Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έλαβε στήριξη από την Ε.Ε απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έλαβε στήριξη από την Ε.Ε απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής όσον αφορά την καταδίκη της Τουρκίας και την απερίφραστη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την λήξη των εργασιών της Συνόδου. 

Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ζήτησα και έλαβα από όλους τους ομολόγους μου την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω αναλυτικά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για τη «συμφωνία» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, γιατί το μνημόνιο αυτό -κατ’ εμάς- είναι ένα μνημόνιο παντελώς άκυρο και ως προς την ουσία του, διότι καταπατά τα δικαιώματα, τα αναφαίρετα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, αλλά και ως προς την τυπική διαδικασία νομιμοποίησής του γιατί -θέλω να το θυμίσω- το μνημόνιο αυτό δεν έχει την επικύρωση του λιβυκού Κοινοβουλίου». Ανέφερε ακόμη ότι κατά την διάρκεια του δείπνου των ηγετών «δεν υπήρχε κανείς ο οποίος να μίλησε και ο οποίος να μην επανέλαβε την αμέριστη στήριξή του στην Αθήνα και στην Κύπρο» και ευχαρίστησε τον πρόεδρο Μακρόν «ο οποίος ήταν πάρα πολύ υποστηρικτικός και ήταν και αυτός ο οποίος στο ΝΑΤΟ υποστήριξε δημόσια το δίκαιο των ελληνικών θέσεων».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θέλω να γνωρίζουν, όλες και όλοι, ότι έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο. Όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά γιατί έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους οι οποίοι θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν πρόκειται αυτή να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει, για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα” και πρόσθεσε ότι “η Τουρκία βρίσκεται απελπιστικά απομονωμένη διπλωματικά μετά την κίνηση την οποία έκανε να υπογράψει αυτό το άκυρο «μνημόνιο κατανόησης» με τη Λιβύη»

Ερωτηθείς για την πιθανή εξέλιξη είπε: «Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε κάποια κλιμάκωση. Αυτό δεν εξαρτάται από εμάς όμως. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από εκεί και πέρα, αν το μήνυμα φτάνει στην άλλη μεριά, αφορά την άλλη μεριά».

Για το ενδεχόμενο νέας συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν «δεν είναι κάτι που προγραμματίζω αυτή τη στιγμή», για να προσθέσει: «Είμαι ανοιχτός να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν ανά πάσα στιγμή. Αλλά, αυτή τη στιγμή με το βαθμό κλιμάκωσης που υπάρχει από την Τουρκία, δεν θεωρώ ότι άμεσα κάτι τέτοιο θα ήταν παραγωγικό… Από την άλλη ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία είναι -και πρέπει να είναι- ανοιχτός. Και από την πρώτη στιγμή που συνάντησα τον κ. Ερντογάν, του είπα ότι θέλω να κρατήσω ανοιχτό και το δίαυλο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Αναφέρθηκε στην επίσκεψη του στις ΗΠΑ όπου θα συζητηθεί και η αμυντική συνεργασίας και πρόσθεσε ότι προσβλέπει στο επίπεδο της συνεργασίας «για το πώς μπορούμε να εξοπλίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποτρεπτική μας ισχύς περνάει μέσα από επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Επενδύσεις που δυστυχώς στα χρόνια της κρίσης συνολικά έμειναν πίσω». Ανέφερε ότι η ελληνική Βουλή επικύρωσε τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, αλλά και την αναβάθμιση των Mirage, έτσι ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε τα αεροπλάνα μας και να αυξήσουμε στο μέγιστο τις πτητικές τους δυνατότητες.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι την επόμενη Τρίτη θα βρίσκεται στην Φρανκφούρτη όπου «θα έχω μία αναλυτική συνάντηση με την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα εντός του 2020 θα θέσει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της μείωσής τους από το 2021. Πιστεύουμε πια ότι το έδαφος είναι απολύτως ώριμο. Σε πρώτη φάση σε επίπεδο Eurogroup αυτή η συζήτηση εντός τους 2020 και μάλιστα στο πρώτο εξάμηνο ενδεχομένως του 2020, να μπορέσει να ξεκινήσει. Με έμπρακτα αποτελέσματα για τους Έλληνες πολίτες». 

Documento Newsletter