Σε μία αποκάλυψη προέβη από το βήμα της Βουλής ο Στ. Κοντονής, φέρνοντας στη δημοσιότητα την αντιστρόφως ανάλογη αντίδραση των ελληνικών Αρχών για δύο Τούρκους που συνελήφθησαν πρόσφατα στην Κυλλήνη και οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις διαβεβαιώσεις του τουρκικού προξενείου. «Το αντίστοιχο αίτημα για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς δεν έγινε δεκτό» είπε καυτηριάζοντας την στάση της γείτονος.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας σε Επίκαιρες Ερωτήσεις, αποκάλυψε πως πέρα της περίπτωσης του Τούρκου που πέρασε παράνομα τα ελληνικά σύνορα και απελάθηκε με άμεσες διαδικασίες, υπάρχει και ένα ακόμα πιο πρόσφατο περιστατικό με δύο Τούρκους πολίτες που συνελήφθησαν στην Κυλλήνη και εξίσου αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις εξηγήσεις και τα στοιχεία που παρείχε το τουρκικό προξενείο, πρακτική που δεν εφαρμόζει η γείτονα για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς.
«Δεν ήταν μόνο η περίπτωση του Τούρκου που δικάστηκε» είπε εισαγωγικά ο κ. Κοντονής και αποκάλυψε: «Υπάρχει και πιο πρόσφατο συμβάν. Πριν δυο ή τρεις ημέρες, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργο έκανε δεκτό το αίτημα να διακοπεί η διοικητική κράτηση κατά δύο Τούρκων πολιτών, οι οποίοι συνελήφθησαν στο λιμάνι της Κυλλήνης». Εξήγησε πως υπήρξε διαβεβαίωση του τουρκικού προξενείου ότι οι συλληφθέντες έχουν σταθερή κατοικία και πως δηλώθηκε το τουρκικό προξενείο στην Αθήνα, με το Διοικητικό Δικαστήριο να διακόπτει τη διοικητική κράτηση των δύο Τούρκων.
Το γεγονός αυτό, ο υπουργός το συσχέτισε με την στάση της Τουρκίας αναφορικά με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, οι οποίοι παραμένουν υπό κράτηση στις φυλακές της Αδριανούπολης δίχως καμία αιτιολογία. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Όταν το ελληνικό προξενείο παρέστη στη δίκη των δύο αξιωματικών και δήλωσε ως τόπο κατοικίας του την έδρα του ελληνικού προξενείου στην Αδριανούπολη, το αντίστοιχο αίτημα περί μη κράτησης δεν έγινε δεκτό από το τουρκικό δικαστήριο» υπενθύμισε και επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και σε καμία περίπτωση δεν ισοψηφίζει παράνομες ή παράτυπες συμπεριφορές. «Και αυτό το εκπέμπουμε ως μήνυμα όχι μόνο στη γείτονα χώρα αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα από την οποία περιμένουμε πιο σταθερή στάση για το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι ακόμη και σήμερα δεν ξέρουν γιατί κατηγορούνται» κατέληξε.