Σύμφωνα με πληροφορίες του Documentonews.gr στο EWG της Τρίτης, ο Τόμας Βίζερ ζήτησε από τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, επιστολή μέσω της οποίας η Αθήνα θα δεσμεύεται ότι η καταβολή του βοηθήματος θα είναι μόνο για φέτος και σε καμία περίπτωση δεν θα παγιωθεί τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ελληνική πλευρά συμφώνησε και στην επαναληπτική συνεδρίαση της Τετάρτης, είτε ο κ. Χουλιαράκης, είτε άλλος Έλληνας αξιωματούχος που συμμετέχει στο EWG θα επιδώσει την επιστολή.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι αναμένουν με ενδιαφέρον την συνεδρίαση, χωρίς όμως να παίρνουν θέση για το αν θα ληφθεί απόφαση ώστε να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται σταδιακά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ή η πλευρά Σόιμπλε θα θελήσει «να τραβήξει το σκοινί».
Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές στη σημερινή συνεδρίαση δύο χώρες μόνο ήταν αρνητικές στο ξεπάγωμα των μέτρων.
«Ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων, αναμένει Ευρωπαίος αξιωματούχος
Την πεποίθηση ότι αύριο θα «ανάψει» το πράσινο φως για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων εξέφρασε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πλήρης συναίνεση αναμένεται να επιτευχθεί αύριο στη βάση μιας επιστολής που θα συντάξει η ελληνική πλευρά με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις.
Ειδικότερα, όπως εξηγούσε έτερη πηγή με καλή πληροφόρηση από τις σημερινές συζητήσεις, ορισμένα κράτη – μέλη εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις «μονομερείς ενέργειες» της ελληνικής κυβέρνησης, που αφορούν παροχές και ως εκ τούτου ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να δηλώσει εγγράφως την προσήλωσή της στους στόχους και τις διαδικασίες που πηγάζουν από το πρόγραμμα.
Οι ελληνικές αρχές αναμένεται να αποστείλουν στα κράτη – μέλη τις εν λόγω διαβεβαιώσεις μέχρι αύριο το απόγευμα, προκειμένου να δοθεί το σήμα στον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για το ξεπάγωμα της εφαρμογής των μέτρων για το χρέος.
Σημειώνεται ότι για να ληφθεί η επίσημη απόφαση για την εφαρμογή των μέτρων, πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των διευθυντών του ESM, κάτι που όπως εκτιμάται θα γίνει πριν το τέλος της εβδομάδας.
Οι θέσεις:
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει στην άποψή του πως οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν συνάδουν με τις ελληνικές υποχρεώσεις, ενώ αντίθετα πληροφορίες αναφέρουν πως η Κομισιόν παραμένει στη συνεδρίαση με θετική εισήγηση.
Παράλληλα, οι θεσμοί, μολονότι ασκούν κριτική, δεν καταλήγουν σε κάποιο αρνητικό συμπέρασμα.
Εκεί όπου υπάρχουν αμφισημίες, είναι ως προς τις ακριβείς επιπτώσεις στο πλεόνασμα του 2016 – και στην αμφισημία αυτή βασίζονται τέσσερις ή πέντε χώρες, που ζητούν να υπάρξουν πρόσθετες εξηγήσεις ώστε να γίνει κατανοητό το θέμα.
Σημειώνεται ότι για το ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν την περασμένη Παρασκευή, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.