Μια ενδεκάδα Γεωργιανοί αγωνίστηκαν στα ελληνικά πρωταθλήματα

Μια ενδεκάδα Γεωργιανοί αγωνίστηκαν στα ελληνικά πρωταθλήματα

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου αντιμετωπίζει σήμερα (31/3, 21.45) στη Τούμπα την Γεωργία για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ και θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα γιατί ο αντίπαλος είναι κάτι περισσότερο από επικίνδυνος. Μπορεί ως όνομα η Γεωργία να μη τρομάζει, μπορεί κάποτε να ήταν σάκος του μποξ για πολλές ομάδες, όμως όπως και οι περισσότεροι αδύναμες εθνικές στην Ευρώπη, έχουν παρουσιάσει εντυπωσιακή πρόοδο στο ποδόσφαιρο τους. Αλλωστε η Γεωργία στα δύο πρώτα παιχνίδια της στον όμιλο της εθνικής έπαιξε κόντρα στα δύο φαβορί των δύο πρώτων θέσεων κι έχασε στις λεπτομέρειες. Και τι λεπτομέρειες μάλιστα…

Στο πρώτο ματς στη Στοκχόλμη με την Σουηδία του Ιμπραχίμοβιτς, η Γεωργία ηττήθηκε 1-0 αλλά ήταν εκείνη που είχε τις πολλές και μεγάλες ευκαιρίες ακόμη και για νίκη. Στο δεύτερο ματς, την περασμένη Κυριακή στην Τιφλίδα, υποδέχτηκε την πανίσχυρη Ισπανία, προηγήθηκε στο ημίχρονο 1-0 κι έχασε το παιχνίδι στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων με 1-2. Απέναντι στην Ελλάδα οι Γεωργιανοί σκέφτονται ακόμα και τη νίκη…

Πρόκειται για μια χώρα που χρόνια τώρα, εξάγει ποδοσφαιριστές σε όλη την Ευρώπη. Μπορεί να μην είναι πρωτοκλασάτοι ή τόσο διάσημοι όσο άλλοι, όμως υπήρξαν στο παρελθόν και ποδοσφαιριστές της που έκαναν σημαντική καριέρα στο εξωτερικό όπως και στην Ελλάδα. Μια ενδεκάδα από αυτούς, διέπρεψαν άλλος λίγο άλλος περισσότερο, ενώ κάποιοι πέρασαν και δεν έκαναν διόλου γνωστή την παρουσία τους στα ελληνικά πρωταθλήματα…

Ας δούμε τους 11 που έκαναν ή προσπάθησαν να κάνουν καριέρα στην χώρα μας:

Τιμούρ Κετσμπάγια

Ο πιο γνωστός σε όλους τους Ελληνες φιλάθλους. Τον πήγε στην ΑΕΚ από την Κύπρο όπου αγωνιζόταν, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς το 1994. Ο Κετσμπάγια είχε τραυματισμούς στο ξεκίνημα του στον «δικέφαλο» αλλά μόλις τους ξεπέρασε έγινε βασικό στέλεχος στην ομάδα και αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους φίλους της Ενωσης. Εμεινε τρεις σεζόν στην ΑΕΚ (με 125 συμμετοχές και 40 γκολ) και έγινε μεταγραφικός στόχος πολλών ξένων ομάδων. Τον απέκτησε τελικά η Νιουκάστλ και μετακόμισε στην Πρέμιερ Λιγκ ενώ αργότερα αγωνίστηκε και στη Γουλβς. Όταν σταμάτησε να αγωνίζεται έγινε προπονητής και μάλιστα πέρασε από τους πάγκους του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ αλλά και της εθνικής Γεωργίας…

Λεβάν Κεμπάντζε

Ο Γεωργιανός επιθετικός αγωνίστηκε δυο φορές στον Ηρακλή και μια σεζόν στα Γιάννινα, από το 2000 έως το 2003. Συνολικά αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα 70 φορές και σημείωσε 14 γκολ έχοντας σκοράρει μάλιστα σε βάρος του πρώην ΠΟΚ (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ)…

Λεβάν Μαχράντζε

Ένας από τους κορυφαίους μέσους που πέρασαν ποτέ από την Ξάνθη στην οποία αγωνίστηκε και ήταν βασικό της στέλεχος από το 2004 ως το 2007. Ο δεξιοπόδαρος Μαχράντζε έφθασε τις 98 εμφανίσεις με την ομάδα της Θράκης (δυο γκολ) και ήταν από τους βασικούς συντελεστές στις δύο διαδοχικές εξόδους της ομάδας (2004-05 και 2005-06) στην Ευρώπη…

