Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εν κρυπτώ απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ μέσα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μάλιστα εν μέσω αυξήσεων στην τιμή της ενέργειας.
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της διοίκησης για αύξηση κεφαλαίου οδηγεί το ποσοστό που κρατά το Δημόσιο από το 51% στο 33% με τη ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να καλεί σε αγώνα «για να σώσουμε για ακόμα μια φορά τον χαρακτήρα της επιχείρησης του ελληνικού λαού, που χτίστηκε με αίμα και ιδρώτα από τις προηγούμενες γενιές».
Διαβάστε επίσης: Σοκ και δέος: Μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ
Ακόμη και οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές δείχνουν την έντονη αντίδρασή τους στα σχέδια της κυβέρνησης τονίζοντας πως «επί της ουσίας η Νέα Δημοκρατία μετατρέπει την ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ, σε μια ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, η οποία εκτός από τα περιουσιακά της στοιχεία και τον χαρακτήρα της, ΧΑΝΕΙ επί της ουσίας και το ίδιο της το ΟΝΟΜΑ».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ:
«Έχουμε ΧΡΕΟΣ με σεβασμό στην ιστορία μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ότι κληρονομήσαμε!!!
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Η αιφνιδιαστική εισήγηση της διοίκησης της ΔΕΗ, για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 750 εκατ. Ευρώ με την άρνηση του δικαιώματος της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου σ αυτήν εκχωρώντας το δικαίωμα στη ΔΕΗ και αυτή πουλώντας σε ξένους επενδυτές, επί της ουσίας μετατρέπει την ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ, σε μια ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, η οποία εκτός από τα περιουσιακά της στοιχεία και τον χαρακτήρα της, ΧΑΝΕΙ επί της ουσίας και το ίδιο της το ΟΝΟΜΑ!!! Το κορυφαίο brand name για το οποίο όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι της αγοράς – και όχι μόνο εμείς οι «επάρατοι» δημόσιοι υπάλληλοι – θεωρούν ότι αποτελεί την βάση για διαρκή και εξασφαλισμένη κερδοφορία. Χωρίς να ενδιαφέρονται για την ισορροπία μεταξύ για την ελληνική κοινωνία, τον Έλληνα καταναλωτή και το δημόσιο συμφέρον. Όπως συνέβη πριν από λίγες ημέρες, όταν η Δημόσια ΔΕΗ απορρόφησε την αύξηση της κιλοβατώρας. Αποτέλεσε την εγγύηση της αυξημένης ζήτησης ισχύος, βάζοντας – επί ζημία – τις λιγνιτικές μονάδες στο σύστημα, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Πολλοί λένε – εντελώς υποκριτικά – ότι αυτή ήταν μια απρόσμενη κίνηση. Επειδή αρκετοί εντός ΔΕΗ, έχτισαν καριέρες παίζοντας με τις λέξεις, είναι ΞΕΚΑΘΑΡΟ πως ΜΟΝΟ απρόσμενη δεν ήταν αυτή η εξέλιξη, γιατί
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΛΟΙ γνωρίζουν πως το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και της ΔΕΗ είναι υποθηκευμένο στους δανειστές.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΛΟΙ γνωρίζουν πως η διάσπαση σε Όμιλο ΔΕΗ το 2010, και περαιτέρω ο διαμελισμός της, επέφερε το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ του ΑΔΜΗΕ και την επικείμενη μετοχοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΛΟΙ γνωρίζουν ότι το 2011-2012 (επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) το 17% των μετοχών είχαν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΛΟΙ γνωρίζουν πως το 2016 (επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) το 34% των μετοχών είχαν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΛΟΙ γνωρίζουν πως από το 2011 μέχρι το 2021 επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το 17% είχε μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση, ως εγγύηση στους δανειστές.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΛΟΙ γνωρίζουν την απαξίωση του λιγνίτη. Την ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ προσπάθεια ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ από την προηγούμενη κυβέρνηση. Την αύξηση του CO2. Η νέα διοίκηση και η κυβέρνηση ευαγγελίζονται τον ριζικό μετασχηματισμό της Επιχείρησης, χωρίς όμως να αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό της χαρακτήρα.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΛΟΙ γνωρίζουν πως η κεφαλαιοποίηση της μητρικής εταιρείας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των θυγατρικών της.
Μπορεί τα μνημόνια να «έφυγαν» όπως αρέσκονται να κομπορρημονούν κάποιοι «επαγγελματίες διαστρεβλωτές της αλήθειας», αλλά η δημόσια περιουσία, κατ’ επέκταση η ΔΕΗ παρέμειναν για τα επόμενα 99 χρόνια εγγύηση στους δανειστές.
Διότι μπορεί η ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης των Βαλκανίων να φημολογείται εδώ και 30 χρόνια, ωστόσο εργαλειοποιήθηκε και κατέστη ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ την τελευταία δεκαετία, απ’ όλους εκείνους που έβαλαν τις μνημονιακές υπογραφές.
Δεν έχει νόημα να κάνουμε μνημόσυνα. Έχει νόημα να ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ για να σώσουμε για ακόμα μια φορά τον χαρακτήρα της Επιχείρησης του ελληνικού λαού, που χτίστηκε με αίμα και ιδρώτα από τις προηγούμενες γενιές. Έχουμε χρέος να την παραδώσουμε λοιπόν στις επόμενες γενιές ΑΤΟΦΙΑ και ΔΥΝΑΤΗ.
Έχει νόημα να προστατεύσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού. Διότι ΜΟΝΟ ως δημόσια θα μπορούσε να αναπτυχθεί. Να συνεχίσει να είναι Βιομηχανία. Να συνεχίσει να απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους. Να συνεχίσει να επιτελεί το κοινωνικό της έργο, παράλληλα με την επιχειρηματική της δραστηριότητα.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Έχουμε ΧΡΕΟΣ να δώσουμε ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΜΑΧΗ!!!
Η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για ακόμα μια φορά θα γίνει ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ στους αγώνες, όπως σε όλες τις προηγούμενες μάχες!!! Χωρίς άναρθρες κραυγές και φθηνούς λαϊκισμούς. Με προτάσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις προς όφελος της Επιχείρησης και των ανθρώπων που την έκαναν τεράστια.
Θεωρούμε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, επιζήμια για την κοινωνία, τους εργαζόμενους σ’ αυτή, την ελληνική οικονομία και θα ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ μέχρις εσχάτων για να την αποτρέψουμε.
Πρόταση μας είναι στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου το 3,93% του ΕΦΚΑ να καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο, συνυπολογίζοντας την ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομένων της ΔΕΗ, η οποία εκλάπη απ’ όλες ανεξαιρέτως τι κυβερνήσεις που εφάρμοσαν του μνημονιακούς νόμους».