Μεξικό: Προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ζωντανούς μαθητές – Θρήνος για πάνω από 200 νεκρούς (Photos-Video)

Μεξικό: Προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ζωντανούς μαθητές – Θρήνος για πάνω από 200 νεκρούς (Photos-Video)

Αψηφώντας την κόπωσή τους, μέλη σωστικών συνεργείων συνέχιζαν τη μάχη με τον χρόνο και με τα συντρίμμια για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα με την ελπίδα ότι θα ανασύρουν επιζώντες μετά τον πιο φονικό σεισμό εδώ και μια γενιά στο Μεξικό-ανάμεσά τους ένα μικρό κορίτσι, παγιδευμένο στα απομεινάρια του σχολείου του.

Μεξικανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν απευθείας την πολύωρη, δύσκολη επιχείρηση για τη διάσωση του κοριτσιού. Μέλη των σωστικών συνεργείων στο σχολείο ανέφεραν πως είδαν να κινεί το χέρι της. Πέρασαν μια σωλήνα μέσα από τα συντρίμμια ώστε το παιδί να πιει λίγο νερό.

Το όνομα του κοριτσιού δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Η οικογένειά της περιμένει αγωνιώντας σε κοντινή απόσταση.

Οι διασώστες κινούνταν αργά: σήκωσαν μια αυτοσχέδια σκαλωσιά για να αποτρέψουν τον κίνδυνο να πέσουν κι άλλα συντρίμμια και αναζητούσαν έναν τρόπο να φθάσουν στο παιδί μέσα από τα χαλάσματα, που παραμένουν εξαιρετικά ασταθή. Παρακαλούσαν τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο να κάνουν ησυχία, για να μπορούν να ακούν το παιδί.

Η επιχείρηση είναι μέρος της έρευνας για τα δεκάδες θύματα που εκφράζονται φόβοι ότι παραμένουν θαμμένα στα συντρίμμια του σχολείου Ενρίκε Ρεμπσαμέν, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν πως σκοτώθηκαν 21 παιδιά επτά ως δεκατριών ετών και πέντε ενήλικοι όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 7,1 βαθμών την Τρίτη.

«Είδα πέντε παιδιά ζωντανά, αλλά τα έχουν παγιδεύσει μεταλλικές βέργες», είπε καθώς έπεφτε η νύχτα ένα στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας.

Ο σεισμός ισοπέδωσε εκατοντάδες κτίρια σε όλη τη χώρα.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός αναφέρει 230 νεκρούς και όλοι εύχονται να μην αυξηθεί αυτός ο αριθμός

«Έχουμε ακόμη πολλές ελπίδες ότι θα σώσουμε παιδιά», είπε ο Νταβίντ Πόρας, ένας από τους δεκάδες εθελοντές που συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης των παιδιών ηλικίας 3 ως 14 ετών που παγιδεύτηκαν.

«Αλλά πάμε αργά, σαν χελώνες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το πρωί της Τετάρτης, μέλη σωστικών συνεργείων είπαν πως ένας δάσκαλος και δυο μαθητές έστειλαν μηνύματα με τα κινητά τους κάτω από τα συντρίμμια. Γονείς κρατιούνται μόνο από την ελπίδα ότι τα παιδιά τους ζουν ακόμα.

Ο σεισμός, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους στην πρωτεύουσα, έπληξε το Μεξικό ακριβώς 32 χρόνια μετά την καταστροφική δόνηση του 1985 που άφησε πίσω της χιλιάδες θύματα. Η χώρα δεν είχε ακόμη συνέλθει από τον σεισμό των 8,2 βαθμών που είχε σημειωθεί πριν από δύο εβδομάδες στο νότιο τμήμα της, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 100 άνθρωποι.

Σε όλη την Πόλη του Μεξικού, τα μέλη των σωστικών συνεργείων βοηθούν εθελοντές και πολίτες επιστρατεύοντας σκυλιά, κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θερμότητας για τον εντοπισμό ανθρώπων που μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί.

Ενισχύσεις άρχισαν να φθάνουν από τον Παναμά, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Χιλή και το Ισραήλ, σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ. Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) ανακοίνωσε ότι στέλνει μια ομάδα διασωστών, κατόπιν αιτήματος της μεξικανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο κήρυξε τριήμερο πένθος.

«Η προτεραιότητα συνεχίζει να είναι να σωθούν άνθρωποι που παγιδεύτηκαν σε κτίρια που κατέρρευσαν και να προσφερθούν φροντίδες στους τραυματίες», είπε ο πρόεδρος Πένια Νιέτο. «Κάθε λεπτό μετράει», συμπλήρωσε.

Ο μεξικανός πρόεδρος έκανε κάτι ασυνήθιστο για αυτόν, βγήκε στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων ανακούφισης των θυμάτων μετά και τους δύο σεισμούς, κάτι που πολιτικοί παρατηρητές αποδίδουν στο ότι απομένει λιγότερο από ένας χρόνος ως τις επόμενες προεδρικές εκλογές και συνδέουν με το ότι η αντίδραση του PRI στο σεισμό του 1985 ήταν μια από τις αιτίες που το οδήγησαν να απολέσει την μονοκρατορία του στο μεξικανικό πολιτικό σκηνικό, που κράταγε 71 χρόνια. Ο Πένια Νιέτο, ο πρώτος πρόεδρος του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος αφότου αυτό είχε χάσει την εξουσία το 2000, δεν θέλει να χρεωθεί μια νέα ήττα στις επόμενες εκλογές.

“Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί τον πόνο μου” είπε μια μάνα, η Αντριάνα Φάργκο, που περιμένει να ακούσει κάποιο νέο για την 7χρονη κόρη της. Καθισμένη σε μια καρέκλα, με σφιγμένες τις γροθιές και το βλέμμα καρφωμένο στο έδαφος, η γυναίκα δεν μπορεί ούτε καν να προφέρει το όνομα του παιδιού της. Όταν την ρωτούν, κλαίει με λυγμούς. Ο σύζυγός της ψάχνει στα χαλάσματα, μαζί με τους εκατοντάδες στρατιώτες και πυροσβέστες, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών.

Άλλες μητέρες προσπαθούν να στηρίξουν η μία την άλλη. Μία από αυτές υπέστη νευρικό κλονισμό και χρειάστηκε να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες επί τόπου.

“Οι ένοπλες δυνάμεις και η ομοσπονδιακή αστυνομία θα εργαστούν ακατάπαυστα μέχρι να εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες να βρούμε επιζώντες”, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο.

Πολλοί από τους κατοίκους, στην πόλη αυτή των 20 εκατομμυρίων, δεν κοιμήθηκαν αλλά πέρασαν όλη τη νύχτα στους δρόμους καθώς φοβούνταν μήπως συμβεί κάποιος μεγάλος μετασεισμός. Ο σεισμός της Τρίτης σημειώθηκε ανήμερα της επετείου από τη φονική δόνηση του 1985 που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους. Άλλοι δεν ήθελαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους που είχαν παρουσιάσει ρωγμές ή από φόβο ότι μπορεί να κατέρρεαν.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 22 μετασεισμοί και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η νέα τραγωδία έπληξε τη χώρα σε μια περίοδο που δεν έχει ακόμη συνέλθει από τον σεισμό των 8,2 βαθμών που στοίχισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους στην Πολιτεία Οαχάκα, στα νότια, στις 7 Σεπτεμβρίου.

Στις Πολιτείες Πουέμπλα και Μορέλος, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού, οι έρευνες συνεχίζονται επίσης. “Θα χρειαστεί να ξαναχτίσουμε σε μεγάλο βαθμό την πόλη Χοχούτλα που καταστράφηκε” ανέφερε ο κυβερνήτης του Μορέλος Γκράσο Ραμίρες. Στην Πολιτεία αυτή έχουν αναφερθεί 71 θάνατοι.

Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει επανέλθει στο 85% της πρωτεύουσας. Τα σχολεία των Πολιτειών που χτυπήθηκαν από τον σεισμό θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν στους Μεξικανούς πολλοί ξένοι ηγέτες, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. “Ο Θεός να ευλογεί τους ανθρώπους του Μεξικού. Είμαστε μαζί σας και θα είμαστε εκεί για εσάς” ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, οι σχέσεις του οποίου με το Μεξικό είναι τεταμένες. Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν επίσης ο Καναδάς, η Ισπανία, η Γερμανία και ο πάπας Φραγκίσκος.

Κανένας τραυματισμός μέλους της ελληνικής ομογενειακής παροικίας στο Μεξικό

Δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός ή θάνατος μέλους της ελληνικής ομογενειακής παροικίας στο Μεξικό από τον καταστροφικό πολύνεκρο σεισμό 7,1 βαθμών που έπληξε τη χώρα αυτή του νότιου τμήματος της Βόρειας Αμερικής, όπως ενημέρωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Μεξικού.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Μεξικού είπε στον κ. Κουίκ: «Έχουμε ενεργοποιήσει το WhatsApp που στις σημερινές δραματικές μετασεισμικές ώρες είναι το μόνο επικοινωνιακό μέσο που δουλεύει γρήγορα. Όλες οι κλήσεις που λαμβάνω δεν μου κρύβουν δυσάρεστα νέα για ζωές ή τραυματίες. Πλην όμως ζημιές σε σπίτια συμπατριωτών μας υπάρχουν. Πριν από λίγο μου αναφέρθηκε μία περίπτωση κατοικίας που έχει πολύ μεγάλες ρωγμές. Από εκεί και πέρα, δεν έχουμε κάτι άλλο. Η ελληνική πρεσβεία της πόλης του Μεξικού και γενικότερα οι εδώ διπλωματικές αρχές μας, από την πρώτη στιγμή είναι κοντά μας. Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας. Μπορεί να μην είμαστε πάρα πολλοί Έλληνες εδώ, αλλά με την πρώτη ευκαιρία ελάτε να δείτε και εμάς. Έχουμε ανάγκη να μας βλέπει που και που η πατρίδα μας από κοντά».

Ο κ. Κουίκ σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση πως σχετικά με το συγκεκριμένο τηλεφώνημα, ενημέρωσε και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Documento Newsletter