Μια ακόμη χαμένη γενιά

Μια ακόμη χαμένη γενιά

Τον περασμένο Νοέμβριο μια φωτογραφία με πέντε παιδιά να προσπαθούν να βρουν ίντερνετ για να κάνουν μάθημα εν μέσω lockdown χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα στην αυλή ενός καφενείου στην Ηλεία έκανε τον γύρο του διαδικτύου στην Ελλάδα, φανερώνοντας τις αδυναμίες και τις ανισότητες στην κατά τ’ άλλα δωρεάν καθολική εκπαίδευση.

Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη η δυναμική και δημοφιλής πολιτικός-ακτιβίστρια των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ έστηνε ένα πιλοτικό εθελοντικό δίκτυο παροχής κατ’ οίκον διδασκαλίας, το Homework Helpers, για όλα εκείνα τα παιδιά που στερήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας τα μαθήματά τους και το σχολείο.

Η πανδημία όχι μόνο έφερε στην επιφάνεια το ήδη υπάρχον εκπαιδευτικό χάσμα, αλλά ανέδειξε και τις τεράστιες ελλείψεις, καθώς επίσης και την επιτακτική ανάγκη για έναν ουσιαστικό μετασχηματισμό των εκπαιδευτικών ανισοτήτων. Η πανδημία και το λουκέτο που μπήκε στα σχολεία σε όλο τον κόσμο ήρθαν να υπενθυμίσουν πως υπηρεσίες και πράγματα που για κάποιους είναι δεδομένα, όπως το διαδίκτυο και ο υπολογιστής, για άλλους είναι ζητούμενα.

Τα παιδιά στις φτωχότερες χώρες έχουν χάσει 66% περισσότερες ημέρες σχολικής εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους σε πλουσιότερες χώρες, σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children, ενώ περίπου 800 εκατομμύρια παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο για να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειές τους σύμφωνα με τη UNICEF.

Μια ακόμη γενιά ετοιμάζεται να βγει χαμένη και βουτηγμένη στις ανισότητες, στην ανεργία και τη φτώχεια, με τον κίνδυνο της ημιμάθειας να παραμονεύει αν δεν βρεθούν Κορτέζ που θα πάρουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Μια γενιά πιο ευάλωτη, πιο αδύναμη και σίγουρα πιο αδικημένη.

Documento Newsletter