Μέχρι την Ινδία έφτασε η φήμη του ελληνικού Watergate

Μέχρι την Ινδία έφτασε η φήμη του ελληνικού Watergate

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων συνεχίζει να απασχολεί τον διεθνή Τύπο. Αυτή την φορά τόσο η φήμη του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και όσο και η απαξιωτική κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα έφτασε μέχρι την Ινδία. Δημοσίευμα του Advox Global Voices, κρεμά στα μανταλάκια την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας το έλλειμμα δημοκρατίας που χαρακτηρίζει την χώρα επί των ημερών της αλλά και την κατάσταση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας η οποία αναγκάζεται να επιτελέσει το έργο της … μετ’ εμποδίων. Το δημοσιογραφικό εγχείρημα Advox Global Voices αποτελεί παγκόσμιο δίκτυο κατά της λογοκρισίας που επικεντρώνεται  στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται αναλυτικά στη δημοσιογράφο του The Inside Story, Ελίζα Τριανταφύλλου, στην περίπτωση των παρακολουθούμενων δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρο Μαλιχούδη και τον πολιτικό αξιωματούχο Νίκο Ανδρουλάκη. Το άρθρο εμμένει στον διαχωρισμό μεταξύ νόμιμης και παράνομης παρακολούθησης στον οποίο προχώρησε ο έλληνας πρωθυπουργός. Στο κοινό μοτίβο των παρακολουθήσεων αλλά και στην πορεία από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στην χρήση κακόβουλου λογισμικού.

Τον Δεκέμβριο, η Τριανταφύλλου παρατήρησε ότι τόσο η έκθεση του Facebook Μέta όσο και μια άλλη που κυκλοφόρησε την ίδια ημέρα από το ερευνητικό εργαστήριο Citizen Lab με έδρα το Τορόντο συνδέονταν με την Ελλάδα. Και οι δύο εκθέσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Predator, ένα εξελιγμένο λογισμικό υποκλοπής, είχε αγοραστεί για χρήση στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών. Η Cytrox, η εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας που είχε αναπτύξει το Predator, ανήκει σε μια ομάδα παρόχων παρακολούθησης μισθοφόρων που διατίθενται στο πλαίσιο της Intellexa, η οποία έχει εταιρική παρουσία στην Ελλάδα από το 2020.

Όταν η Τριανταφύλλου δημοσίευσε το άρθρο της τον Ιανουάριο του 2022, επικεντρώθηκε στο πώς η Meta είχε αφαιρέσει περίπου 300 λογαριασμούς Facebook και Instagram που συνδέονταν με το Cytrox και πώς η Cytrox είχε «πλαστογραφήσει» πραγματικές διευθύνσεις URL, συμπεριλαμβανομένων εκείνων αξιόπιστων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Με μια γρήγορη ματιά, αυτοί οι σύνδεσμοι φαίνονταν γνήσιοι, αλλά είχαν ελαφρώς διαφορετική σύνταξη από την πραγματική διεύθυνση URL (όπως ένα γράμμα που λείπει ή ένα επιπλέον σύμβολο).

Η Ελίζα Τριανταφύλλου συνέταξε ως απάντηση σε μια σειρά αναφορών από έλληνες δημοσιογράφους που αποκάλυψαν τις λεπτομέρειες ενός πολύμηνου σκανδάλου υποκλοπών και παρακολούθησης ένα άρθρο με τίτλο «Watergate on Steroids». «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις ελλείψεις των κυβερνητικών κανονισμών και των τεχνικών ικανοτήτων στην παρακολούθηση της ταχέως εξελισσόμενης ιδιωτικής βιομηχανίας παρακολούθησης, η οποία μάλιστα επιτρέπει σε αυτές τις κυβερνήσεις να παρακολουθούν τους πολίτες τους», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως μετά την αποκάλυψη των παρακολουθήσεων η κυβέρνηση προχώρησε στη διάκριση μεταξύ νόμιμης και παράνομης παρακολούθησης για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ο πρωθυπουργός έχει πει δημόσια ότι, παρόλο που η παρακολούθηση ενός πολιτικού ήταν λανθασμένη, ήταν «πολιτικά αποδεκτή» και ότι το αφήγημα γύρω από το ζήτημα δεν πρέπει να υπονομεύει το «σημαντικό έργο» της υπηρεσίας πληροφοριών. Ωστόσο όπως τονίζει η υπογράφουσα όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την εξουσία ως πρωθυπουργός, πήρε την ΕΥΠ υπό τις δικές του διαταγές. Σήμερα, ενώ ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τις υποκλοπές, ο επικεφαλής της ΕΥΠ, μαζί με τον ίδιο τον ανιψιό του Μητσοτάκη και γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργικού Γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους.

