Η νηφαλιότητα και η αποφασιστικότητα και η οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στο δρόμο της εξόδου από τα μνημόνια είναι η καλύτερη απάντηση στην ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της Τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο.
Το παραπάνω μήνυμα έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ακριτικό Καστελόριζο όπου βρέθηκε χθες εγκαινιάζοντας τις δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης του νησιού.
Το μήνυμα του κ. Τσίπρα στην ηγεσία της γειτονικής χώρας ήταν ότι «Απ’ άκρη σ’ άκρη δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή γης από το ακριτικό Καστελόριζο έως τους Οθωνούς, από το Διδυμότειχο έως τη Γαύδο» και παράλληλα «δεν απειλούμε κανέναν, διότι επιδιώκουμε πάντα τη συνεργασία, τον αλληλοσεβασμό».
Το έτερο μήνυμα στο εσωτερικό και όχι μόνο σε ακραίους κύκλους είναι ότι «η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος δεν είναι κούφια λόγια και μεγάλες πατριωτικές κορώνες αναμασημένες» αλλά «Η στήριξη του πατριωτικού συμφέροντος, του εθνικού συμφέροντος περνά μέσα από την έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων που ζουν σε τούτους τους τόπους και στον τόπο αυτόν εδώ, στο Καστελόριζο».
Στο παρασκήνιο η Αθήνα αναμένει την επαλήθευση όσων ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα (για να τον συλλυπηθεί για την απώλεια του σμηναγού), σχετικά με τους δύο προφυλακισμένους Έλληνες στρατιωτικούς στην Ανδριανούπολη.
Για το θέμα τοποθετήθηκε χθες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλώντας τις τουρκικές Αρχές «να ολοκληρώσουν με ταχείς ρυθμούς τη δικαστική διαδικασία, να απελευθερώσουν τους δύο κρατούμενους Έλληνες στρατιώτες και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα».
Από τον Ιούλιο το Μεταφορικό Ισοδύναμο
Από το Καστελόριζο και τη Ρω χθες ο πρωθυπουργός μετέβη στη Ρόδο όπου αργά το απόγευμα μίλησε στο 13ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου.
Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «Οδεύουμε σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια… Χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και νέες βαριές δεσμεύσεις για τα χώρα και το λαό».
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι από την 1η Ιουλίου ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, σε μια σειρά από νησιά, όπως η Κως, η Πάτμος, η Αστυπάλαια, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Λέρος, η Νίσυρος, η Σύμη, η Τήλος και το Καστελόριζο αλλά και μια σειρά από μικρότερα νησιά, όπως οι μικρές Κυκλάδες.
Η χρηματοδότηση του μέτρου για το 2018 ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019, το μεταφορικό ισοδύναμο θα εφαρμοστεί πλήρως, με προϋπολογισμό, τουλάχιστον, 150 εκατομμύρια ευρώ.
Με το μέτρο αυτό κάθε νησιώτης θα δηλώνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τα ταξίδια που έκανε και θα του πιστώνεται το ποσό στο τραπεζικό του λογαριασμό. Για δε τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα εισάγονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τα δεδομένα μεταφοράς εμπορευμάτων. Και θα επιδοτείται, η διαφορά κόστους της θαλάσσιας από την χερσαία μεταφορά.