Διευθυντές σχολείων με χαρακτηριστικά … manager εταιριών ζήτησε με την τοποθέτηση του στην ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας στην συζήτηση.
Πρότεινε να γίνονται οι επιλογές των επικεφαλής των σχολικών μονάδων από το ΑΣΕΠ μιλώντας για διευθυντές που «θα συμβάλλουν στην αξιολόγηση του προσωπικού» και στην «διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού».Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ιδεοληπτικές εμμονές» ζητώντας ένα σύστημα «ελευθερίας, αξιοκρατίας και διαφάνειας» με «αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία που θα δίνουν εφόδια σε κάθε παιδί για να φτάσει όπου θέλει και μπορεί».
«Αυτό δεν είναι κυβέρνηση αλλά πολιτικός στρατός ατάκτων» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ασκώντας κριτική στον τρόπο νομοθέτησης. Υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο μας οδηγεί πολλά βήματα πίσω» και «επαναφέρει την αρχαιότητα ως κριτήριο προαγωγής των διευθυντών» αναρωτώμενος αν «είναι δυνατόν την εποχή που μεταπηδούμε στο ψηφιακό σχολείο ο διευθυντής να μην έχει γνώση πληροφορικής». Μάλιστα συνέδεσε την κριτική του με την περίοδο που ήταν υπουργός Εσωτερικών λέγοντας σχετικά με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την συνέντευξη των υποψήφιων διευθυντών ότι «μου ασκούσατε κριτική όταν εισηγήθηκα την δομημένη συνέντευξη». Όπως είπε ο Κ.Μητσοτάκης «βεβαίως και χρειαζόμαστε συνεντεύξεις» όμως με το νομοθέτημα «γυρίζουμε σε εποχές του προηγούμενου αιώνα» και «παρωχημένες απόψεις χωρίς κοινωνική νομιμοποίηση».
Αναφορικά με το άρθρο 5 που ορίζει θέματα σχετικά με το μουσουλμανικό Τέμενος ο Κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι η διάταξη «επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα από την αλλοδαπή να χρηματοδοτήσουν αυτό το πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου» ζητώντας να τροποποιηθεί η διάταξη γιατί «πρέπει να ελέγξουμε την χρηματοδότηση».
Γαβρόγλου: Στηρίζουμε την εμπειρία
«Δεν στηρίζουμε την αρχαιότητα, την εμπειρία στηρίζουμε» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα επισήμανε ότι «δεν είναι εδώ ο κ. Μητσοτάκης να τον ρωτήσω αν ξέρει να χειρίζεται υπολογιστή» υποστηρίζοντας πως «είμαι σίγουρος ότι γνωρίζει» όμως «δεν έχει πιστοποιητικό γι’ αυτό» σημειώνοντας ότι οι προτάσεις της Ν.Δ για την υποχρεωτική ύπαρξη πιστοποιητικού χρήσης υπολογιστών στους υποψήφιους διευθυντές δεν έχουν ουσία.
Αναφορικά με τις πανελλαδικές σημείωσε ότι «αυτές οι εισαγωγικές εξετάσεις θα καταργηθούν». Στις κατηγορίες του αρχηγού της Ν.Δ περί κατάργησης του νόμου για τα πανεπιστήμια που στηρίχθηκε σε ευρεία πλειοφηφία (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι) σημείωσε ότι «υπήρχε ιδεολογική συμφωνία» αφού όπως έλεγε ο Μ. Βορίδης «με αυτό το νόμο σταματάει η ηγεμονία της αριστεράς στα πανεπιστήμια». Πρόσθεσε ότι «ο νόμος είχε ένα στοιχείο αστικής αναξιοπρέπειας. Το Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσιζε ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι πρυτάνεις. Ούτε …σε φυλές – όπως λένε οι ανθρωπολόγοι δεν υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες».