Μητσοτάκης: Περιμέναμε αύξηση κρουσμάτων, αλλά χαλάρωσαν οι πολίτες

Μητσοτάκης: Περιμέναμε αύξηση κρουσμάτων, αλλά χαλάρωσαν οι πολίτες

Τη σκυτάλη των αντιφατικών μηνυμάτων που καταλήγουν σε σχήματα κοινωνικής στοχοποίησης πήρε από τους αρμόδιους υπουργούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τονίζοντας από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση ανέμενε αύξηση των κρουσμάτων, όμως, υπεύθυνη για την έξαρση είναι η κοινωνική χαλάρωση.

Χωρίς να αναγνωρίσει ούτε ένα κυβερνητικό σφάλμα κατά την πρωτολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε σχέση με την έξαρση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το αφήγημα της κοινωνικής ενοχοποίησης σε σχέση με το δεύτερο κύμα της πανδημίας ενώ ο ίδιος είχε προηγουμένως παραδεχτεί ότι η κυβέρνηση ανέμενε αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα του τουρισμού. «Περιμέναμε λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων» ανέφερε με φόντο το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σε καθεστώς αέναου lock-down. Ωστόσο, ο Κυρ. Μητσοτάκης συνέχισε τονίζοντας πως «υπήρξε χαλάρωση», καθώς «μειώσαμε όλοι μας την επιφυλακή».

Έπειτα, έθεσε το ζήτημα με μεγαλύτερη πολιτική ωμότητα, λέγοντας πως η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται περισσότερο στη χαλάρωση και λιγότερο στους επισκέπτες, καθώς -κατά τα λεγόμενά του- το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με διαρκή μελέτη του επιδημιολογικού φορτίου αλλά και εκτενή έλεγχο στις πύλες εισόδου. Επ΄αυτού, παρέθεσε πως οι τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα είναι περίπου 4 εκατομμύρια, τεστ έγιναν σε 451.908, με αποτέλεσμα να βρεθούν μόλις 972 θετικά κρούσματα. Παράλληλα, προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από την παρατεταμένη κυβερνητική στοχοποίηση των νέων, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν κακοί νέοι, υπάρχουν ανεύθυνοι πολίτες».

Σημείωσε δε πως όταν αυξήθηκαν τα κρούσματα η κυβέρνηση πήρε μέτρα, όπως οι τοπικοί περιορισμοί και η εκτεταμένη χρήση μάσκας. «Όπου έγιναν τέτοιες παρεμβάσεις, είδαμε ότι τα κρούσματα μειώθηκαν πολύ σημαντικά» διαπίστωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα την Πάρο που «δεν δίνει πια κρούσματα».

Διάσταση απόψεων με Μαγιορκίνη

Σε αντίθεση με όσα υποστήριξε πρόσφατα ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως θα ήταν επιθυμητά τα ολιγομελή τμήματα στα σχολεία, διερωτώμενος ταυτόχρονα για το αν αυτό θα ήταν εφικτό. «Αυτό θα απαιτούσε αίθουσες που σήμερα δεν υπάρχουν» παραδέχτηκε. Είναι προφανές ότι τα λόγια του Κυρ. Μητσοτάκη έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τις αιτιάσεις του Γκ. Μαγιορκίνη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι περισσότερα τμήματα και περισσότεροι καθηγητές θα συνιστούσαν μεγαλύτερο επιδημιολογικό κίνδυνο. 

«Η ύφεση είναι κάτω από το μ.ο. της Ευρωζώνης»

Ως προς τη σοκαριστική ύφεση (15,2%) που κατέγραψε η ελληνική οικονομία κατά το β’ τρίμηνο του 2020, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκρινε σκόπιμο να συγκρίνει την ύφεση του εξαμήνου στην Ελλάδα (7,9%) με τον μ.ο. της Ευρωζώνης (9,6%) για να παρουσιάσει μία εξωραϊσμένη εικόνα. «Θα ήταν άδικο να μην συγκρίνει κανείς αυτή την ύφεση με την υπόλοιπη Ευρώπη» είπε και παρέπεμψε στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο όταν και θα εξαγγείλει από τη Θεσσαλονίκη των νέα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.

Documento Newsletter