Μητσοτάκης: Σε αυτή την ταραχώδη περίοδο είμαστε αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ

Μητσοτάκης: Σε αυτή την ταραχώδη περίοδο είμαστε αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στο Atlantic Council πως οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους, έστω κι αν σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν αναταράξεις.

«Σε αυτή την ταραχώδη περίοδο, είμαστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων.«Πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, όχι επειδή μας τις επιβάλλουν, αλλά επειδή χρειάζονται», υπογράμμισε ενώ σημείωσε πως είναι πλεονέκτημα για την κυβέρνηση «η ισχυρή εντολή που λάβαμε».

Παράλληλα, τόνισε ότι το 2020 η κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων, κάτι που θα της δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει και άλλα ζητήματα. Όσο για τις επενδύσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η χώρα είναι κάτω από τους στόχους που έχουν τεθεί: «Υπάρχει κινητικότητα παρά τη γραφειοκρατία», τόνισε για το πρότζεκτ του Ελληνικού.

Παράλληλα, έθιξε και την πιθανότητα αγοράς αεροσκαφών F-35: «Θα εξερευνήσουμε τις πιθανότητες για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35. Προφανώς δεν είμαστε ακόμα στην οικονομική κατάσταση για να κάνουμε τέτοιες αμυντικές επενδύσεις».

Όσο για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής«Το έκανα σαφές στο Λονδίνο ότι είναι απαράδεκτο ένας σύμμαχος να προκαλεί τον άλλο σύμμαχο. Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και θα πρέπει το ζήτημα να συζητηθεί στην συμμαχία», ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Για τα ενεργειακά, είπε πως πρόκειται για σημαντικό πυλώνα των ελληνοαμερικανών σχέσεων και αναφέρθηκε στην υπογραφή του αγωγού Eastmed, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για σημαντικό γεγονός μονάχα για την Ελλάδα και τις συνυπογράφουσες χώρες, αλλά και για την Ευρώπη, καθώς θα καλύψει τις ανάγκες της για τα επόμενα 30 χρόνια. Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν αποκλείεται κανένας από τη συμφωνία αυτή, και πως η Ελλάδα δεν στέκεται απέναντι στην Τουρκία.

Παράλληλα, τόνισε πως η «συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης δεν παράγει νομικά αποτελέσματα, είπε ότι είναι ανυπόστατη νομικά και γελοία γεωγραφικά.

«Είναι μια συμφωνία που δεν έχει καμία νομική ισχύ», υπογράμμισε ενώ ανέφερε πως ενώ έχουμε διαφορές με την Τουρκία, είμαστε διατεθειμένοι να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

«Αν η Τουρκία συμφωνεί πως πρέπει να επιλύσουμε τις διαφορές μας για τις θαλάσσιες ζώνες, τότε μπορούμε να πάμε στη Χάγη αλλά προϋπόθεση είναι να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αναγνωρίσει ότι η μοναδική μας διαφορά στο Αιγαίο είναι η υφαλοκρηπίδα», ξεκαθάρισε προσθέτοντας πως απαιτούνται ενέργειες αποκλιμάκωσης. Δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»

Τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έθιξε ο Μητσοτάκης στην συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 συζήτησε με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην δήλωσή του μετά την συνάντηση ανέφερε: «Δεν ήταν πάντοτε εύκολη η σχέση με το Ταμείο αλλά νομίζω συμφωνούμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021…Πιστεύω έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. 

Είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Προσβλέπουμε, λοιπόν, σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μία σχέση θετικής συνεργασίας. Επίσης χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ».

Documento Newsletter