Μητσοτάκης: «Φτωχός» απολογισμός επταμήνου, δίχως αναφορά σε Novartis, ελληνοτουρκικά, Μακεδονικό

Μητσοτάκης: «Φτωχός» απολογισμός επταμήνου, δίχως αναφορά σε Novartis, ελληνοτουρκικά, Μακεδονικό

Με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, προσπάθησε να καλύψει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον φτωχό απολογισμό του πρώτου επταμήνου της διακυβέρνησής του, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ενώ επανέλαβε τις υποσχέσεις για περαιτέρω μείωση της φορολογίας και προανήγγειλε περιορισμούς στις συγκεντρώσεις και τις πορείες.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόβαλε τη μεγάλη επιτυχία της υλοποίησης του αντικαπνιστικού… και της την κατάργηση του ασύλου όπως και ότι γενικώς και αορίστως είναι σε εξέλιξη επενδυτικά σχέδια τεσσάρων δις, αλλά απέφυγε να αναφέρει κάποια συγκεκριμένη επένδυση ή να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο Ελληνικό -και στις μπουλντόζες που ακόμη δεν έχουν μπει. Από την ομιλία του απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στο Μακεδονικό ή στα ελληνοτουρκικά και γενικότερα στην εξωτερική πολιτική, ενώ περιορισμένη ήταν η αναφορά του στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, δίχως βέβαια αυτοκριτική για τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις αλλά με επίθεση στους τοπικούς παράγοντες των νησιών που αντιδρούν στις επιτάξεις.

Για το προσφυγικό είπε ότι «ξεπερνά τις εθνικές δυνατότητες το μέγεθος του προβλήματος… Αιφνιδιαστήκαμε από την έκταση του προβλήματος αλλά αντιδράσαμε». Διαβεβαίωσε όμως ότι «θα δημιουργηθούν νέες δομές, τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν, δεν θα υπάρξει καθυστέρηση. Η Μόρια δεν μπορεί να κλείσει αν δεν υπάρχει άλλο κέντρο…Προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες…Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να γίνει παιχνίδι κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους…Όλοι οφείλουν να συμβάλλουν στην λελογισμένη αποφόρτιση των νησιών…Το πρόβλημα είναι εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό. Αν ζητούμε την αλληλεγγύη της Ευρώπης πρέπει πρώτα να αποδείξουμε ότι την αλληλεγγύη αυτή την έχουμε μεταξύ μας».

«Ο κ. Τσίπρας θα περιμένει πολύ για να ηττηθεί ξανά»

Αναφέρθηκε όμως και στα περί πρόωρων εκλογών λέγοντας: «Κάποιοι λένε να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Κάνουν λάθος, πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας. Δεν μας εξέλεξαν οι πολίτες για να κάνουμε τακτικισμούς αλλά για να δουλέψουμε και να φέρουμε αποτέλεσμα. Ο λαικισμός και τα ψέμματα του ΣΥΡΙΖΑ θα ηττώνται καθημερινά. Ο κ. Τσίπρας θα περιμένει πολύ για να ηττηθεί ξανά».

Απάντησε όμως στα όσα είπε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας στην πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας οργάνωσε μία φιέστα που θύμισε πανάκριβη διαφήμιση, είχε διαφημιστικά βίντεο που όμως δεν μπόρεσαν να κρύψουν την πολιτική γύμνια του ομιλητή. Χωρίς γραβάτα, χωρίς επιχειρήματα, χωρίς πρόταση. Ο κ. Τσίπρας δεν διδάχθηκε ούτε από το μαύρο των πολιτών ούτε από το πολύχρομο των καιρών. Κυττάζει συνεχώς πίσω και στόχος του είναι να επικρατήσει στο συνέδριό του…Χθες παρουσίασε μία εικόνα της χώρας που μόνο εκείνος βλέπει, δεν κατάλαβε τίποτε από όσα συμβαίνουν στην οικονομία, ενώ για να υπερασπιστεί τις θέσεις του στα εθνικά, κατέφυγε στις θέσεις των Τούρκων. Εμείς του απαντάμε παρουσιάζοντας απλώς τι έκανε η δική του κυβέρνηση το πρώτο επτάμηνο και τι έκανε η δική μας. Συγκρίνουμε το επτάμηνο του 2015 και το τωρινό. Τότε ψηφίζονταν τα capital controls τώρα έχουν καταργηθεί, τότε ψηφιζόταν ο νόμος Παρασκευόπουλου, τώρα προσλήφθηκαν 1500 νέοι ειδικοί φρουροί, τότε το δεκαετές ομόλογο του δημοσίου ήταν στο 15% τώρα είναι κάτω από 1%. Τότε υπογραφόταν το τρίτο μνημόνιο, σήμερα έχει κλείσει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα. Τότε οι επενδύσεις δεν ξεπερνούσαν τα 200 εκατομμύρια, σήμερα ξεπερνούν τα 4 δις. Δεν είναι τόσο θέμα αριστείας που τόσο τον ενοχλεί, είναι θέμα γνώσης και αποτελεσματικότητας. Κάνουμε πράξη το σύνθημά μας “Το είπαμε το κάναμε».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνος»

