Μία δίκη στο ΣτΕ για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας – Απόγονοι Χρυσοχόου κατά Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Έκκληση τριών αντιστασιακών στους δημοκρατικούς πολίτες να στηρίξουν την παρέμβαση τους για τη Θεσσαλονίκη της δημοκρατίας, της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης.

Την Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, εκδικάζεται στις 9,30 το πρωί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση ακύρωσης της μετονομασίας της οδού Αθανάσιου Χρυσοχόου σε Αλβέρτου Ναρ, την οποία είχε αποφασίσει, ύστερα από ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Ιστορικής Μνήμης, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στις 26/3/2018, με τη σύμφωνη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Με παρέμβασή τους στο ΣτΕ τρεις πρώην δημοτικοί σύμβουλοι και αντιστασιακοί, μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων 1967-1974, υποστηρίζουν την νομιμότητα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για μετονομασία της οδού. Υπογραμμίζοντας ότι η ενέργειά τους αυτή αποβλέπει στο να τιμηθούν όσοι αντιστάθηκαν και δεν συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, αλλά και να ανακτήσει η πόλη την ιστορική της μνήμη, να γίνει παράδειγμα συνύπαρξης και αλληλεγγύης.

Η Θεσσαλονίκη, την τελευταία δεκαετία, επιχειρεί να αποκαταστήσει την ιστορική της μνήμη, επανορθώνοντας τα λάθη της και χωρίς να κρύβει πια τις σκοτεινές πτυχές της διαδρομής της. Η πόλη μετατρέπεται σταδιακά σε τόπο μαρτυρίας, γνωρίζει το παρελθόν της χωρίς προκαταλήψεις και φόβο και αναζητεί τον ανθρώπινο πλούτο της, που είχαν εξοντώσει η ναζιστική πανούκλα, ο τρόμος που σκόρπιζαν οι συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων, η μισαλλοδοξία μερίδας κατοίκων, οι διώξεις του μετεμφυλιακού κράτους και της χούντας.

Η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών 1941-1945», η καθιέρωση ως επίσημης δημόσιας γιορτής της 30ης Οκτωβρίου 1944, μέρα απελευθέρωσης της πόλης από το ναζιστικό ζυγό, η καθιέρωση της 15ης Μαρτίου, μέρα αναχώρησης του πρώτου συρμού για το Άουσβιτς το 1943, ως ημέρας μνήμης της πόλης, η ανάπλαση-μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας σε χώρο μνήμης των αδικοχαμένων συμπολιτών μας, η δημιουργία Μουσείου-Εκπαιδευτικού Κέντρου του Ολοκαυτώματος, συμβάλλουν ώστε η πόλη να μάθει και να αντιμετωπίσει τις αποσιωπημένες και σκοτεινές πτυχές της ιστορίας της, που «στοιχειώνουν» ακόμα το παρόν και το μέλλον της.

Στο πλαίσιο αυτής της καθαρτήριας ανάδυσης της κοινωνικής μνήμης της πόλης, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε τη μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου – κατοχικού Φρουράρχου και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας, που η θητεία του στιγματίστηκε με την εξόντωση στα ναζιστικά κρεματόρια περίπου 50.000 εβραϊκής καταγωγής συνδημοτών μας – σε Αλβέρτου Ναρ, λογοτέχνη και συμβόλου της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της πόλης, ως μια οφειλόμενη αναγνώριση της συμβολής της εβραϊκής κοινότητας στη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης.

Οι κληρονόμοι του Αθ. Χρυσοχόου αμφισβητούν την νομιμότητα της μετονομασίας, αμφισβητούν το δικαίωμα ενός αιρετού οργάνου, αμφισβητούν μια δημοκρατική διαδικασία, επιδιώκοντας να διατηρηθεί σε ισχύ η απόφαση του διορισμένου από την δικτατορία ΔΣ, το οποίο τίμησε τον στρατηγό Αθ. Χρυσοχόου, με βάση το χουντικό ΝΔ 179/1969, που αναγόρευσε σε… «αντιστασιακούς» τους συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων και τους επιδαψίλευσε τιμές και ευεργετήματα (!)

Με δυσκολία κρύβεται πίσω από την αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ η απόπειρα νομιμοποίησης-εξιλέωσης των αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος, ενταγμένης στο γενικότερο διεθνές κλίμα αναθεώρησης της Ιστορίας

Επομένως, παρατηρούν οι τρεις αντιστασιακοί, η παρέμβασή τους υπέρ του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν είναι απλώς μια παρέμβαση υπέρ της νομιμότητας. Είναι και συμβολή στο εγχείρημα η Θεσσαλονίκη να αναστοχαστεί, με συλλογικές διαδικασίες, το παρελθόν της και να τιμήσει αυτούς που αντιστάθηκαν, να γίνει παράδειγμα συνύπαρξης και αλληλεγγύης.

Όπως τονίζουν “το ιστορικό αυτό κεκτημένο θα υπερασπίσουμε με την παρέμβασή μας” και καλούν τους δημοκρατικούς πολίτες να τους υποστηρίξουν με την παρουσία τους στο ΣτΕ, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, στις 9.30 π.μ.  

Ετικέτες