Γκιόργκι Λόρια

Ηρθε στον ΟΦΗ ως ο βασικός γκολκίπερ της εθνικής Γεωργίας και αγωνίστηκε μέχρι τον Μάρτιο. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη χρονιά, αφού τα οικονομικά προβλήματα των Κρητικών ήταν μεγάλα και ο Λόρια δεν άντεξε να αγωνίζεται απλήρωτος και τελικά έμεινε ελεύθερος ενώ ο ΟΦΗ υποβιβάστηκε. Ο Λόρια είχε ήδη γίνει στόχος των ελληνικών ομάδων και τον απέκτησε ο Ολυμπιακός. Όμως δεν πρόλαβε να αγωνιστεί γιατί οι Πειραιώτες είχαν βασικό γκολκίπερ τον Ρομπέρτο και παράλληλα απέκτησαν τότε και τον Καπίνο. Ετσι το Αύγουστο του 2015 έμεινε ξανά ελεύθερος κι έφυγε στο εξωτερικό. Ο έμπειρος Λόρια παραμένει ο βασικός τερματοφύλακα των Γεωργιανών και θα τον δούμε το βράδι στη Τούμπα…

Μπατσάνα Αραμπούλι

Ο 27χρονος διεθνής επιθετικός έλαμψε τη σεζόν 2019-20 με τον Πανιώνιο (30 συμμετοχές, 6 γκολ) και με τον υποβιβασμό της ομάδας έμεινε ελεύθερος και τον απέκτησε η Λαμία. Αν και έχει αρκετά προσόντα εντούτοις δεν έχει προσαρμοστεί απόλυτα στην ομάδα της Φθιώτιδας, αλλά παρ’ όλα αυτά έχει γράψει ήδη 21 συμμετοχές κι έχει πετύχει 4 γκολ, τα δύο εκ των οποίων σε βάρος του Αρη…

Γκιόργκι Μερεμπασβίλι

Ο Γεωργιανός χαφ ήρθε στον ΟΦΗ τη σεζόν που υποβιβάστηκε (2014-15), από τον οποίο έμεινε ελεύθερος αφού κατέθεσε προσφυγή για όσα του οφείλονταν, αγωνίστηκε την επόμενη σεζόν σε Βέροια και Λεβαδειακό. Συνολικά έπαιξε σε 46 αγώνες στην Ελλάδα και πέτυχε 6 γκολ (τα 5 με τον ΟΦΗ. Στη συνέχεια έφυγε για την Πολωνία όπου έκανε αρκετά καλή καριέρα.

Ντάβιτ Κβιρκβέλια

Αγωνίστηκε στον Πανιώνιο ως αριστερός μπακ για περίπου ένα χρόνο (Φεβρουάριος 2011- Ιανουάριος 2012) χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα και είχε σχετικά καλή παρουσία. Ο «Καυκάσιος καμικάζι», όπως αναφερόταν από τον εκφωνητή του γηπέδου της Νέας Σμύρνης, ήρθε από την Ρούμπιν Καζάν και αγωνίστηκε συνολικά σε 20 παιχνίδια. Τα 19 για το πρωτάθλημα κι ένα στο Κύπελλο όπου οι «κυανέρυθροι» απέκλεισαν τον Παναθηναϊκό με 4-3 στα πέναλτι.

Λεβάν Τσκιτισβίλι

Αγωνίστηκε σε ηλικία 30 χρόνων στον Πανιώνιο επί Έβαλντ Λίνεν ως ο αριστερός μπακ-χαφ με καριέρα στη Μπουντεσλίγκα (Φράιμπουργκ, Βόλφσμπουργκ). Είχε 21 συμμετοχές με δύο γκολ τη σεζόν 2006-07.

 

 

Νικολόζ Νινούα

Ο 21χρονος μέσος του ΠΑΟΚ αποκτήθηκε μετά από εισήγηση του πρώην πλέον τεχνικού διευθυντή της ομάδας Όλαφ Ρέμπε. Εχει 11 συμμετοχές με δύο γκολ και δύο ασίστ και αποτελεί μια καλή λύση στον πάγκο.

 

 

 

Γκιόργκι Ρεκβιασβίλι

Κεντρικός αμυντικός που αποκτήθηκε από τον Λεβαδειακό τον Ιανουάριο του 2019 αλλά αποχώρησε τον Ιούνιο με τον υποβιβασμό της ομάδας, έχοντας προλάβει να αγωνιστεί σε 10 παιχνίδια.

 

 

Λάσα Σεργκελασβίλι

Αγωνίστηκε σε 12 παιχνίδια στη θέση του αριστερού μπακ στον ΠΑΣ Γιάννινα, από τον Γενάρη του 2019 στη Super League, έως τον Μάρτιο του 2020, όταν και διακόπηκε το περσινό πρωτάθλημα της SL 2.

Documento Newsletter