεν κάλεσε αρχικώς κανέναν αυτόπτη μάρτυρα να καταθέσει. Μόνο όταν έφτασε στη Βουλή κλήθηκαν οι μάρτυρες.
Μερικές μέρες μετά, στις 17 Σεπτεμβρίου, μια γυναίκα τηλεφώνησε στα γραφεία του περιοδικού και είπε ότι θέλει να συναντηθεί με τον Κ. Βαξεβάνη για ένα ζήτημα «ζωής και θανάτου», λέγοντας στη συνέχεια ότι ο εκδότης «κινδυνεύει από τους τραπεζίτες». Το ραντεβού κλείστηκε στα γραφεία του Hot Doc. Όπως αποκάλυψε, δούλευε για μια ομάδα υπαλλήλων της ΕΥΠ οι οποίοι είχαν νοικιάσει γραφεία κοντά στα γραφεία του περιοδικού και, έχοντας πάρει εντολή από τραπεζίτες, σχεδίαζαν να εξοντώσουν αρχικώς ηθικά και στη συνέχεια βιολογικά τον Κ. Βαξεβάνη αλλά και να συκοφαντήσουν και άλλους δημοσιογράφους οι οποίοι χαρακτηρίζονταν «εχθρικοί». Μία από τις επιχειρήσεις της ομάδας ήταν η προσπάθεια συκοφάντησης της Αγγελικής Αγούλου, πρώην διευθύντριας υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Ζάκυνθο, η οποία είχε καταθέσει στοιχεία για την τράπεζα στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη. Η ομάδα θα έβαζε ναρκωτικά σε κατάστημα της οικογένειας Αγούλου, τα οποία στη συνέχεια θα ανακάλυπτε η αστυνομία, παρουσία μάλιστα καναλιών, για να εξουδετερωθεί η κ. Αγούλου ως μάρτυρας.
Η Μαρία αποκάλυψε ακόμη ότι η ίδια με εντολή του πράκτορα Κ. Αγγελάκη και του συνεργού του Σοφοκλή Κουκουλίτσιου ετοίμασε πλαστές αποδείξεις που εμφάνιζαν τους δημοσιογράφους ως χρηματοδοτούμενους από την ΕΥΠ και τις διοχέτευσαν σε φιλικούς τους δημοσιογράφους. Αποκάλυψε επίσης ότι αποφάσισε να μιλήσει όταν έγινε γνωστή η ενέδρα στο σπίτι του Βαξεβάνη. Η ίδια φοβήθηκε και πίστεψε ότι όταν ολοκληρωνόταν η επιχείρηση ίσως σκότωναν και εκείνη.
Η γραφολογική εξέταση
Λίγες εβδομάδες μετά η Μαρία δέχτηκε να κάνει επίσημη γραφολογική εξέταση, που απέδειξε πως έλεγε την αλήθεια, ήταν δηλαδή η πλαστογράφος. Την εξέτασε ο πραγματογνώμονας εξεταστής εγγράφων Ιωάννης Μακρής, πρώην υποδιοικητής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, παίρνοντας δείγμα από τη Μαρία στα γραφεία του Hot Doc τον Δεκέμβριο του 2012. Ολα τα στοιχεία κατατέθηκαν επίσημα στην εισαγγελία. Η μάρτυρας κατέθεσε και επισήμως μπαίνοντας σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Η αστυνομική έρευνα οδήγησε σε μια ομάδα ατόμων που πράγματι είχε νοικιάσει διαμέρισμα με κρύπτες κοντά στα γραφεία του Hot Doc.
Η γιάφκα με τις κρύπτες
Μεταξύ όσων είχε αποκαλύψει η Μαρία ήταν ότι το κέντρο επιχειρήσεων της ομάδας ήταν τα γραφεία μιας καλυμμένης επιχείρησης στο Χαλάνδρι. Βρισκόταν στην οδό Ριζαρίου, μόλις 100 μέτρα από τα τότε γραφεία του Hot Doc. Σε διάφορα σημεία υπήρχαν μυστικές κρύπτες, όπου θα φυλάσσονταν τα επικίνδυνα υλικά σε περίπτωση εφόδου ανεπιθύμητων.
Αποφασίσαμε να πάμε στην οδό Ριζαρίου, σε συγκεκριμένο αριθμό, για να ελέγξουμε αν υπήρχε τέτοια εταιρεία πριν από μήνες. Πραγματικά, η καλυμμένη εταιρεία στεγαζόταν εκεί. Το κτίριο ήταν υπό ενοικίαση και ζητήσαμε να το δούμε. Ηταν διαρρυθμισμένο ακριβώς όπως το είχε περιγράψει η Μαρία. Σε δύο σημεία των τοίχων υπήρχαν πράγματι περσίδες δύο αεραγωγών που ήταν ψεύτικοι. Με την απαιτούμενη κίνηση άνοιγαν οι περσίδες και εμφανιζόταν η κρύπτη.
