Μήνες έγιναν οι αλλεπάλληλες «δύο κρίσιμες εβδομάδες»

Μήνες έγιναν οι αλλεπάλληλες «δύο κρίσιμες εβδομάδες»

Το αλαλούμ των μέτρων και οι παλινωδίες αποτυπώνονται ανάγλυφα στις δηλώσεις Μητσοτάκη

Το αλαλούμ που αποδεικνύει ότι εδώ κι έναν ολόκληρο χρόνο η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού δίχως ουσιαστικά υγειονομικά κριτήρια καταδεικνύουν οι κατά καιρούς δηλώσεις και επιλογές του πρωθυπουργού και άλλων κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ελάχιστο διάστημα προτού η χώρα μπει στο σκληρό lockdown του περασμένου Νοεμβρίου, το οποίο με μικρές παραλλαγές υφίσταται μέχρι σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυε μετά πάσης βεβαιότητας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει lockdown. Στις 3 Οκτωβρίου 2020, συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον ιστορικό και συγγραφέα Γιουβάλ Νόα Χαράρι στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum 2020, ο πρωθυπουργός σημείωνε εμφατικά: «Είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο, να πάμε σε δεύτερο γενικό lockdown».

Η δήλωσή του, την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε φροντίσει να διανθίσει με μεγαλοστομίες περί μέτρων για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα οποία δήθεν είχαν επιτέλους ληφθεί, γινόταν συμπτωματικά μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση 460 κρουσμάτων κορονοϊού. Είχε σημειωθεί δηλαδή ρεκόρ, καθώς ήταν ο υψηλότερος αριθμός που είχε καταγραφεί μέχρι τότε στη χώρα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε επαναλάβει αρκετές φορές σε συνεντεύξεις του ότι η χώρα είναι απολύτως προετοιμασμένη, ενώ απέκλειε συχνά πυκνά την πιθανότητα νέου lockdown, επισημαίνοντας ότι δεν θα το άντεχε η οικονομία.

«Lockdown σημαίνει κοινωνική μεροληψία»

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, δηλαδή περίπου έναν μήνα μετά την τελευταία κατηγορηματική απόρριψη ενός ενδεχόμενου lockdown, ο Κυρ. Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο εμφανίστηκε λιγότερο βέβαιος αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Ετσι, αρνήθηκε να προβλέψει αν θα υπάρξει τρίτο lockdown, εκφράζοντας απλώς τη βεβαιότητα ότι τα μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί θα απέδιδαν. Αυτή η πρόβλεψη, όπως άλλωστε και όλες οι προηγούμενες, κρίθηκε εκ του αποτελέσματος παντελώς αποτυχημένη. Μάλιστα μεταξύ αυτών τα οποία επικαλούνταν ο Κυρ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του ώστε να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν θα έπρεπε ποτέ ξανά να επιβληθούν οριζόντιοι περιορισμοί ήταν ότι, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδεχόταν, «τα καθολικά μέτρα μεσοπρόθεσμα φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία».

Το ενδεχόμενο lockdown απέκλειε βεβαίως και ο Αδωνης Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης είχε εκτιμήσει την περασμένη άνοιξη ότι δεν θα υπάρξει lockdown ποτέ στο μέλλον. Η διάψευσή του από την ίδια την πραγματικότητα δεν τον εμπόδισε βέβαια να αναιρέσει αργότερα τον ίδιο τον εαυτό του δηλώνοντας ότι «ποτέ δεν αποκλείαμε τίποτε».

Σε γραμμή Μητσοτάκη κορυφαίοι υπουργοί

Δεν είναι όμως μονάχα οι δηλώσεις και οι πολιτικές κινήσεις του πρωθυπουργού που καταδεικνύουν το αλαλούμ και προκαλούν σύγχυση και οργή στους πολίτες. Αλλωστε από τις πλέον προκλητικές αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν αυτές που λήφθηκαν για χάρη της εκκλησίας, η οποία αποτελεί προνομιακό ακροατήριο για τη ΝΔ. Από την προτροπή του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα προς τους πιστούς εν μέσω πρώτου lockdown να παρακάμψουν τα μέτρα για να προσευχηθούν μέχρι τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου τον περασμένο Οκτώβριο, όταν λόγω του συγχρωτισμού που σημειώθηκε αυξήθηκαν δραματικά τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπήρξε πάντοτε έρμαιο των βουλών της Ιεραρχίας, την οποία κυβερνητικά στελέχη εξήραν σε κάθε ευκαιρία για την υπεύθυνη στάση της. Τελικώς ο Αδ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε πως «κάποιοι λοιμωξιολόγοι έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν από την εορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά εμείς από σεβασμό στην παράδοση, την ορθοδοξία, δεν το κάναμε». Κατά την προσφιλή του συνήθεια ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ώρες μετά ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν.

Ενδεικτικές του γεγονότος ότι εξαρχής δεν υπήρξε ίχνος στρατηγικής ήταν και δηλώσεις που έγιναν κατά καιρούς και από τους υπουργούς οι οποίοι σχετίζονται με τον τουρισμό και τις μεταφορές. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, για παράδειγμα, είχε κατηγοριοποιήσει τα νησιά ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, την ίδια στιγμή που ο υφυπουργός του Μάνος Κόνσολας δήλωνε ότι όποιος διαχωρίζει τα νησιά με αυτό τον τρόπο είναι ο ίδιος ανεύθυνος και επικίνδυνος, ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης είχε προχωρήσει στις 11 Νοεμβρίου στην παραδοχή ότι ο τουρισμός προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων, δήλωση την οποία επίσης ανακάλεσε κατηγορώντας τους δημοσιογράφους ότι δεν την αντιλήφθηκαν σωστά. Τελικά ο Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στο ντοκιμαντέρ «Παρόντες» του Γιώργου Αυγερόπουλου υποστήριξε ότι δεν ευθυνόταν ο τουρισμός για τη μετάδοση αλλά τα ξέφρενα πάρτι.

Εχει ωστόσο σημασία να θυμηθεί κανείς δύο γεγονότα: πρώτον, ότι παρά τη δήλωση Χαρδαλιά στις 26 Ιουνίου ότι δεν θα ανοίξει η πύλη της Κακαβιάς στα ελληνοαλβανικά σύνορα λόγω «επιδημιολογικού φορτίου στην Αλβανία», αυτή άνοιξε τρεις ημέρες μετά και, δεύτερον, ότι η κυβέρνηση υποχώρησε στον εκβιασμό του ταξιδιωτικού κολοσσού TUI, ο οποίος δεν δεχόταν την επιβολή καραντίνας στους επιβάτες του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, τέλος, οι παλινωδίες σχετικά με τα μέσα μεταφοράς και τους χώρους εργασίας. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής ισχυριζόταν ότι δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης. Ανάλογη αδιαφορία εμφάνιζε το κυβερνητικό επιτελείο και για τους χώρους εργασίας. Τελικώς, παρά την παραδοχή του Κυρ. Μητσοτάκη σε ένα από τα διαγγέλματά του ότι «οι χώροι εργασίας μπορούν να ευνοήσουν τη μετάδοση του ιού», η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας από το 50% στο 60% μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Documento Newsletter