Μητσοτάκης: Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα

Μητσοτάκης: Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα

Την άποψή του για την πορεία της αξιολόγησης εξέφρασε από την Κρήτη την οποία και επισκέπτεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απ’ όπου δήλωσε λίγο-πολύ πως «λεφτά υπάρχουν».

«Βρέχει λεφτά κι εμείς κρατάμε ομπρέλα, επειδή η κυβέρνηση παίζει θέατρο» είπε στο Ηράκλειο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπολύοντας νέα επίθεση ενάντια στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης που, όπως είπε, κοστίζει ακριβά στην Ελλάδα και την οικονομία της χώρας.

Το πρωί ο κ. Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με παραγωγικούς επαγγελματικούς, και επιστημονικούς και φορείς της ανατολικής Κρήτης, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Τον πρόεδρο της ΝΔ καλωσόρισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μανώλης Αλιφιεράκης, που του παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση στην αγορά και τις δύσκολες στιγμές της πραγματική οικονομίας. Ακολούθως οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των φορέων παρουσίασαν στον κ. Μητσοτάκη τις θέσεις τους καταθέτοντας του παράλληλα σειρά υπομνημάτων.

«Η σημερινή ανοιχτή και διαδραστική διαδικασία είναι το πρότυπο επικοινωνίας που έχω σε όλες τις επισκέψεις που κάνω» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης μετά τις τοποθετήσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στις ερωτήσεις που του τέθηκαν παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος και τις προτεραιότητές του. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του χαρακτήρισε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία» συμπληρώνοντας πως ο λόγος είναι ότι θα μειώσει το κόστος δανεισμού του κράτους και θα συμπαρασύρει το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες και τελικά το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις.

Ακόμη είπε και δεν συμφέρει την Ελλάδα όλη αυτή καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση τονίζοντας «δεν μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο. Για να τα πω απλά: Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα. Αυτό είναι το κόστος μιας συνεχούς διαπραγμάτευσης που έχει έντονα θεατρικά χαρακτηριστικά».

«Τα περιβόητα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν ξεπεράσουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ό,τι συμβαίνει και σήμερα», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, θέση που είχε εκφράσει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο.

«Και σήμερα, εάν ξεπεράσουμε τους στόχους, έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε κάποια χρήματα πίσω. Άρα, όλο αυτό είναι ένα θέατρο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έχουμε μέτρα 2% του ΑΕΠ. Μείωση του αφορολόγητου και με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, μείωση των συντάξεων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι η ΝΔ έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση λέγοντας πως είναι «είναι πιο απλή και λειτουργική από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που πρότεινε η κυβέρνηση. Βάζει το βάρος στις τράπεζες και όχι στο Δημόσιο. Ενώ οι όποιες ρυθμίσεις συμπαρασύρουν και τις οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο».

Ιδιαίτερες αναφορές έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος σκέψης και οι αγρότες να στραφούν από τις λογικές των επιδοτήσεων στη λογική παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. «Ποιοτικό προϊόν είναι εκείνο που έχει καλή σχέση ποιότητας και κόστους, ώστε η τιμή του να είναι ανταγωνιστική». Ακόμη μίλησε για ανάγκη εθνικής στρατηγικής εξαγωγών ενώ χαρακτήρισε καλύτερη «προίκα» το ελαιόλαδο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ακόμη ανέφερε ότι τουρισμός και πολιτισμός είναι δυο έννοιες αλληλένδετες, τονίζοντας ότι ο πολιτισμός είναι ένας αναξιοποίητος πυλώνας στο κομμάτι του τουρισμού.

Επίσης έκανε ιδιαίτερες αναφορές στο νησί και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας λέγοντας πως «η Κρήτη πρέπει να γίνει ένα εργοστάσιο παραγωγής καθαρής ενέργειας. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να μπορεί να την πουλάει στο σύστημα. Άρα, πρέπει να διασυνδεθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι το μέλλον. Και το μέλλον είναι ήδη εδώ».

Τέλος ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε εκ νέου για τον Βόρειο Οδικό Άξονα του νησιού λέγοντας πως πραγματικά είναι ρεαλιστικό να ολοκληρωθεί αρκεί να ξέρουμε τι θα κοστίσει θέτοντάς τον σε προτεραιότητα.

Documento Newsletter