Δριμεία κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ψήφιση του ν/σ εκχώρησης λιγνιτικών μονάδων, μετά την σχετική απόφαση Ευρωδικαστηρίου που μετουσιώθηκε σε προαπαιτούμενο από τους δανειστές.
Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης, χαρακτηρίζοντας ως κερδοφόρα τη μονάδα της Μεγαλόπολης που εκχωρείται ασχέτως αν υπολειτουγεί…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του, ξεφεύγοντας από το πλαίσιο της συζήτησης. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη διγλωσσία σχετικά με την ενοικίαση γαλλικών φρεγατών. Χαρακτήρισε το γεγονός «φιάσκο» που οδήγησε τον Πάνο Καμμένο να οργανώσει ειδική συνέντευξη Τύπου προκειμένου να «μπαλώσει» όσα είπε ο αναπληρωτής του. «Πρωτοφανές για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα» είπε και πρόσθεσε πως άλλα λέει ο κ. Τσίπρας, άλλα ο κ. Καμμένος και άλλα ο κ. Κουβέλης. «Απειλείται το εθνικό κύρος της χώρας από την ανεπάρκεια και τον ερασιτεχνισμό σας» κατήγγειλε και κάλεσε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει πως με αυτά που κάνει εκθέτει διεθνώς τη χώρα και τραυματίζει το εσωτερικό αίσθημα ασφάλειας.
Ως προς την εκχώρηση λιγνιτικών μονάδων κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προβαίνει βεβιασμένα σε αυτό το εγχείρημα και χωρίς κανένα σχεδιασμό για τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, τονίζοντας πως αυτό ομολόγησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις περιοχές της Αρκαδίας και της Κοζάνης. «Γι’ αυτό κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, να λέει ψέματα. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση χρεώνει την κοινωνία και ζημιώνει την χώρα» υποστήριξε και στρεφόμενος στους πολίτες της χώρας, τόνισε: «Δύο πράγματα να ξέρουν: Η κυβέρνηση οδηγεί συνειδησιακά τις τιμές ρεύματος σε αύξηση και υπονομεύει το μέλλον της ΔΕΗ».
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, έψεξε την πλειοψηφία που θα κληθεί να ψηφίσει τα εντελώς αντίθετα από αυτά που έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. «Έχετε πάθει ανοσία, το κάνετε εξάλλου πολύ συχνά» διαπίστωσε. Αναφέρθηκε δε και στο σχέδιο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για τη μικρή ΔΕΗ, διαβάζοντας στο Σώμα δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από το παρελθόν που έκανε λόγο για «εθνικό έγκλημα» σχετικά με το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. «Σας το λέμε ειλικρινά, αν είναι να τις κάνετε έτσι τις ιδιωτικοποιήσεις, καλύτερα μην τις κάνετε καθόλου. Όχι άλλες ιδιωτικοποιήσεις αλα ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε.
Επισήμανε, επίσης, ότι η κυβέρνηση πουλά τις πιο κερδοφόρες και ανταγωνιστικές που έχουν το πιο μεταβλητό κόστος λειτουργίας. «Τις εκποιείτε με λιγότερο προσωπικό, αφού τις έχετε καταδικάσει σε υπολειτουργία την πιο σύγχρονη μονάδα παραγωγής» είπε, αν και για τη μονάδα της Μεγαλόπολης δεν είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση η σύνδεσή της με το δίκτυο! Παράλληλα, προέβλεψε πως το μόνο όπλο που θα μείνει στη ΔΕΗ για να επιβιώσει θα είναι τα τιμολόγια, αφού «λιγότερο ανταγωνιστική ΔΕΗ σημαίνει αύξηση του κόστους τιμών ρεύματος». Με το σκεπτικό αυτό, αποκάλεσε τη συγκυβέρνηση: «Ψεύτες και λαϊκιστές τότε, δημαγωγοί τότε, αδιόρθωτοι και ανεπαρκείς πάντα».
Για το ζήτημα των εργαζομένων παρουσιάστηκε ανήσυχος όχι για τους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν στους ιδιώτες, αλλά για αυτούς που θα παραμείνουν στις τάξεις της ΔΕΗ. Επιπλέον, έθεσε ως πολιτικό του πρόταγμα την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με μια ισχυρή ρυθμιστική αρχή, κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επ’ αυτού, ανέπτυξε το στρατηγικό σχέδιο της ΝΔ, το οποίο βασίζεται σε οκτώ άξονες.