Μπορεί τον Ιούνιο ο Αντώνης Σαμαράς να μην σήκωνε έντομο στο σπαθί του αναφορικά με την πλήρη επήρεια των νησιών, τον Αύγουστο όμως αποφάσισε να αυτοδιαψευστεί, υπερψηφίζοντας τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, στην οποία αναγνωρίζεται μειωμένη επήρεια μέχρι και στην Κρήτη.
Ανένδοτος ήταν κατά την τελευταία του συνέντευξη στα «Νέα» ο πρώην πρωθυπουργός ως προς την πλήρη επήρεια των νησιών. «Τι ακριβώς διάλογο να κάνουμε με την Τουρκία; Μήπως αν τα νησιά μας έχουν πλήρη επήρεια ΑΟΖ όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας – που όμως η Τουρκία δεν το δέχεται;» είπε χαρακτηριστικά ενώ και η απάντησή του σε επόμενη ερώτηση δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: «Το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει απερίφραστα ότι τα νησιά έχουν πλήρη επάρκεια σε αιγιαλίτιδα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ. Που σημαίνει ότι ακριβώς προβλέπεται και για τη στεριά. Τελεία και παύλα».
Ο λάτρης της «ευθείας οδού» αναγκάστηκε από το «τελεία και παύλα» να συρθεί στην υπερψήφιση της μειωμένης επήρειας που αναγνωρίζει η Συμφωνία με την Αίγυπτο στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, την Κρήτη, και στην Κάρπαθο. Συνηγόρησε δε στο γεγονός ότι η Συμφωνία δεν προσεγγίζει καν τον 28ο μεσημβρινό, αφήνοντας εκτός το Καστελόριζο και τη μισή Ρόδο.
Τι μεσολάβησε και ο ανυποχώρητος υπερασπιστής των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων εγκατέλειψε τη ρητορική της περικεφαλαίας και προσχώρησε στη λογική των συμβιβασμών; Και τη στιγμή, μάλιστα, που το πολιτικό του γόητρο έχει ήδη δεχτεί δύο ισχυρά πλήγματα λόγω του πρωθυπουργικού αδειάσματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και για την αντιπροεδρία της Κομισιόν. Πολλοί συνδέουν την θετική του ψήφο με την πορεία διερεύνησης της «σκευωρίας Novartis». Το documentonews.gr δεν υιοθετεί τέτοια σενάρια. Σε αυτήν την περίπτωση, οι εθνικές θέσεις ενός γνήσιου «μακεδονομάχου» θα μετατρέπονταν σε προϊόν πολιτικής συνδιαλλαγής.