Μια ακόμη δικαστική δικαίωση Βαξεβάνη μετά από μήνυση του Αθανασίου

Μια ακόμη δικαστική δικαίωση Βαξεβάνη μετά από μήνυση του Αθανασίου

Αθώος -για μια ακόμη φορά και με τη σύμφωνη γνώμη και της εισαγγελέως της έδρας- κηρύχτηκε ο Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος κατηγορείτο για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, έπειτα από μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής σήμερα της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento παραπέμφθηκε σκανδαλωδώς στο ακροατήριο, επειδή το 2017, είχε δημοσιοποιήσει στοιχεία κατάθεσης του εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών Αλέξανδρου Αβατάγγελου, ο οποίος κατήγγειλε συνεργάτες του Χαράλαμπου Αθανασίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι είχαν χρηματιστεί προκειμένου να εξασφαλίσουν την αποφυλάκισή του.

Μετά τις αποκαλύψεις, στις οποοίες είχε αρνηθεί να απαντήσει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, παρότι αυτό όφειλε εκ της θέσεως του να πράξει, και παρά το γεγονός ότι το Documento είχε απευθυνθεί στον ίδιο, ο Χαράλαμπος Αθανασίου κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη, κατηγορώντας τον ότι  παρανόμως χρησιμοποίησε την κατάθεση του Αβατάγγελου και ότι τον συκοφάντησε. Αποδέχθηκε δηλαδή ότι η κατάθεση του εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών ήταν πραγματική, αλλά έκρινε ότι ο δημοσιογράφος που την έφερε στο φως είναι συκοφάντης. Με άλλα λόγια, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, παρότι προφανώς και ο ίδιος αντιλαμβανόταν τη σημασία της καταγγελίας για τους στενούς συνεργάτες του, αλλά και το γεγονός ότι αυτή είναι υπαρκτή και ότι ως υπουργός δεν μπορεί να μην απαντά, επιχείρησε δια της δικαστικής οδού, να φιμώσει τη δημοσιογραφική έρευνα. Όμως απέτυχε.

«Εκδικητική η μήνυση Αθανασίου»

Κατά την απολογία του, ο Κώστα Βαξεβάνης υπογράμμισε ότι μπορεί το επίδικο να αφορά την παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου, αλλά στην πραγματικότητα το διακύβευμα είναι αν έχει το δικαίωμα ο δημοσιογράφος να δημοσιοποιεί στοιχεία για δημόσια πρόσωπα και δη για υπουργούς. Ο εκδότης του Documento, επεσήμανε επιπλέον ότι ο Χαράλαμπος Αθανασίου ήταν ο μοναδικός που δεν απάντησε στα ερωτήματα της εφημερίδας αναφορικά με τις αποκαλύψεις και υπογράμμισε ότι η μήνυση που κατέθεσε ο πρώην υπουργό Δικαιοσύνης είναι προφανώς εκδικητική, δεδομένου ότι ήδη από το 2014 τόσο το περιοδικό Hot Doc όσο και αργότερα το Documento, είχαν προχωρήσει σε σειρά αποκαλύψεων για το πρόσωπό του.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη, κατέθεσε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Τριάντης, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα στοιχεία του ρεπορτάζ ήταν απολύτως διασταυρωμένα, πράγμα ασφαλώς που διαπίστωσε και το δικαστήριο, δεδομένου ότι τα στοιχεία της κατάθεσης του εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών για τους στενούς συνεργάτες του πρώην υπουργού, τα οποία είχε φέρει στο φως το Documento, ανταποκρίνονταν πλήρως στην πραγματικότητα. Παράλληλα ο μάρτυρας σημείωσε ότι δεν αποκαλύφθηκε κανένα απολύτως έγγραφο, ώστε να υφίσταται το αδίκημα της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου, αλλά δημοσιοποιήθηκαν απολύτως ακριβείς και διασταυρωμένες πληροφορίες. Αυτά άλλωστε επεσήμανε και ο συνήγορος υπεράσπισης του εκδότη του Documento, Γιώργος Αθανασάκης.

Σκάνδαλο η παραπομπή Βαξεβάνη

Ο Κώστας Βαξεβάνης μπορεί βεβαίως να αθωώθηκε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η παραπομπή του στο ακροατήριο δεν αποτελεί από μόνη της ένα αυτοτελές σκάνδαλο που αφορά τη λειτουργία των εισαγγελικών αρχών. Προέκυψε συγκεκριμένα κατά την ακροαματική διαδικασία –πράγμα που επεσήμανε και ο δικηγόρος Παναγιώτης Χριστόπουλος ο οποίος εκπροσώπησε τον επίσης κατηγορούμενο Αλέξανδρο Αβατάγγελο- ότι ο εισαγγελέας που παρέπεμψε σε δίκη τον εκδότη του Documento, δεν είχε συμπεριλάβει στο κατηγορητήριο την κατάθεση του εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών για τους συνεργάτες του Χαράλαμπου Αθανασίου.