Επανέλαβε αυτό που έλεγε παλαιότερα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνος γιατί υπονομεύει τους ίδιους τους δημοκρατικους θεσμούς” και δεν παρέλειψε να σχολιάσει την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι την επόμενη φορά θα πρέπει η κυβέρνηση της αριστεράς να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας: “… Το Φεβρουάριο του 2019 μιλούσα για πριόνισμα της δημοκρατίας και των θεσμών. Αυτά επιβεβαιώνονται και τώρα. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα επιδιώξει μία δεύτερη φορά αριστερά ώστε να ελέγξει και τους άλλους αρμούς της εξουσίας, ότι θα καταργήσει την διάκριση των εξουσιών και ότι θα υποτάξει την Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ και το κράτος. Το συμπλήρωσε ο κ. Πολάκης που είπε ότι σχεδιάζουν έλεγχο της Δικαιοσύνης με διορισμό 4.000 δικαστών ενώ τώρα το σύνολο του δικαστικού σώματος αριθμεί 4.300». Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να επιβληθεί στις διαφορετικές τάσεις του κόμματός του και πρόσθεσε επικαλούνται την αριστερά ενώ για πολλούς είναι η ντροπή της αριστεράς…

Έκανε αναφορά στην ενημέρωση, λέγοντας ότι λειτουργεί ελεύθερα και πρόσθεσε «συγκρίνετε την σημερινή ΕΡΤ με το κομμτικό φερέφωνο επί ΣΥΡΙΖΑ».

Έκανε απολογισμό του επταμήνου λέγοντας: «Ψηφίστηκαν 50 σημαντικά νομοσχέδια που καλούμαστε τώρα να κάνουμε πράξη για να αποδείξουμε ότι είμαστε αποτελεσματικοί και στην υλοποίηση. Ψηφίσαμε ένα νέο Σύνταγμα και ένα νέο εκλογικό σύστημα, ενώ δόθηκε δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Στελεχώθηκαν οι ανεξάρτητες αρχές, ιδρύθηκε η εθνική αρχή διαφάνειας. Το δικαίωμα της υπουργικής υπογραφής περνά στους γενικούς διεθυντές, ενώ με συντρηπτική πλειοψηφία η βουλή ψήφισε για πρώτη φορά μία άξια ελληνίδα. Τα νοικοκυριά πληρώνουν λιγότερους φόρους και προχωρούν επενδυτικά σχέδια 4 δις ευρώ. Αυτά έφεραν ξανά στην χώρα την διεθνή εμπιστοσύνη. Για πρώτη φορά η Ελλάδα δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο. Η διεθνής αξιοπιστία είναι προυπόθεση για μικρότερα πλεονάσματα και για να ασκήσουμε πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. Όταν το κράτος δανείζεται με μικρότερο επιτόκιο δανείζεται και η κοινωνία και οι πολίτες. Διατηρήσαμε ακέραια όλα τα μόνιμα κοινωνικά επιδόματα, ενώ ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα 10.000 ευρώ, υποχώρησε στο 9%…Λειτούργησε το 112 και η Πολιτική Προστασία αντιμετώπισε αποτελεσματικά φωτιές και πλημμύρες…Το ψηφιακό κράτος κάνει τα πρώτα του βήματα. Πρώτος απολογισμός στους θεσμούς στην οικονομία στην κοινωνία είναι απόλυτα θετικός».

Οι… προκλήσεις του μέλλοντος

Έκλεισε με αναφορά στις τέσσερις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος:

Πρώτη πρόκληση: η φορολογική ελάφρυνση της μισθωτής εργασίας και της μεσαίας τάξης. Η εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθεί και θα υπάρξει πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών.

Δεύτερη πρόκληση: Ξεκινά η πρώτη φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης…Μέχρι τον Ιούνιο μία στις τρεις συντάξεις θα εκδίδεται ηλεκτρονικά.

Τρίτον ψηφίζεται άμεσα ο νέος νόμος για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες στο κέντρο των πόλεων.

Τέταρτον οι αλλαγές στην Παιδεία θα πλαισιωθούν από ένα νέο σύστημα μετεγγραφών στα Πανεπιστήμια.

Documento Newsletter