Το Μεξικό, που τόσο πολύ ακούμε και τόσο λίγο ξέρουμε την Κυριακή ένθετο με το Documento. Σκάβουμε κάτω από το φολκλόρ και αναζητούμε τις ρίζες του δράματος αυτής της αινιγματικής χώρας. Που δεν είναι μόνο ο τουρισμός που απολαμβάνουμε ή η εγκληματικότητα που διαβάζουμε.
Είναι το μαρτύριο του Σισύφου για έναν λαό που όλο πλησιάζει τον στόχο του αλλά ποτέ δεν φτάνει. Εκατό χρόνια επαναστάσεων αντιαποικιακών, αντιφεουδαρχικών, δημοκρατικών. «Καημένο Μεξικό! Τόσο μακριά από το Θεό και τόσο κοντά στις ΗΠΑ». Που είδε τους περισσότερους από τους ηγέτες, του 1810 ή του 1910, να δολοφονούνται ή να εκτελούνται.
Ιδάλγο, Μορέλος, Ιτουρμπίδε, Σάντα Άννα ο ήρωας που έγινε προδότης, Μπενίτο Χουάρες, ο ηγέτης του δεύτερου Πολέμου της Ανεξαρτησίας και της Δημοκρατίας, Πορφίριο Ντίας, ο δικτάτορας που ξαναϋποδούλωσε τους Μεξικανούς, Ουέρτα, Καράντσα, Μαδέρος. Ομπρεγκόν, Πλουτάρκο Κάγιες, Καρντένας. Και πάνω απ’ όλους οι πολέμαρχοι Πάντσο Βίγια και Εμιλιάνο Ζαπάτα με άλλες προτεραιότητες ο καθείς.
- Ο Τάκης Κατσιμάρδος διεξέρχεται όλη την πολυαίμακτη περίοδο του αγώνα της Ανεξαρτησίας και κάνει την «ανίερη σύγκριση» μεταξύ 1810-1910 όταν πλέον η Επανάσταση έχει εκφυλιστεί.
- Ο Σταύρος Παναγιωτίδης εξηγεί τις αιτίες της μάχης των επιγόνων, την κατάκτηση της θρησκευτικής ελευθερίας και την κατάργηση της δουλείας. Την απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής περιουσίας και την αντίδραση Καθολικών και συντηρητικών που οδήγησε στο ξέσπασμα μίας νέας εμφύλιας σύρραξης.
- Ο Λάμπρος Φλιτούρης αναλύει την «Ουτοπία της Επανάστασης» και πώς ο κληρονόμος της, το Θεσμικό Κόμμα του Μεξικού, έφτασε να κυβερνά 70 συνεχή χρόνια με τη μέθοδο dedazo με την οποία ο νυν πρόεδρος όριζε τον επόμενο χωρίς καμία δημοκρατική διαδικασία.
- Η Μαρία Δαμηλάκου κάνει την απαραίτητη ταξική ανάλυση που φωτίζει τις ηγετικές αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές «συνταγματικές» ομάδες και τα ριζοσπαστικά αγροτικά κινήματα για την άμεση ανάκτηση της κλεμμένης γης των ιθαγενών.
- Ο Χρήστος Μήνος αποτυπώνει το «Φαντασιακό Μεξικό» των μεγάλων «μουραλίστας» που φιλοδόξησαν να προκαλέσουν την επανάσταση μέσα από τις τοιχογραφίες τους. Σικέιρο, Ριβέρα, Ορόσκο. Και δίπλα τους, Αϊζενστάιν, Μπουνιουέλ, Φρίντα Κάλο. Μίση, έρωτες, απιστίες, πάθη και απόπειρες δολοφονίας.
- Η Βασιλική Λάζου αναλύει τις αντινομίες ανάμεσα στο «Σχέδιο Σαν Λουίς Ποτοσί» του Μαδέρο και το «Σχέδιο της Αγιάλα» του Ζαπάτα με το οποίο καταγγέλλει την προδοσία της Επανάστασης και ζητεί απαλλοτρίωση της γης των τσιφλικάδων.
– Αντί επιλόγου ένα «επιτύμβιο» επίγραμμα της εφημερίδας Ωμέγα, 12 Απριλίου 1919: «…η ιστορία θα ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό ο Zapata δεν ήταν ο θηριώδης ληστής που έβαφαν με μαύρα χρώματα ο Τύπος Maderista, ο Τύπος Huertista και ο Τύπος Carrancista. και σε ποιο βαθμό ένα ιδανικό ελευθερίας και δικαιοσύνης χτυπούσε στην αγενή, πρωτόγονη, αμόρφωτη ψυχή του».
Δείτε επίσης:
LIVE Εκλογές ΗΠΑ 2024: Οι πρώτες δηλώσεις Τραμπ – «Γράψαμε ιστορία – Θα είναι η χρυσή εποχή»
Σε ιστορικό υψηλό το Bitcoin: Έφτασε τα 75.000 δολάρια – «Βλέπει» νίκη Τράμπ
Καιρός: Έρχεται η ψυχρή λίμνη – Πότε πιάνουν τα κρύα (LIVE)
Πώς το Ισραήλ θα «εκμεταλλευτεί» τους τελευταίους δύο κρίσιμους μήνες του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο
Μάχη με τις φλόγες στην Αχαΐα: Απειλείται το δάσος της Στροφυλιάς (Videos)
Εκλογές ΗΠΑ: Αμερικανοί ψηφοφόροι απαντούν γιατί ψήφισαν Τραμπ, Χάρις ή κανέναν