Δεν προέκυπτε δηλαδή απολύτως καμία ένδειξη ενοχής του δημοσιογράφου για το αδίκημα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, αφού για να έχει τελεστεί μια τέτοια πράξη, θα έπρεπε η εφημερίδα να είχε δημοσιεύσει έγγραφο της κατάθεσης του Αλέξανδρου Αβατάγγελου και να υπάρχει έστω ένδειξη ότι αυτό δόθηκε στον δημοσιογράφο από κάποιον δικαστικό υπάλληλο. Ο αρμόδιος εισαγγελέας που πραγματοποίησε την προανάκριση, απλώς πέταξε από πάνω του την υπόθεση, χωρίς να εξετάσει ως όφειλε, κανένα απολύτως στοιχείο και είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι ένας δημοσιογράφος βρέθηκε υπό πολυετή δικαστική ομηρία, χωρίς το παραμικρό σε βάρος του στοιχείο.

Η υπόθεση που αποκάλυψε το Documento

Για την ιστορία, το Documento είχε αποκαλύψει το 2017 ότι οι δύο πιο στενοί συνεργάτες του γραφείου του Χαράλαμπου Αθανασίου, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του, δικαστικοί με εξέχουσα θέση στο δικαστικό σώμα, ερευνώνταν από την Εισαγγελία για πιθανό χρηματισμό, προκειμένου να αποφυλακίσουν τον κατηγορούμενο για το σκάνδαλο των υποβρυχίων Αλέξανδρο Αβατάγγελο. Την καταγγελία έχει κάνει ο ίδιος ο κατηγορούμενος με επίσημη κατάθεση, κατονομάζοντας ως ενδιάμεσο δικηγόρο, στου οποίου το γραφείο εργαζόταν ο γιός του διευθυντή του Χαράλαμπου Αθανασίου.

ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο οποίος ήταν υπόδικος για την υπόθεση της αγοράς των γερμανικών υποβρυχίων από το ελληνικό ΥΕΘΑ, εμφανίστηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Στεφάνου, όπως όριζαν οι περιοριστικοί όροι που του είχε επιβάλει ο Ανακριτής. Οι Αστυνομικοί του γνωστοποίησαν πως έπρεπε να τον συλλάβουν γιατί είχε εκδοθεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης στης 20 Δεκεμβρίου του 2013. Ο Αβατάγγελος επέμενε πως έχει γίνει κάποιο λάθος, αλλά τελικώς συνελήφθη, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία και από εκεί στη φυλακή , γιατί όπως του γνωστοποίησε ο Εισαγγελέας, δεν είχε καταβάλει την εγγύηση των 500.000 ευρώ που του είχε επιβληθεί, προκειμένου να μην προφυλακιστεί. Ο επιχειρηματίας επέμενε πως είχε στείλει τα χρήματα στο δικηγόρο του και έχουν κατατεθεί, αλλά ο Εισαγγελέας επέμενε πως δεν υπάρχει τέτοια καταβολή.

Ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος έμεινε 4,5 μήνες προφυλακισμένος επιμένοντας πως τα χρήματα της εγγύησης, τα είχε καταβάλει κανονικά στον δικηγόρο του Ασημάκη Ασημακόπουλο, ο οποίος φέρεται να τα καταχράστηκε. Ο Αβατάγγελος του έκανε μήνυσε για κατάχρηση 500.000 ευρώ και ο Ασημάκης Ασημακόπουλος, καταδικάστηκε από το Εφετείο Κακουργημάτων σε εννιά χρόνια φυλακή για την κατάχρηση των 500.000 ευρώ αλλά και το αδίκημα της απιστίας δικηγόρου.

Ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος, εμφανίστηκε δύο χρόνια αργότερα, ενώπιων των Εισαγγελέων Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Γεωργίου Καλούδη και κατέθεσε ενόρκως για μια παράλληλη υπόθεση που αφορούσε τον ίδιο και τον δικηγόρο Ασημάκη Ασημακόπουλο. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, ο δικηγόρος, κατά τη διάρκεια που ο ίδιος βρισκόταν στη φυλακή του πρότεινε να τον αποφυλακίσει με αντάλλαγμα 800.000 ευρώ. Η αποφυλάκιση θα γινόταν με την παρέμβαση των ανθρώπων του υπουργού Δικαιοσύνης.

Διαβάστε αναλυτικά το σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ:

Υπόθεση Αθανασίου: «Θα σε αποφυλακίσουν οι στενοί συνεργάτες του υπουργού»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter