Πρωτοφανής αστυνομική βία, αυταρχισμός, απαγορεύσεις. Οι αθλιότητες των πραιτοριανών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καρέ καρέ
Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου γράφτηκε με μαύρα γράμματα στην Ιστορία αφού, όπως ξεκαθάρισε πλήθος συνταγματολόγων και νομικών, η κυβέρνηση προσπάθησε με πρόσχημα τον κορονοϊό και παραβιάζοντας το άρθρο 11 του συντάγματος να απαγορεύσει στους πολίτες της χώρας να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς της ηρωικής εξέγερσης. Και αφού τελικά δεν τα κατάφερε, επέλεξε να επιτεθεί με αγριότητα σε όσους αντιστάθηκαν, με τη συνολική εικόνα της ημέρας να θυμίζει άλλες εποχές που δεν συνάδουν με μια ευνομούμενη πολιτεία.
Μια ημέρα που αντί να τιμηθεί η δημοκρατία, μπορεί κάποιος εύλογα να πει ότι δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, καταλύθηκε. Αυτό ήταν τόσο έντονα αντιληπτό που οδήγησε στην ιστορική κοινή ανακοίνωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Αριστεράς. Για πρώτη φορά στα χρονικά η πολύπαθη και πολυδιασπασμένη Αριστερά εξέδωσε κοινή ανακοίνωση ενάντια στις ακραίες πολιτικές της κυβέρνησης.
Πολλοί όμως ήταν εκείνοι που αντιστάθηκαν στο αντιδημοκρατικό «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν χημικά, ξύλο και προπηλακισμοί. Από την αγριότητα της ΕΛΑΣ δεν γλίτωσαν βουλευτές, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ.
«Απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας η κυβέρνηση και η αστυνομία έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι στόχος της κυβέρνησης, μέσα στον πανικό της που πιάστηκε στον ύπνο, ήταν το μήνυμα του Πολυτεχνείου και να δείξει την πυγμή της, την ώρα που έρχεται να νομοθετήσει δεκάωρη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες.
Την ώρα που δεν παίρνει υγειονομικά μέτρα πουθενά και οι αστυνομικοί ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς μάσκες και γεμάτοι κορονοϊό. Ας είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους τους εργαζόμενους ότι μόνο με οργανωμένη πάλη στους χώρους δουλειάς μπορούν να βρουν δικαίωση τα πάντα επίκαιρα αιτήματα για ψωμί, παιδεία και ελευθερία» σημειώνει στο Documento ο Αλέξανδρος Κυρίτσης, διαδηλωτής που συμμετείχε στη συγκέντρωση της Αθήνας και δέχτηκε κι αυτός απρόκλητη επίθεση της ΕΛΑΣ.
Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη, όπως καταγγέλλει στο Documento ο Θανάσης Μαρίνης, μέλος της οργάνωσης Ξεκίνημα:
«Δυνάμεις της Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος πραγματοποιήσαμε μια ειρηνική, μικρή, στατική συγκέντρωση που τηρούσε στο έπακρο όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας, αποστάσεις και μάσκες. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τις δυνάμεις καταστολής να εξαπολύσουν μια χυδαία δολοφονική επίθεση εναντίον μας.
Μας είχαν εγκλωβισμένους για πάνω από δύο ώρες χτυπώντας μας τυφλά, συλλαμβάνοντας κόσμο και γράφοντας εκατοντάδες πρόστιμα. Είναι φανερό λοιπόν ότι η απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν είχε να κάνει με την πανδημία αλλά στόχευε να τσακίσει το κίνημα, τα δημοκρατικά και κοινωνικά μας δικαιώματα. Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι μπορούν να το καταφέρουν. Η αλληλεγγύη νίκησε και θα το κάνει ξανά και ξανά».