Μήνυμα του πρωθυπουργού στην πΓΔΜ: Είμαστε κοντά σε λύση, ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα

Μήνυμα του πρωθυπουργού στην πΓΔΜ: Είμαστε κοντά σε λύση, ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα

«Xωρίς αμφιβολία βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης, που αναλάβαμε να διεκπεραιώσουμε, με μεγάλη ευθύνη εδώ και πέντε μήνες. Με προσεκτικά και υπεύθυνα βήματα υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε εδώ και δύο δεκαετίες», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του, στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει σήμερα στην Αθήνα.

«Βασικός στόχος» είπε, είναι «η λύση να δώσει τη δυνατότητα στους λαούς να ζουν ειρηνικά, υπογραμμίζοντας ότι «εργαζόμαστε για λύση που δεν θα αφήνει εκκρεμότητες, που δεν θα είναι εύθραυστη για να καταρρεύσει σε λίγους μήνες. Να μην θίγει την αξιοπρέπεια και την ιστορία και των δύο λαών».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε με ειλικρίνεια και ανοικτά χαρτιά για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό έναντι όλων, το λεγόμενο erga omnes.

«Δεν αλλάξαμε θέση, παρά τις μεγάλες πιέσεις στο εσωτερικό και την οπορτουνιστική τακτική κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δεν σκεφτήκαμε το πολιτικό κόστος, μπροστά στη λύση του προβλήματος. (Επιδιώκουμε) να απαλλάξουμε την εξωτερική πολιτική από ένα μεγάλο βάρος» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα βρισκόμαστε «πιο κοντά από ποτέ» στη λύση και «μένουν τα τελευταία κρίσιμα μέτρα να διανυθούν» που πολλές φορές, όπως σημείωσε, είναι και τα πιο δύσκολα.

Απευθυνόμενος στους γείτονές μας, «με αίσθημα φιλίας», είπε: «Ας μην χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία. Διανύσαμε μεγάλη απόσταση. Ας διανύσουμε και τα τελευταία μέτρα».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα μια χώρα αρωγός για την ανάπτυξη και την ευημερία για την γείτονα, αλλά και για το μεγάλο βήμα της προς την ευρωπαϊκή προοπτική και τους διεθνείς οργανισμούς.

«Δεν μπορούμε παρά να συνυπάρχουμε στα Βαλκάνια, σε κλίμα αλληλοσυνεννόησης» είπε και διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί «με την ελπίδα να μπορούμε να καταλήξουμε σε μία βιώσιμη συμφωνία».

Να φέρουμε τον φρέσκο αέρα της αλλαγής στην Αυτοδιοίκηση

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα της Αυτοδιοίκησης, για τα οποία άλλωστε συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, σημειώνοντας ότι από τότε που η Αριστερά κλήθηκε να αναλάβει μια πολύ δύσκολη αποστολή, «μπορούμε να δούμε καθαρά τόσο εμείς, όσο και οι πολίτες ότι αυτός ο αγώνας, δεν πήγε στράφι».

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στα όσα ειπώθηκαν περί «αριστερής παρένθεσης», τόνισε ότι «αντί για παρένθεση, γράφτηκε τελικά ένα ολόκληρο κεφάλαιο».

Τόνισε την αποφασιστικότητα και την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε με οποιοδήποτε τρόπο να υποθηκευτεί η ουσιαστική ανάκαμψη της χώρας», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν κάποιοι που επιθυμούν να επιστρέψει η Ελλάδα στην περίοδο 2010-2014 και «οι περισσότεροι που ασπάζονται αυτή την άποψη, δεν βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά εντός της χώρας».

Έκανε λόγο για «νεοραγιαδισμό» από αυτούς που λένε ότι η χώρα, «θα βρεθεί ξανά στα βράχια, αν επιλέξει την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές», ότι «δεν πρέπει να έχει συλλογικές διαπραγματεύσεις γιατί είναι ιδεοληψία», ότι «δεν πρέπει το κράτος, με κάθε δυνατότητα που του παρουσιάζεται, να ενισχύει την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Αλληλεγγύη» και ακόμα και το ότι «δεν πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα την αύξηση των μισθών».

Αυτοί που τα λένε αυτά, είπε, είναι αυτοί «που επί των ημερών τους τα επιτόκια του δανεισμού έφτασαν σε δυσθεώρητα διψήφια νούμερα, στο 10%, τη στιγμή που σήμερα είναι κοντά στο 4%».

Όσον αφορά τις θεσμικές αλλαγές και συγκεκριμένα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον, έπεσε θύμα των σχεδιασμών ενός πολιτικού συστήματος που άλωσε τους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση, για να τους ελέγξει και να τους μετατρέψει σε μηχανισμούς αναπαραγωγής του».

