Μία, δύο, τρεις, πολλές Νάκμπα βιώνουν οι Παλαιστίνιοι – Το δράμα του πολύπαθου λαού συνεχίζεται και οξύνεται επί 76 χρόνια

Μία, δύο, τρεις, πολλές Νάκμπα βιώνουν οι Παλαιστίνιοι – Το δράμα του πολύπαθου λαού συνεχίζεται και οξύνεται επί 76 χρόνια

Το δράμα του πολύπαθου λαού συνεχίζεται και οξύνεται επί 76 χρόνια

«Δεν βλέπουμε γενοκτονία» υποστήριξαν επισήμως οι ΗΠΑ για ό,τι συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, όσοι ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις παραβιάσεις τους υποστηρίζουν το αντίθετο, ενισχύοντας τη νομική βάση για τις καταγγελίες περί γενοκτονίας του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με τον εβραϊκής καταγωγής Πολωνό νομικό Ραφαέλ Λέμκιν, ο όρος γενοκτονία αναφέρεται στο συντονισμένο σχέδιο που αποσκοπεί στην καταστροφή των βασικών θεμελίων της ζωής μιας ομάδας ανθρώπων με στόχο την εκμηδένισή της. Μπορεί να επιτευχθεί επίσης με την εξάλειψη κάθε μορφής ελευθερίας, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλειας και αξιοπρέπειας. Οταν δε αυτά τα μέσα αποτυγχάνουν, σειρά έχουν τα όπλα. Η ιστορία των παλαιστινιακών εδαφών είναι μια ιστορία ισραηλινού ελέγχου και βίας.

Ο ορισμός της γενοκτονίας συναντάται επίσης στο άρθρο 6 του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΠΔ), το οποίο έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα που συμβαίνουν στο έδαφος της Παλαιστίνης από το 2014. Για τον λόγο αυτό ερευνά τώρα, μετά την ιστορική προσφυγή της Νότιας Αφρικής, εάν ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα –με δηλωμένο στόχο από το Ισραήλ την «εξάλειψη της Χαμάς»– ισοδυναμεί με γενοκτονία.

Ξεριζωμός χωρίς τέλος

Η αρχή του ξεριζωμού για τον παλαιστινιακό λαό, που τους τελευταίους αιώνες ζούσε υπό τον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια της βρετανικής κατοχής, ήρθε το 1947, όταν με το ψήφισμα 181 του ΟΗΕ παραχωρήθηκε το 56,47% των εδαφών της ιστορικής Παλαιστίνης στο νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ. Ακολούθησε η Νάκμπα, που σημαίνει «καταστροφή», στις 15 Μαΐου 1948.

Κάθε 15 του Μάη ο πλανήτης θυμάται τη Νάκμπα, αλλά για τον παλαιστινιακό λαό εδώ και 76 χρόνια παραμένει μια καταστροφή σε πλήρη και συνεχή εξέλιξη. Η Νάκμπα σηματοδοτήθηκε από τη δολοφονία 15.000 Παλαιστινίων και τον αναγκαστικό εκτοπισμό των δύο τρίτων του παλαιστινιακού πληθυσμού (950.000 άνθρωποι) από την πατρίδα τους μεταξύ του 1947 και του 1949.

Η Νάκμπα και τα αποτελέσματά της γίνονται καλύτερα κατανοητά σήμερα αν αναλογιστεί κανείς ότι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο και παραμένουν στον Λίβανο, στη Συρία και την Ιορδανία, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και στην Αυστραλία, έχοντας στερηθεί το δικαίωμα να επιστρέψουν στον τόπο τους. Γίνονται επίσης κατανοητά όταν εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα εμποδίζονται να μεγαλώσουν, να σπουδάσουν, να εργαστούν, ή απλώς να… υπάρχουν.

 

Η σημερινή Νάκμπα

Η… σημερινή Νάκμπα γίνεται εμφανής εδώ και επτά μήνες μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν οδηγήσει στον θάνατο περίπου 35.200 αμάχους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά. Παράλληλα, συνεχίζουν να ανατινάζουν σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία. Ηδη πάνω από 500 πτώματα έχουν βρεθεί θαμμένα σε ομαδικούς τάφους κοντά σε νοσοκομεία της Γάζας, με ενδείξεις εκτελέσεων και βασανιστηρίων, αποτυπώνοντας με τον πλέον ανατριχιαστικό τρόπο τη φρίκη του πολέμου.

Μεγάλο μέρος της Ράφα, της πόλης στο νοτιότερο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο πάνω από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι από τη βόρεια Γάζα, έχει πλέον μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα. Ερημοι δρόμοι, ισοπεδωμένα κτίρια και άδειοι καταυλισμοί, που είχαν στηθεί για να φιλοξενήσουν τους εκτοπισμένους, είναι η νέα πραγματικότητα μετά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στις 6 Μαΐου. Σχεδόν 600.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν διά της βίας από το μοναδικό μέρος που τους υποσχέθηκαν ότι θα ήταν ασφαλείς. Από την αρχή του πολέμου το Τελ Αβίβ είχε στόχο να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας προς τη χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο ή και προς ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με αποκαλυπτικά έγγραφα.

 

Απαιτούν εποικισμό

Επισήμως, το Ισραήλ δηλώνει ότι δεν θέλει να ανακαταλάβει μόνιμα τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά μόνο να τερματίσει την κυριαρχία της ισλαμιστικής Χαμάς στην περιοχή. Ωστόσο, ακραίες δηλώσεις Ισραηλινών πολιτικών τροφοδοτούν τους φόβους πολλών κατοίκων της Γάζας. Χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα σε μια πορεία της ακροδεξιάς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ (ήταν η 76η επέτειος από την ίδρυσή του), με επικεφαλής Εβραίους που υποστηρίζουν τη μόνιμη κατοχή της Γάζας. Στην επακόλουθη εκδήλωση εκφώνησαν ομιλίες δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου: ο υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ. «Πρέπει να επιστρέψουμε στη Γάζα τώρα και πρέπει να ενθαρρύνουμε τη μετανάστευση των κατοίκων της» δήλωσε μάλιστα ο τελευταίος.

Πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον άμαχων Παλαιστινίων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σημείωση: Στις παραπάνω συγκρούσεις σκοτώθηκαν συνολικά 41 άμαχοι Ισραηλινοί. Οι νεκροί Ισραηλινοί από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 είναι 1.139

Δείτε επίσης: Κέιτ Μπλάνσετ: Στις Κάννες με φόρεμα που παραπέμπει στη σημαία της Παλαιστίνης – Την αποθεώνουν στο διαδίκτυο (Video)

Θεσσαλονίκη: Πορεία υπέρ της Παλαιστίνης για τα 76 χρόνια της Νάκμπα

 

Documento Newsletter