Νέα τεχνική αποκατάστασης του μαστού με προθωρακική τοποθέτηση ενθέματος εφαρμόζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα στο Κέντρο Μαστού του ΜΗΤΕΡΑ.
Πρόκειται για τις πρώτες εφαρμογές αυτής της τεχνικής στην Ελλάδα, οι οποίες έγιναν από την ομάδα της Β’ Κλινικής Μαστού του ΜΗΤΕΡΑ, υπό τη διεύθυνση της κας Ελένης Φαλιάκου σε συνεργασία με τον Πλαστικό Χειρουργό, Επιστημονικό Συνεργάτη του ΜΗΤΕΡΑ, κ. Δημήτριο Μαστοράκο.
Η πρώτη επέμβαση έγινε αμφοτερόπλευρα σε ασθενή με ιστορικό αμφοτερόπλευρης μαστεκτομής, με απόλυτα ικανοποιητικό αποτέλεσμα και η ασθενής έλαβε εξιτήριο την ίδια ημέρα. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί άλλες έξι παρόμοιες τεχνικές αποκατάστασης.
Η εφαρμογή αυτής της τεχνικής που γίνεται με την τοποθέτηση πλεγμάτων ακυτταρικού χορίου (τμημάτων δηλαδή κατεργασμένου δέρματος χωρίς επιδερμίδα ή κύτταρα, δηλαδή πλεγμάτων κολλαγόνου) μπροστά από τον θωρακικό μυ, προσφέρει στη γυναίκα ένα φυσικότερο αποτέλεσμα, σημαντικά λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, συντομότερο χειρουργικό χρόνο και ταχύτερη αποκατάσταση, ενώ παράλληλα η ίδια μπορεί να επανέλθει συντομότερα στις καθημερινές της δραστηριότητες.
Όπως εξηγούν σε δηλώσεις τους η Διευθύντρια της Β’ Κλινικής Μαστού του ΜΗΤΕΡΑ κα Ελένη Φαλιάκου και ο Συνεργάτης της Κλινικής, Πλαστικός Χειρουργός κ. Δημήτριος Μαστοράκος «Μέχρι σήμερα η τεχνική αποκατάστασης μαστού με προθέσεις απαιτούσε την τοποθέτησή τους σε μια κοιλότητα που δημιουργείται από τον χειρουργό πίσω από τον μείζονα θωρακικό μυ. Ένα από τα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η γυναίκα με αυτή την αποκατάσταση, είναι η παραμόρφωση που παρατηρείται στο ντεκολτέ της, όταν ενεργοποιείται- συσπάται το μυϊκό σύστημα του θώρακα. Επίσης, η τοποθέτηση πίσω από τους θωρακικούς μύες αυξάνει τη δυσκολία της επέμβασης, τον πόνο της γυναίκας αλλά και την πιθανότητα αιμορραγίας καθώς και το χειρουργικό χρόνο. Για τους λόγους αυτούς είχαν καταβληθεί πολλές προσπάθειες να γίνει εφικτή τεχνικά η τοποθέτηση της πρόθεσης μπροστά από τον μείζονα θωρακικό μυ, στη θέση δηλαδή όπου φυσιολογικά ευρίσκεται ο μαζικός αδένας. Αυτές όμως οδηγούσαν δυστυχώς σε υψηλά ποσοστά σχηματισμού κάψας (σκλήρυνσης του ιστού γύρω από την πρόθεση μαστού), γεγονός που οδήγησε αρχικά στην εγκατάλειψη της μεθόδου. Πρόσφατα όμως, με την είσοδο στη θεραπευτική μας φαρέτρα των πλεγμάτων ακυτταρικού χορίου είμαστε πλέον στην θέση να μπορούμε να καλύπτουμε πλήρως την πρόθεση μαστού με τα υλικά αυτά».
Η εφαρμογή αυτή, παρά το μεγαλύτερο κόστος λόγω της χρήσης του ακυτταρικού χορίου, έχει το πλεονέκτημα ότι απαιτεί μόνο ένα χειρουργείο, οδηγεί σε φυσικότερα αποτελέσματα χωρίς την παραμόρφωση της σύσπασης του μυός και αποτελεί ακόμη ένα βήμα στην πληρέστερη αποκατάσταση της γυναίκας που υποβάλλεται σε μαστεκτομή