Σφοδρή αντίδραση της Ένωσης διπλωματικών υπαλλήλων σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ.
Μέτωπο με το διπλωματικό σώμα επιλέγει να ανοίξει η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ σε μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Έλληνες διπλωμάτες κάνουν λόγο για διαδικασίες αξιολόγησης, προαγωγών, πειθαρχικών διώξεων και απαξίωσης αλλά και ισοπέδωση κάθε έννοιας ιεραρχίας και αριστείας, που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του ΥΠΕΞ.
Και χαρακτηριστικά, αναφέρουν την αύξηση του χρόνου προαγωγής των νέων διπλωματών από 3 σε 4 έτη, που δημιουργεί συνθήκες δυσμενούς διάκρισης, την εμμονή σε ζητήματα δήθεν ελέγχου στο πλέον ιεραρχικό Υπουργείο της Χώρας, για νεοπαγείς και αμφίβολης συνταγματικότητας «δομές αξιολόγησης και ελέγχου» που προωθούνται προς υιοθέτηση, για επιβολή πρωτοφανών πειθαρχικών διαδικασιών με εισαγωγή αέναων πειθαρχικών διαδικασιών και για εξαίρεση του Διπλωματικού Κλάδου, χωρίς αιτιολόγηση, από το ανώτατο χρονικό όριο 6+6 μηνών για τις ειδικές αποστολές, που ουσιαστικά «αφοπλίζουν» τους Διπλωματικούς Υπαλλήλους και δεν προάγουν την αξιοκρατία.
Εν όψει της συζήτησης που ξεκινά την Παρασκευή (26/2) στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής Βουλή του νομοσχεδίου για την «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας» η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων με υπόμνημά της καταγγέλλει ότι το νέο κείμενο του νόμου, το οποίο ανέρχεται σε 376 σελίδες και 480 άρθρα – σε αντίθεση με τον ισχύοντα Οργανισμό των 171 άρθρων και 172 σελίδων, «απέχει του επιδιωκόμενου επιτελικού κράτους και η εφαρμογή του στην πράξη κρίνεται αβέβαιη».
Παράλληλα κάνει λόγο ένα «δαιδαλώδες» νομοσχέδιο που «αντί να επιλύει προβλήματα και να διευκολύνει τους Έλληνες Διπλωμάτες στην καθημερινή μάχη που δίνουν για την προώθηση των εθνικών δικαίων, προωθεί την εσωστρέφεια και επιστρέφει σε πρακτικές που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν».
Μάλιστα οι Έλληνες διπλωμάτες σημειώνουν ότι «480 άρθρα δεν ήταν αρκετά για να ληφθεί επιτέλους πρόνοια για την επίλυση του χρόνιου αιτήματος όλων των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ που αφορά στην έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης των υπαλλήλων στις χώρες εκτός ΕΕ, δηλαδή σε 57 από 85 χώρες, όπου υφίσταται διπλωματική εκπροσώπηση. Συνεχίζουμε δηλαδή να παραμένουμε ανασφάλιστοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ακόμη και εν μέσω πανδημίας» ενώ κάνουν λόγο «υποστελέχωση» και «κατάρρευση των υποδομών».
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Δ.Σ. της Ένωσης ότι «Αντί βελτίωσης, ο νέος νόμος προβλέπει ένα δαιδαλώδες οργανόγραμμα επικαλυπτόμενων, νεοϊδρυόμενων υπηρεσιών, ανεξέλεγκτες μετατάξεις, την κατάργηση εκατοντάδων οργανικών θέσεων. Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών οδηγείται σε κατάρρευση και η Διπλωματική Υπηρεσία με μαθηματική ακρίβεια σε σταδιακή συρρίκνωση και εξουδετέρωση».
Δεν παραλείπουν βέβαια να σημειώσουν ότι οι Έλληνες Διπλωμάτες, διαχρονικά, αποτελούν την πρώτη γραμμή προάσπισης των εθνικών συμφερόντων της χώρας, στελεχώνοντας 142 Αρχές σε 85 κράτη σε 5 Ηπείρους συχνά επικίνδυνα, ανθυγιεινά, ακόμη και εμπόλεμα ενώ αναφερόμενοι στη σημερινή συγκυρία το ζητούμενο θα έπρεπε να ήταν «η υποστήριξη τους, με τρόπο ώστε να ανταπεξέρχονται στα καθήκοντά τους με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο».