Μέχρι τα τέλη Μαρτίου ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα έχουν αποφασίσει για τη μετά Μπαλτάκο εποχή
H «Ωραία Ελένη» του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι η ΕΠΟ και γι’ αυτό οι βαρόνοι της μπάλας επιθυμούν να είναι… δική τους. Από το 2017 ΠΑΟΚ και ΑΕΚ διοικούν την ομοσπονδία έχοντας σε συντριπτικό ποσοστό τον έλεγχο του εκλογικού σώματος. Αυτή η συμμαχία αντέχει στον χρόνο και όλα δείχνουν πως οι «δικέφαλοι» θα εκλέξουν και πάλι δική τους διοίκηση στην ΕΠΟ. Στην ουσία δεν υπάρχει αντίπαλο δέος, αν αναλογιστούμε ότι ο τελευταίος πρόεδρος της ομοσπονδίας, ο Τάκης Μπαλτάκος, εκλέχθηκε με ποσοστό 90%! Η κάλπη για την ανάδειξη του νέου «πρωθυπουργού» του ποδοσφαίρου θα στηθεί το προσεχές καλοκαίρι, Ιούνιο ή Ιούλιο, με τον Μπαλτάκο να μην μπορεί να είναι υποψήφιος λόγω ορίου ηλικίας. Για τον ίδιο λόγο εκτός εκτελεστικής επιτροπής θα βρεθούν και οι Παναγιώτης Δημητρίου (αναπληρωτής πρόεδρος), Αστέριος Αντωνίου (α΄ αντιπρόεδρος), Κλέαρχος Τζαφέρης (ταμίας), Δαμιανός Γαβριηλίδης (μέλος ΕΕ), οπότε θα υπάρξει ριζική ανανέωση στα πρόσωπα, ενώ μία θέση στο συμβούλιο θα καταλάβει για πρώτη φορά γυναίκα.
Τον πρώτο λόγο για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της ΕΠΟ τον έχει ο ΠΑΟΚ κι αυτό που έχει προκύψει από το ρεπορτάζ είναι ότι ενδιαφέρον να διαδεχτεί τον Τ. Μπαλτάκο έχει εκδηλώσει ο Μάκης Γκαγκάτσης. Ο CEO και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει ενημερώσει σχετικά τον Ιβάν Σαββίδη και αναμένει να του ανάψει το πράσινο φως. Στην περίπτωση που «καεί» η υποψηφιότητα Γκαγκάτση,
τότε στο προσκήνιο θα βρεθούν τα ονόματα του πρώην προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου και του προέδρου της ΕΠΣ Μακεδονίας Σάββα Δημητριάδη.
Ο χρονικός ορίζοντας
Ο μεγαλομέτοχος του «δικεφάλου του βορρά» θα πάρει την οριστική του απόφαση στα τέλη Μαρτίου, όταν θα μιλήσει και με την πλευρά της ΑΕΚ προκειμένου να μοιραστεί η διοικητική πίτα. Μέχρι τότε όλα είναι ρευστά ως προς τα πρόσωπα που θα βρίσκονται στην επόμενη μέρα της ΕΠΟ. Η μοναδική εξαίρεση, όπως λέγεται στο πάρκο Γουδή, είναι για τη θέση του CEO, στην οποία φημολογείται πως θα παραμείνει ο Ιάκωβος Φιλιππούσης. Το νούμερο ένα στέλεχος της ομοσπονδίας κρατάει σε απόσταση τους απαιτητικούς προέδρους των ΕΠΣ, ενώ υπάρχει οικονομική διαφάνεια στο ταμείο της.
Η UEFA έχει ενημερωθεί ανεπίσημα ότι θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στα πρόσωπα του νέου ΔΣ
της ΕΠΟ και ότι ο Ιάκ. Φιλιππούσης, εκτός απροόπτου, θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτέλεσε πάντως μίνι έκπληξη για τους παράγοντες των ΕΠΣ, καθώς ο εκτελεστικός διευθυντής της ομοσπονδίας δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με τον ΠΑΟΚ. Προφανώς, αυτό το πρόβλημα ξεπεράστηκε με διπλωματικές κινήσεις.
Οι υπερκείμενες αρχές δεν αντιδρούν στο γεγονός ότι δύο από τους Big 4 ελέγχουν την ΕΠΟ για ένα βασικό λόγο: από το 2017 το πρωτάθλημα το έχουν κατακτήσει τρεις ομάδες, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός, ενώ πέρυσι μία ανάσα από τον τίτλο βρέθηκε ο Παναθηναϊκός. Η διοίκηση Μαρινάκη είναι απέναντι από την ομοσπονδία, αλλά παρ’ όλα αυτά η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ αναδείχθηκε τρεις φορές πρωταθλήτρια, δείγμα ότι η διαιτησία δεν βάζει «εγκληματικές τρικλοποδιές» στην καλύτερη ομάδα της Σούπερ Λίγκας.
Κάλπες και στη λίγκα
Εκλογές έχει και ο συνεταιρισμός κι αν δεν υπάρξουν ανατροπές, το πιθανότερο σενάριο είναι να εκλεγεί εκ νέου πρόεδρος ο Μηνάς Λυσάνδρου. Ο Κύπριος δικηγόρος είναι ένα από τα ελάχιστα εξειδικευμένα και επιτυχημένα στελέχη του ελληνικού ποδοσφαίρου και στην πρώτη του θητεία στην προεδρία καθιερώθηκαν τα πλέι οφ και πλέι άουτ που απογείωσαν το ενδιαφέρον του πρωταθλήματος με τα συνεχόμενα ντέρμπι. Αν παραμείνει, είναι βέβαιο πως θα γίνουν αλλαγές στο φορμάτ του πρωταθλήματος για να είναι ακόμη πιο ανταγωνιστικό.
Η συμμαχία των δύο «δικεφάλων» αντέχει και όλα δείχνουν πως η «Ωραία Ελένη» του ελληνικού ποδοσφαίρου θα είναι και πάλι δική τους