Μητσοτάκης: Κατώτερη των περιστάσεων η Σύνοδος Κορυφής

Μητσοτάκης: Κατώτερη των περιστάσεων η Σύνοδος Κορυφής

Με ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται αρνητικά στη χθεσινή Συνοδο Κορυφής (που έγινε με τηλεδιάσκεψη) λέγοντας πως υπήρξε «κατώτερη των περιστάσεων».  

Αν και η φρασεολογία είναι πιο αιχμηρή απ’ ό,τι συνηθίζει ο πρωθυπουργός, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναφέρεται μεταξύ των ηγετών που άσκησαν βέτο στη χθεσινή Σϋνοδο Κορυφής. Αντίθετα -όπως έγινε γνωστό- εκείνοι που πήραν το βάρος στους ώμους τους ήταν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια να εναντιωθούν στην πολιτική λιτότητας και στις θέσεις κυρίως της Γερμανίας αλλά και της Ολλανδίας.

Με μια έμμεση αναφορά σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης φωτογραφίζει τις χώρες που αντέδρασαν σε μια πιο ανθρώπινη και ευρωπαϊκή πολιτική «δυστυχώς, ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες», αναφέρει μεταξύ άλλων προσπαθώντας να καλύψει το κενό μετά τη χθεσινή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα που ανέφερε χαρακτηριστικά: «η Γερμανία επιμένει εμμονικά στο μοντέλο της λιτότητας που εγκλώβισε την Ευρώπη στην κρίση».

«Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία, όπου ανεπτυγμένες χώρες αναγκάζονται να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αλλά και στην οικονομική τραγωδία που προκαλεί η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνει ότι στο μέτωπο της δημόσιας υγείας κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τους πολίτες της και παίρνει τα μέτρα που θεωρεί ότι είναι πιο κατάλληλα. «Εμείς δεν διστάσαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις περιορισμού της κίνησης νωρίτερα από σχεδόν όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι στιγμής, δικαιωνόμαστε για την επιλογή μας. Αλλά τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι τα δύσκολα πέρασαν» σημειώνει.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: «Εμμονική η Γερμανία με το μοντέλο λιτότητας που εγκλώβισε την Ευρώπη στην κρίση»

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι στο μέτωπο της οικονομίας, η Ευρώπη ενωμένη μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα.

«Θα χρειασθεί αυξημένους πόρους ώστε οι πολίτες να μην χάσουν την δουλειά τους. Αλλά και για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που χάνουν τον τζίρο τους. Κι όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων. Αναπόφευκτα, η Ευρώπη θα χρειασθεί να δανειστεί περισσότερα, ώστε να ξοδέψει και περισσότερα» τονίζει.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην επιστολή που μαζί με άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες υπέγραψαν με την οποία ζητούν την έκδοσης ενός ειδικού ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης. «Το επιχείρημα είναι απλό: Ο κορονοϊός αποτελεί ένα συμμετρικό σοκ για όλους. Άρα, χρειάζεται μια κοινή απάντηση η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί φτηνά, μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών» σημειώνει.

«Εδώ δεν υπάρχουν “καλοί” και “κακοί” ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Όλοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, “βράζουμε στο ίδιο καζάνι”. Το 2020 δεν είναι 2010…» προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Τονίζει ότι «δυστυχώς, ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες. Αυτά δεν αρκούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Και ο ESM δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις».

Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η συζήτηση για τα Ευρωομόλογα Ειδικού Σκοπού (corona bonds) θα ανοίξει αργά η γρήγορα και υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη οφείλει να μην βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις. «Οι δηλώσεις περί κοινοτικής αλληλεγγύης θα ακούγονται, τότε, χωρίς περιεχόμενο. Ενώ, η αδράνειά μας θα προσφέρει έδαφος στους κάθε είδους εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας. Και όμως, αυτή μπορεί και πρέπει να ανανεωθεί μέσα από αυτήν την περιπέτεια. Και να αναδειχθεί με μία νέα δυναμική και ακτινοβολία όταν αυτή ξεπεραστεί» προσθέτει.

Ο πρωθυπουργός καταλήγοντας και αφού τονίζει ότι τα λόγια του δεν είναι, απλώς, τα λόγια του πρωθυπουργού της Ελλάδας η οποία άντεξε και νίκησε μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία, αλλά η αποτύπωση των σκέψεων ενός πολίτη της Ευρώπης, που ενδιαφέρεται για το μέλλον, προσθέτει:

«Είναι η ώρα της αμοιβαίας κατανόησης, της κοινής δράσης και των άμεσων πρωτοβουλιών. Η ώρα της μεγάλης ευθύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν και γενναίες αποφάσεις. Ας τις πάρουμε!».

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/photos/a.10150531647872725/10157288211617725/?type=3&theater

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter