Μια διαχρονική ολιγωρία που απέβη μοιραία

Μια διαχρονική ολιγωρία που απέβη μοιραία

Πρόσφατα έγινε γνωστή από τα Μέσα στη Βρετανία μια ιστορία γυναικοκτονίας που ανέδειξε την τραγική ολιγωρία των αρχών σε περιπτώσεις κακοποίησης.

Η 24χρονη Ντανιέλα Εσπιρίτο Σάντο είχε καταγγείλει επτά φορές τον σύντροφό της για ενδοοικογενειακή βία πριν από το μοιραίο βράδυ στις 9 Απριλίου 2020. Οι καταγγελίες περιλάμβαναν απειλές για τη ζωή της, ακόμη και απόπειρα στραγγαλισμού.

Την προτελευταία φορά που κάλεσε, η αστυνομία τον προσήγαγε αλλά τον απελευθέρωσε την ίδια μέρα. Αφού γύρισε στο σπίτι της κοπέλας, εκείνη κάλεσε ξανά την αστυνομία. Ο αξιωματικός στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής την ανακατεύθυνε σε άλλη γραμμή, αφού έκρινε ότι η κατάστασή της δεν ήταν επείγουσα. Λιγότερο από μία ώρα αργότερα η Ντανιέλα βρέθηκε νεκρή, με το μόλις επτά μηνών μωρό στην αγκαλιά της… Ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε ότι ο θάνατός της επήλθε από ανακοπή καρδιάς.

Η περίπτωσή της έγινε μέρος μιας ζοφερής στατιστικής: ήταν μια από τις 16 γυναίκες και κορίτσια που δολοφονήθηκαν σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας μόλις τον πρώτο μήνα του lockdown στη Βρετανία.

Αυτός ο αριθμός ήταν τριπλάσιος από τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους και ο υψηλότερος της δεκαετίας. Ομως σε αυτή την υπόθεση αντικατοπτρίζεται και μια άλλη παθογένεια: η συνεχιζόμενη αποτυχία των αρχών να τιμωρήσουν τους κακοποιητές.

Ο σύντροφος της Ντανιέλα ήταν ελεύθερος προτού λήξει το lockdown, στις 19 Ιουλίου φέτος.

Η κακή επίδοση της Βρετανίας φαίνεται από τη χαρακτηριστική αδυναμία να διώξει αποτελεσματικά κακοποιητές: λιγότερο από το 2% των υποθέσεων βιασμού και το 8% ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλλονται στην αστυνομία της Αγγλίας και της Ουαλίας παίρνουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter