Μια καρέκλα που τρίζει εκκωφαντικά

Μια καρέκλα που τρίζει εκκωφαντικά

Τελεσίγραφο για λογαριασμό όλων όσοι στελεχώνουν το τμήμα μπάσκετ του Παναθηναϊκού παρέλαβε ο Ντέγιαν Ράντονιτς από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης. «Ο καθένας προ των ευθυνών του» ήταν το μήνυμα του ιδιοκτήτη. Ο Μαυροβούνιος προπονητής έχει το πράσινο φως για να δρομολογήσει αλλαγές, αλλά αυτό είναι εφικτό μόνο στα χαρτιά, αφού μοιάζει αδύνατο να λυθούν ισχυρά και «βαριά» συμβόλαια, όπως π.χ. του Μάριους Γκριγκόνις. Ο Αργύρης Πεδουλάκης ήταν το πρώτο ορατό θύμα της αναδόμησης, δίχως αυτή η κίνηση να αφήνει τον Ράντονιτς στο απυρόβλητο. Το φάιναλ 8 του Κυπέλλου Ελλάδας τον Φεβρουάριο στο Ηράκλειο φαίνεται ότι σηματοδοτεί την καταληκτική ημερομηνία του τελεσίγραφου.

Ο Ράντονιτς ζήτησε (και έλαβε) πίστωση χρόνου για να παρουσιάσει αποτελέσματα, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μείνει στο πόστο του μέχρι το καλοκαίρι. Ο 52άχρονος Μαυροβούνιος ήταν αντίθετος στην απόκτηση του Ντουέιν Μπέικον και το δήλωσε δημόσια, αφού πιστεύει ότι η ομάδα είχε αρχίσει να αποδίδει νοικοκυρεμένο και σοβαρό μπάσκετ –με την προσωπική του σφραγίδα– πριν από την άφιξη του Αμερικανού σούπερ σκόρερ.

Ο Μπέικον προσφέρει στον Παναθηναϊκό 21 πόντους και φιγουράρει στην κορυφή των σκόρερ της Euroleague, ενώ ο απολογισμός μετά την προσθήκη του είναι πέντε νίκες και επτά ήττες. Ωστόσο η ομάδα χρειάστηκε να στηθεί από την αρχή, με διαφορετικές αρχές και καινούργιες προδιαγραφές. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους παίκτες (Νέιτ Ουόλτερς, Ματέους Πονίτκα, Μ. Γκριγκόνις, Γιώργος Παπαγιάννης) πέρασαν στο πίσω κάθισμα και αισθάνονται αποξενωμένοι, αφού ο Παναθηναϊκός παίζει μπάσκετ αλάνας, με διαρκείς εφορμήσεις του Μπέικον, ένας εναντίον πολλών.

Μοιάζει με ξένο σώμα στην ομάδα

Ο Ράντονιτς χρεώνεται αδυναμία επικοινωνίας και μοιάζει με ξένο σώμα, αφού τα φτωχά αγγλικά του και η απουσία μεταφραστή καθιστούν την ατομική καθοδήγηση των παικτών αδύνατο εγχείρημα. Ο ίδιος εξήγησε ότι η παρουσία τεχνικού διευθυντή (που επίσης μιλούσε άλλη γλώσσα) πολλαπλασίαζε τα προβλήματα, οπότε η «εκπαραθύρωση» του Πεδουλάκη ήταν μονόδρομος. Ο Ελληνας προπονητής διάγει αισίως (ή διόλου αισίως) την τέταρτη θητεία του στον Παναθηναϊκό του Δημ. Γιαννακόπουλου: 2012-14 με σχετική σταθερότητα μετά το διαζύγιο του Ομπράντοβιτς, 2016 για ένα εξάμηνο αντί του Σάσα Τζόρτζεβιτς, 2019 για 145 μέρες στο πόστο του φευγάτου Ρικ Πιτίνο, 2022-23 στο πλαίσιο δυαρχίας με τον Ράντονιτς.

Συνολικά, και αν δεν χάσαμε το μέτρημα, ο Παναθηναϊκός έχει αλλάξει τεχνική ηγεσία 15 φορές τα τελευταία έντεκα χρόνια, με έντεκα διαφορετικά πρόσωπα. Ο Γιαννακόπουλος, που εξακολουθεί να ξοδεύει πακτωλό εκατομμυρίων μολονότι αποστασιοποιήθηκε και έβαλε πωλητήριο στην ομάδα (έναντι 25 εκατ. ευρώ) τον Ιούνιο του 2020, αυτήν τη φορά αποφάσισε να στηρίξει τον προπονητή στον οποίο παρέδωσε τα κλειδιά το καλοκαίρι. Αλλά ο Παναθηναϊκός του Ιανουαρίου 2023 δεν μοιάζει καθόλου με ομάδα Ράντονιτς.

Επιχείρημα προόδου η εμφάνιση στο ντέρμπι

Ο Μαυροβούνιος επισήμανε επίσης την αγωνιστική κατάρρευση του Παπαγιάννη, που φαίνεται ότι κουβαλάει ακόμη στο βαρύ κορμί του τον σοβαρό τραυματισμό του Ιουλίου, καθώς και τα προβλήματα που συνοδεύουν βασικούς παίκτες όπως ο Ουόλτερς και ο –κατώτερος του αναμενομένου– Γκριγκόνις.

Η αξιόλογη εμφάνιση και παραλίγο νίκη επί του Ολυμπιακού στο ντέρμπι πρωταθλήματος στο Φάληρο (68-66, με τον Μπέικον να αστοχεί στο τελευταίο σουτ) χρησιμοποιήθηκε από τον Ράντονιτς ως επιχείρημα προόδου. Οι δύο εγχώριοι τίτλοι αποτελούν τη μοναδική στόχευση για το υπόλοιπο της σεζόν, με μόνιμη υποσημείωση την αυξημένη συμμετοχή των παικτών στους οποίους ο Παναθηναϊκός έχει επενδύσει το μέλλον του: του Μαντζούκα, των Καλαϊτζάκηδων, του Αβδάλα, του Σαμοντούροφ κ.ά. Ο Ράντονιτς πάντως κάθεται σε καρέκλα που τρίζει εκκωφαντικά. Κάθε ήττα τον φέρνει και πιο κοντά στην πολύβουη εξώπορτα των αποδυτηρίων.

Ετικέτες

Documento Newsletter