«Μηδέν» για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

«Μηδέν» για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό και στο φόντο μια «περίεργη» ρήτρα της Κομισιόν.

Ούτε ένα ευρώ δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2020 για την καταβολή αναδρομικών στους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, αν και τα διοικητικά δικαστήρια εκδίδουν συνεχώς αποφάσεις υπέρ τους.

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων είναι μια από τις μεγάλες αβεβαιότητες που σχετίζονται με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και η κυβέρνηση όφειλε να τοποθετηθεί με καθαρό τρόπο. Πολύ περισσότερο όταν η έγκριση που έδωσε η Κομισιόν στον προϋπολογισμό περιέχει μια σημαντική ρήτρα. Σύμφωνα με τη ρήτρα αυτή, πιθανές δικαστικές αποφάσεις οι οποίες δημιουργούν πρόσθετη δαπάνη –όπως αυτή που σχετίζεται με το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων– θα πρέπει να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Yποθέσεων.

Στο σημείο αυτό αρχίζουν τα… δύσκολα για την κυβέρνηση, καθώς μια από τις δαπάνες που θεωρούνται ελαστικές για την ηγεσία του υπουργείου είναι τα ύψους 3,5 δισ. ευρώ κοινωνικά επιδόματα. Ήδη ο κ. Βρούτσης έχει μιλήσει στη Βουλή για αντικατάσταση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που το προσδιόρισε μηνιαίως σε 213 ευρώ ανά οικογένεια. Ενώ η απόφαση του ΣτΕ την περασμένη Παρασκευή για «πρότυπη δίκη» που καταργεί τις επιμέρους προσφυγές δίνει άλλη τροπή στην υπόθεση.

Με την απ. 15769/19 το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δικαιώνει τους προσφεύγοντες συνταξιούχους που ζητούσαν να κηρυχθούν παράνομες οι περικοπές και να τους επιστραφούν τα χρήματα:

• Από την περικοπή υπέρ της ενιαίας εισφοράς αλληλεγγύης.

• Από τις περικοπές βάσει του νόμου 4051/12 επί κυβέρνησης Παπαδήμου που αφορούσαν την κλιμακωτή μείωση των συντάξεων αναλόγως του ύψους τους.

• Από τις επίσης κλιμακωτές περικοπές του νόμου 4093/12.

Υπενθυμίζεται ότι με τέσσερις αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ 2287 ως 2290) είχε επίσης χαρακτηρίσει τις σχετικές περικοπές αντισυνταγματικές.

Η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε στην κυριολεξία κάνει σημαία το θέμα, ειδικά μέσω φιλικών της ΜΜΕ, εστιάζοντας σε αποφάσεις που αφορούσαν τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ είχε εξαπολύσει σφοδρές επιθέσεις κατά της τότε κυβέρνησης απαιτώντας την καταβολή ποσών πέρα και έξω από τους δημοσιονομικούς κανόνες της εποχής.

Οι κ. Βρούτσης και Μηταράκης σε επανειλημμένες δηλώσεις τους παρέπεμπαν το θέμα σε πιθανές τελικές αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ είχαν κυκλοφορήσει και σενάρια περί σταδιακής καταβολής μέσω ειδικών ομολόγων.

Όμως στον προϋπολογισμό που κατέθεσε προχθές Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν περιλαμβάνεται καμία πρόβλεψη έστω και για καταβολή «έναντι» αναδρομικών προς τους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Περισσότερες από 600.000 προσφυγές είχαν κατατεθεί και σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ μόνον όσοι είχαν καταθέσει προσφυγές δικαιούνταν αναδρομική επιστροφή των περικοπών. Το συνολικό κονδύλι εκτιμάται στα 4 δισ. ευρώ και προφανώς χρειάζεται ειδική δημοσιονομική διαχείριση σε βάθος χρόνου για να καταβληθούν τα συγκεκριμένα χρήματα.

Η μηδενική πρόβλεψη για αναδρομικά επιβεβαιώνει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και με δικαστικούς χειρισμούς (αλλεπάλληλες εφέσεις κ.λπ.) οδηγεί το θέμα στις καλένδες. Αναμένεται οι νομικοί πάρεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να ξεκινήσουν μπαράζ εφέσεων ώστε να αποτρέψουν την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του ΕΦΚΑ και του δημοσίου από συνταξιούχους υπέρ των οποίων έχουν εκδοθεί σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Στα 4 δισ. ευρώ υπολογίζεται το συνολικό κονδύλι και χρήζει ειδικής δημοσιονομικής πρόβλεψης

Ετικέτες

Documento Newsletter