Μηνιαίος μισθός 200 ευρώ – Το Μαξίμου φέρνει νεοφιλελεύθερα ήθη και εργασιακό μεσαίωνα

Μηνιαίος μισθός 200 ευρώ – Το Μαξίμου φέρνει νεοφιλελεύθερα ήθη και εργασιακό μεσαίωνα

Σάλο προκαλεί ρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ για 200 ευρώ κατώτατο καθαρό μηνιαίο μισθό σε μακροχρόνια άνεργους. Πρόκειται για μια νομοθετική πρόβλεψη που ουσιαστικά και εμβληματικά περιγράφει τη νομιμοποίηση του εργασιακού μεσαίωνα εν έτει 2020. Ήδη οι αντιδράσεις είναι έντονες από κοινωνικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με θριαμβολογία προέβαλε πριν από λίγο καιρό από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με την επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών- εργαζομένων). Όμως, διά της πλαγίου η ΝΔ θεσπίζει (και δίνει πάτημα για μελλοντικές εξελίξεις) το ακραία νεοφιλελεύθερο ξήλωμα κάθε έννοιας εργασιακής σταθεράς και αξιοπρεπών αποδοχών. Μια απίστευτη διάταξη που καταγράφεται ως «μελανή» για τον κόσμο της εργασίας αποτυπώθηκε σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης (Αριθμ. οικ. 39539/996 -30.9.2020). Στο άρθρο 2 για τους μακροχρόνια άνεργους αναφέρεται ότι «σε κάθε περίπτωση, ο καθαρός μηνιαίος μισθός, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του νεοπροσληφθέντα μακροχρόνια ανέργου δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των διακοσίων (200) ευρώ»! Η κυβερνητική απόφαση αποτελεί πρόκληση.

Για κατάπτυστη διάταξη έκανε λόγο ο Περισσός. «Το αίσχος του μηνιαίου μισθού των 200 ευρώ θεσπίζεται πλέον και επίσημα, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών για το πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, μετατρέποντας τους μακροχρόνια άνεργους σε κυριολεκτικά τζάμπα εργατικό δυναμικό», επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ. Και συμπληρώνει: «Πρόκληση, ακόμα, αποτελεί το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν με 345 εκατομμύρια ευρώ, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, χωρίς να υποχρεούνται να δώσουν ούτε ένα ευρώ πάνω από αυτά τα 200! Οι εργαζόμενοι πρέπει να μη νομιμοποιήσουν αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα, να οργανώσουν την πάλη τους για την υπεράσπιση της ζωής, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων τους».

Το πρόγραμμα για τις 100.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας προχωρά. Για κάθε νέα θέση που εντάσσεται στο πρόγραμμα, επιδοτούνται όλες οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη, ανεξαρτήτως του ύψους του μηνιαίου μισθού για έξι μήνες. Ορίζεται ότι σε περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ για τουλάχιστον δωδεκάμηνο, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιδότησης με διακόσια ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Στο σημείο αυτό υπάρχει η διάταξη που, όπως τόνισε το ΜέΡΑ25, αποτελεί την καθιέρωση «της καταπάτησης κάθε κεκτημένου εργασιακού δικαιώματος». Το θέμα «σήκωσε» στα ύψη της ειδησεογραφίας ο Μιχάλης Κριθαρίδης, Εκπρόσωπος Τύπου ΜέΡΑ25 που επεσήμανε ότι η διάταξη ανοίγει παράθυρο για υπερκατώτατο μισθό 200 ευρώ, σε μακροχρόνια ανέργους.

Ο Μιχάλης Κριθαρίδης περιέγραψε με καυστικό τρόπο το ζήτημα, αφού εξήγησε ότι η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα για τις 100.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, μετά και την σχετική ΚΥΑ των Υπουργών Εργασίας και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών. Και έριξε τα πολιτικά πυρά του σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης όμως, είχε ξεχάσει να εξαγγείλει ότι πρόκειται για την καθιέρωση της απόλυτης αναξιοπρέπειας, της καταπάτησης κάθε κεκτημένου εργασιακού δικαιώματος και τον ευτελισμό εργαζομένων». Και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ 25 κατέληξε: 

«Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θεσμοθετείται ένα παράθυρο για τη δημιουργία ενός υπερκατώτατου μισθού 200 ευρώ, για όσους μακροχρόνια ανέργους μπουν σε αυτό καθώς ρητά αναφέρεται ότι: ” Σε κάθε περίπτωση, ο καθαρός μηνιαίος μισθός (…) του νεοπροσληφθέντα μακροχρόνια ανέργου δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των διακοσίων (200) ευρώ”. Η διάταξη αυτή είναι κατάπτυστη και καλούμε τον υποτιθέμενο Υπουργό “Εργασίας” κ. Βρούτση να την τροποποιήσει στο ύψος του νόμιμου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ».

Documento Newsletter