Στη συνέχεια επικεντρώνει στην περίπτωση του δημοσιογράφου Σταύρου Μαλιχούδη, ο οποίος είδε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Εφημερίδα των Συντακτών. Επρόκειτο για υποκλοπές από την ΕΥΠ αρκετών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων. Το άρθρο περιέγραφε μια περίπτωση δημοσιογράφου που εργαζόταν σε θέματα μετανάστευσης. Διαβάζοντας προσεκτικά τις λεπτομέρειες, ο Μαλιχούδης συνειδητοποίησε ότι ήταν αυτός ο δημοσιογράφος.

«Ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι αγόρασε ή χρησιμοποίησε ποτέ το Predator, έχουν εντοπιστεί περισσότεροι στόχοι. Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του τρίτου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της Ελλάδας, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ανακάλυψε ότι είχε λάβει ένα γραπτό μήνυμα τον Σεπτέμβριο του 2021 που περιείχε τον ίδιο σύνδεσμο που είχε μολύνθει το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Τον Σεπτέμβριο, ένας ακόμη πολιτικός – ένας πρώην υπουργός από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Σπίρτζης – είπε ότι είχε γίνει επίσης στόχος μιας προσπάθειας εγκατάστασης του Predator», αναφέρει το δημοσίευμα.

Αυτό οδηγεί σε αξιόπιστες υποψίες σχετικά με τον ρόλο της κυβέρνησης σε αυτήν την παρακολούθηση, η οποία υποστηρίζεται από μια έκθεση της Google. Επίσης, η χρονική στιγμή της λεγόμενης «νόμιμης» υποκλοπής του Κουκάκη και η μόλυνση του τηλεφώνου του με predator φαίνεται πολύ στενά ευθυγραμμισμένη για να είναι συμπτωματική. Η ΕΥΠ διέκοψε την παρακολούθησή του μετά από καταγγελία του Κουκάκη και, λίγο αργότερα, το τηλέφωνό του μολύνθηκε από Predator.

«Η λεγόμενη “νόμιμη παρακολούθηση” στη σημερινή εποχή καλύπτει μόνο ένα μέρος της επικοινωνίας που αναλαμβάνουμε στα τηλέφωνά μας. Πολλά από αυτά – μηνύματα σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές όπως το WhatsApp και το Signal, μιλώντας στο Zoom – είναι εκτός του πεδίου της υποκλοπής. Απαιτούν πολύ πιο προηγμένες τεχνικές επιτήρησης που παρέχονται από εταιρείες παρακολούθησης μισθοφόρων όπως η Cytrox», κλείνει το δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης: 

Αδωνης και πρόθυμα ΜΜΕ τα στηρίγματα του σκανδάλου

«Πυρά» κατά Μητσοτάκη και από το Jacobin: Η κυβέρνηση της Ελλάδας κατασκοπεύει τους επικριτές της

Σκάνδαλο υποκλοπών: Κυβερνητικό «κρυφτό» για την εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου (Video)

Αποκλειστικό: Από πειθαρχικό έλεγχο περνά η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου για το σκάνδαλο υποκλοπών – Διερευνάται ακόμα και δόλος

Documento Newsletter