Μητσοτάκης: Καταθέτω πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (Video)

Πρόταση μομφής θα καταθέσει η Κ.Ο. της ΝΔ αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας των προαπαιτουμένων, όπως προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, με την κυβέρνηση να μην διαθέτει ούτε λαϊκή εξουσιοδότηση, ούτε πολιτική νομιμοποίηση για να συνεχίσει την ανεύθυνη πορεία της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ καταθέτει αμέσως μετά τη ψηφοφορία πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους βουλευτές του να σηκώνονται από τα έδρανα για να τον καταχειροκροτήσουν.

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Βουλής έκανε γνωστό στο Σώμα πως η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ θα ξεκινήσει σήμερα στις 18:00, καθώς η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση της χρονικής ευχέρειας δύο ημερών που της δίνει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.

Πρόταση μομφής στην Κυβέρνηση από τη ΝΔ

«Σήμερα αναμετριόμαστε με την ιστορία»

Αναπαράγοντας συνεχώς το ίδιο σχήμα περί κυβέρνησης χωρίς λαϊκή αποδοχή και τον ανάλογο κοινοβουλευτικό συσχετισμό για να υπερψηφίσει τη διμερή συμφωνία για το Μακεδονικό, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τη Βουλή πως θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Κατηγόρησε πολλάκις τον Αλέξη Τσίπρα ότι συνειδητά έφερε τη συμφωνία για το ονοματολογικό «την ίδια ώρα που μιλάμε για το τέταρτο μνημόνιο», όπως είπε. «Ο κ. Τσίπρας δεσμεύει τη χώρα σε ένα πλαίσιο που δημιουργεί τετελεσμένα και δύσκολα θα αλλάξει την επόμενη μέρα» κατήγγειλε και άφησε υπόνοιες περί ανταλλαγμάτων που ενδέχεται να έχει συμφωνήσει κάτω από το τραπέζι η κυβέρνηση προκειμένου να λύσει το Μακεδονικό, βάζοντας νερό στο μύλο της συνωμοσιολογίας.

Χαρακτήρισε θρασύ τον πρωθυπουργό που έπλεξε το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή κατά την χθεσινή του συνέντευξη και πρόσθεσε σε μία απόπειρα ιστορικού αναθεωρητισμού: «Εκεί που ο Καραμανλής είπε ¨όχι¨, εσείς λέτε ¨να騻. «Και τότε ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις, αλλά σημασία έχει όχι αυτό που εξυπηρετεί τους ξένους αλλά τα συμφέροντα της πατρίδας μας» υπέδειξε πατριωτικά. Τόνισε, επίσης, ότι ενώ ο Π. Καμμένος διαφωνεί με τη συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για τις Πρέσπες χωρίς να έχει την ομόθυμη στήριξη του Υπουργικού του Συμβουλίου, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι δεν έχει διεξαχθεί συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου για το ονοματολογικό ούτε και σχετική διαδικασία στην Κουμουνδούρου.

«Όλα αυτά είναι πρωτοφανή» παρατήρησε και συμπλήρωσε πως είναι υποχρεωμένος να κάνει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα για να αποτρέψει αυτή τη συμφωνία. «Δεν μπορεί να υποθηκευτεί το μέλλον της πατρίδας» επισήμανε, λέγοντας μάλιστα πως ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να ζητήσει τη συναίνεση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία.

Καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας, ο πρόεδρος της ΝΔ προκάλεσε τον πρωθυπουργό «αν τολμά» να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης, παρότι το σενάριο αυτό το έχει απορρίψει ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή του συνέντευξη. «Να δούμε αν υπάρχουν 154 βουλευτές πρόθυμοι» είπε με νόημα και κατέληξε εξηγώντας πως «σήμερα αναμετρόμαστε όλοι με την ιστορία».

Η διαδικασία που προβλέπεται 

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο τη 12η νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της και να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo εάν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός εάν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

Στα κοινοβουλευτικά χρονικά υπήρξαν περιπτώσεις που κυβερνήσεις μετέτρεψαν προτάσεις δυσπιστίας σε προτάσεις εμπιστοσύνης για να επιβεβαιώσουν τη θετική ψήφο της Βουλής. Ο Κανονισμός ορίζει ότι η κυβέρνηση μπoρεί και oπoτεδήπoτε να ζητήσει ψήφo εμπιστoσύνης της Boυλής με γραπτή ή πρoφoρική δήλωση τoυ πρωθυπoυργoύ στο Κοινοβούλιο. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρόταση εμπιστoσύνης εγγράφεται επίσης σε ειδική ημερήσια διάταξη.

H συζήτηση αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υπoβoλή της και τερματίζεται με ονομαστική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση απoλαύει της εμπιστοσύνης της Boυλής εάν η πρόταση της εξασφαλίζει την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων βoυλευτών, η oπoία, όμως, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύo πέμπτα (2/5) τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.