«Πολλές φορές ένιωσα φόβο, άλλωστε είχαμε ακούσει και είχαμε επιβεβαιώσει με χίλιους τρόπους τις πληροφορίες εκείνες που ήθελαν τον Βαξεβάνη το λιγότερο χωρίς φωνή. Δεν γίνεται να μη φοβάσαι. Μιλούσαμε στο τηλέφωνο με μισόλογα και διασταυρώναμε κάθε πληροφορία που μαθαίναμε ξεχωριστά. Αυτό κάναμε και όταν μάθαμε για τα γραφεία που είχε νοικιάσει η παραομάδα της ΕΥΠ. Πήγαμε εκεί ως υποψήφιοι ενοικιαστές και ενώ ο ένας απασχολούσε τον ιδιοκτήτη οι άλλοι προσπαθούσαν να βρουν τις κρύπτες που μας είχαν περιγράψει ότι είχαν κατασκευαστεί για να κρύβουν ό,τι έπρεπε να είναι κρυμμένο» αφηγείται η Αντ. Μιχοπούλου.
Η Μαρία παρέδωσε επίσης στοιχεία για την επιχείρηση αποδόμησης της κ. Αγούλου στη Ζάκυνθο. Ηταν φωτογραφικό υλικό παρακολούθησης
του σπιτιού, των δύο καταστημάτων και του αυτοκινήτου της, οι φορολογικές δηλώσεις της και της οικογένειάς της, κατάλογος με τηλέφωνα με τα οποία είχε επικοινωνία και μια φωτοτυπία φωτογραφίας. Υπήρχαν επίσης όλα τα στοιχεία από σπίτι στην Αθήνα που νοίκιαζε η κόρη της. Οι φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί σε ταξίδι που είχε κάνει ο Κ. Αγγελάκης στις 29 Μαρτίου 2012 στη Ζάκυνθο. Η Μαρία παρέδωσε επίσης φωτογραφίες από δεύτερο ταξίδι στο νησί που είχαν κάνει η ίδια και η ομάδα της προκειμένου να προχωρήσουν στην επιχείρηση, στις 20 Αυγούστου του ίδιου έτους.
Τα παλμαρέ με τις καταδίκες
Οι έρευνες των αρχών οδήγησαν στην άσκηση ποινικών διώξεων και τελεσίδικων καταδικών των Κ. Αγγελάκη και Σοφ. Κουκουλίτσιου. Ο πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και ο συνεργάτης του κρίθηκαν ένοχοι για ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία και τη χρήση πλαστού εγγράφου. Η τελική ποινή κατά συγχώνευση από τα δύο χρόνια που τους επιβλήθηκαν είναι 18 μήνες στον καθένα. Σε έξι μήνες καταδικάστηκε η Μαρία ως φυσική αυτουργός της πλαστογραφίας.
Πριν από μερικές μέρες o Κ. Αγγελάκης και ο Σοφ. Κουκουλίτσιος καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών για κατοχή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων τα οποία θα χρησιμοποιούσαν στη
συνέχεια για να συκοφαντήσουν την Αγγ. Αγούλου. Το εφετείο επέβαλε την ίδια ακριβώς ποινή με το πρωτόδικο δικαστήριο, επικυρώνοντας έτσι την πρωτόδικη κρίση. Η δίωξη κατά των δύο είχε ασκηθεί έπειτα από αναφορά του Κ. Βαξεβάνη στον εισαγγελέα. Ο Αγγελάκης έχει επίσης καταδικαστεί τελεσίδικα για κατασκοπεία σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή, καθώς και σε 10 μήνες φυλάκιση από το Εφετείο της Αθήνας επειδή είχε στην κατοχή του ψυχομετρικά τεστ υπαλλήλων της ΕΥΠ, δηλαδή προσωπικά δεδομένα υπαλλήλων της υπηρεσίας.
Συστηματικοί μάρτυρές του σε όλες αυτές τις δίκες ήταν ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής και ο πρώην υποδιοικητής της υπηρεσίας Σεραφείμ Τσιτσιμπής.
«Μια υπόθεση που ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι θα κληθούμε να ερευνήσουμε έκλεισε. Η βρόμικη δράση των παρακρατικών παρασίτων τερματίστηκε. Υστερα από επτά χρόνια δικαιωθήκαμε και απέναντι σε εκείνους που αντιμετώπιζαν με δυσπιστία τις περιγραφές μας επειδή τους θύμιζαν σενάρια χολιγουντιανών ταινιών. Εμείς δυστυχώς είχαμε από νωρίς πειστεί στην πράξη ότι η ζωή έχει περισσότερη φαντασία και ότι η βρομιά και η αναξιοπρέπεια κάποιων ανθρώπων δεν έχουν όρια… Τέλος δίκαιο, όλα εντάξει» τονίζει η πρώην αρχισυντάκτρια του Hot Doc Παρασκευή Μπλούτσου, η οποία ήταν και μάρτυρας στη δίκη.