Αίσθηση_x000D_
έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εγκρίνει για_x000D_
πέντε χρόνια την κυκλοφορία – μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου του 2023- του_x000D_
καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto.
Και έχει προκαλέσει αίσθηση γιατί με την απόφαση δίνεται άδεια για την ερασιτεχνική χρήση του ζιζανιοκτόνου, δηλαδή, για ερασιτεχνικούς κήπους με καλλιεργούμενα φυτά ή ακόμα και χωρίς καλλιέργειες.
Απόφαση εξαιρετικά περίεργη, γιατί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα μπορούσε, να απαγορεύσει την πώληση του καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου για χρήση στους κήπους, όπως έχει κάνει η Γαλλία από το 2015.
Θα μπορούσε, δηλαδή, σε πρώτη φάση να αποκλείσει τη χρήση του στους κήπους των σπιτιών και στα δημόσια πάρκα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν το θέμα της ανανέωσης της άδειας του Roundup είχε τεθεί στην ΕΕ είχε συνταχθεί με τις χώρες που ήταν κατά της ανανέωσης της κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου και αυτό γιατί η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το έχει κατατάξει στην κατηγορία των πιθανώς καρκινογόνων. Αν και τελικά οι συμπαραστάτες της Monsanto κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο, το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα μπορούσε να βάλει ακόμα και με κόστος κάποιες κόκκινες γραμμές.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Greenpeace, το Roundup είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο. Η χρήση του διαδόθηκε τη δεκαετία του ‘70 και συνδέθηκε με τη βιομηχανοποίηση της γεωργίας. Σήμερα, ψεκάζεται κάθε χρόνο σε εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, αστικών πάρκων, δρόμων, πεζοδρομίων και σιδηροδρομικών δικτύων.
Το glyphosate που περιέχεται στο Roundup είναι τοξικό, μολύνει νερά και εδάφη, σκοτώνει ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους, καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών όπου ψεκάζεται και αυξάνει την ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα. Έχει ήδη ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στο νερό, το έδαφος, τον αέρα, το νερό της βροχής και …μέσα στο σώμα μας!
Το Roundup είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Monsanto. Μόνο το 2014 αποτέλεσε το 1/3 των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, ενώ ήταν ο βασικός παράγοντας πίσω από την αύξηση των πωλήσεων του αγροχημικού κολοσσού κατά σχεδόν 1 δις δολάρια σε σύγκριση με τις πωλήσεις του 2013.
Έρευνες αγοράς εκτιμούν ότι η αγορά ζιζανιοκτόνων θα αξίζει 30 δις δολάρια το 2019.