«Στην τοπική αυτοδιοίκηση, φτιάχτηκε μια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Διαπλεκόμενα συμφέροντα, βαρόνοι, κομματάρχες. Δημόσιο χρήμα χάθηκε, ευρωπαϊκοί πόροι κατασπαταλήθηκαν, ενώ παράλληλα ολόκληρες περιοχές της χώρας στερήθηκαν στοιχειωδών έργων και υποδομών» τόνισε.

«Αυτό το βαθιά άρρωστο καθεστώς πρέπει να τελειώνει» είπε, κάνοντας λόγο για απαράδεκτο γεγονός, στον 21ο αιώνα να νομιμοποιείται μια πρακτική που προσιδιάζει στις παραδόσεις της Τουρκοκρατίας, με αγάδες και μπέηδες.

Το σχέδιο «Κλεισθένης»

Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά στα κυριότερα σημεία του σχεδίου «Κλεισθένης»:

-Τη θέσπιση της απλής αναλογικής, που αντικαθιστά «ένα παραμορφωτικό και καλπονοθευτικό σύστημα, που δεν αποτυπώνει επ΄ουδενί τους πραγματικούς συσχετισμούς». Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα, όχι μόνο ζήτημα αρχής, αλλά και όρο για την ύπαρξη των αναγκαίων συνεργασιών και προγραμματικών συγκλίσεων.

-Δεύτερο στοιχείο, είναι το ότι αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται στη βάση της νέας πλειοψηφίας που θα προκύπτει στα αντίστοιχα συμβούλια.

-Τρίτον, σε ό,τι αφορά τις μικρότερες κοινότητες, με πληθυσμό έως 500 κατοίκους, θα εκλέγεται πρόεδρος και το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο.

-Και τέταρτον, ενεργοποιείται ο θεσμός των δημοψηφισμάτων και επεκτείνεται σε επίπεδο Περιφέρειας.

«Νομίζω όμως ότι η ουσία αυτής της μεταρρύθμισης συμπυκνώνεται στη φράση: Δημοκρατική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Αριστερά «ήταν πάντα μια δύναμη που τιμούσε και υπερασπιζόταν το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ήταν πάντα ανοιχτή στο δημοκρατικό διάλογο, και τη διαμόρφωση ευρύτατων συναινέσεων και συνεργασιών».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2018, είναι ένα πολιτικό υποκείμενο πολύ πιο έμπειρο και φυσικά με πολύ μεγαλύτερη κοινωνική επιρροή από τα προηγούμενα χρόνια και για το λόγο αυτό, θα πρέπει η στρατηγική του κόμματος να απαντά σε αυτές τις νέες συνθήκες και τις πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες που έχει ως χώρος, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ασκώντας κριτική για το παρελθόν, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κοντόφθαλμη γραμμή στο κόμμα στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, παρά τις «μεγάλες επιτυχίες που σημειώσαμε στην περιφέρεια της Αττικής, την Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων αλλά και σε αρκετούς δήμους».

«Υποτιμήσαμε την ανάγκη για πλατειές συμμαχίες και για ευρύτερες υποψηφιότητες που θα μπορούσαν να εκφράσουν τον πολιτικό στόχο μιας προοδευτικής, δημοκρατικής και κοινωνικής τοπικής διακυβέρνησης» είπε, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερη αξία από όσο θα έπρεπε στην επιλογή των ψηφοδελτίων βάσει της πολιτικής ταυτότητας και καθαρότητας.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι στην επερχόμενη αυτοδιοικητική μάχη θα βρεθεί μία νέα πολιτική ισορροπία, «χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις από τις βασικές ιδεολογικές αρχές και τις πολιτικές μας τοποθετήσεις, χωρίς να εμπιστευτούμε φθαρμένες πολιτικές προσωπικότητες που δήθεν έχουν αυθεντικές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες».

Τέλος υπογράμμισε, ότι οι οργανώσεις, αλλά και η Κεντρική Επιτροπή, οφείλουν να εξετάσουν χωριστά κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, να επιδιώξουν το άνοιγμα στην κοινωνία, να ανοίξουν τις πόρτες του κόμματος και να δώσουν το σήμα στις παρατάξεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο, πλατύ, δημοκρατικό και ριζοσπαστικό αυτοδιοικητικό ρεύμα.

«Σε αντιπαράθεση με τις κατεστημένες δυνάμεις και τις οικονομικές ελίτ που λυμαίνονται την τοπική αυτοδιοίκηση και με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, να φέρουμε το φρέσκο αέρα της αλλαγής, το φρέσκο αέρα της δημιουργικής Ελλάδας που μακριά από τους περιορισμούς της επιτροπείας θα αγωνιστεί για την οικονομική και κοινωνική της ανασυγκρότηση» είπε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας την ομιλία του και τόνισε ακόμα, ότι με την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς και όχι την επιβολή της, μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική μεγάλης προοδευτικής πολιτικής αλλαγής στην αυτοδιοίκηση στις εκλογές του Οκτώβρη του 2019».

Documento Newsletter