Μετράει δυνάμεις το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο – Για πρώτη φορά στην ΕΠΟ γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια καταγραφής

Μετράει δυνάμεις το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο – Για πρώτη φορά στην ΕΠΟ γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια καταγραφής

Το Documento στο φύλλο της 20ής Οκτωβρίου είχε αναφέρει ότι 1.022 σωματεία «έσβησαν» από τον ποδοσφαιρικό χάρτη την τελευταία τετραετία κι ένας από τους λόγους ήταν το ηλεκτρονικό μητρώο της ΓΓΑ που επέβαλε ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Στην ΕΠΟ υπολογίζουν ότι επηρεάστηκαν αρνητικά 200.000 οικογένειες μέλη των οποίων έπαιζαν ποδόσφαιρο στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Η διοίκηση του Μάκη Γκαγκάτση, σε μια προσπάθειά της να «ζωντανέψει» τους συλλόγους των τοπικών πρωταθλημάτων που φυτοζωούν ή κατέβασαν ρολά, συνέστησε την Επιτροπή Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου προκειμένου να βοηθήσει και να στηρίξει όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτό. Η ΕΕΠ αναμένεται να γίνει το όχημα ενίσχυσης των προσπαθειών των παραγόντων και όχι μόνο, έτσι ώστε να αναπτύξουν σε όλα τα επίπεδα το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που αργοπεθαίνει και για οικονομικούς λόγους. Για τον λόγο αυτό θα δημιουργηθεί ένα πλάνο για το πώς θα πορευτεί και με τι έσοδα στο μέλλον το ελληνικό ποδόσφαιρο στις τοπικές κοινωνίες. Το πλάνο βρίσκεται ακόμη στα σκαριά και στην ΕΠΟ αντλούν ιδέες από προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, πριν από την οριστική του σύνταξη. 

Ο αρνητικός Αυγενάκης

«Η ΕΕΠ», όπως επισημαίνεται στο μηνιαίο newsletter που στάλθηκε σε όλες τις ποδοσφαιρικές ενώσεις και τις ομάδες τους, «προσπαθεί να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να ενδυναμώσει τη συμβολή των ΕΠΣ και να αναδείξει ακόμη περισσότερο τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην ανάπτυξη και αναβάθμιση των ποδοσφαιρικών σωματείων της περιοχής τους. Τίποτα όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρχει αμοιβαία συνεργασία μεταξύ ΓΓΑ, ΕΠΟ, ΕΠΣ και ποδοσφαιρικών ομάδων, καθώς όλοι αγαπάμε τον αθλητισμό. Το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του καθώς μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα παραμένουν άλυτα δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφυξίας. Για τον λόγο αυτό, ως Επιτροπή Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου έχουμε θέση υπόψη της ΓΓΑ μια σειρά από προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και επίλυσης. Τίποτε δεν είναι εύκολο και δεδομένο και ελπίζουμε ότι ο σημερινός υπουργός, ο κ. Βρούτσης, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, τον κ. Αυγενάκη, αλλά και η πολιτεία γενικότερα αντιλαμβάνονται και κατανοούν τα προβλήματά μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Τζώρτζογλου σημειώνει ότι «μία από τις καθημερινές μας ασχολίες είναι η δημιουργία ενός ελκυστικού και ποιοτικού ποδοσφαιρικού περιβάλλοντος και η αύξηση του αριθμού των παιδιών των ποδοσφαιρικών ομάδων και των Ακαδημιών τους, των διαιτητών και των φιλάθλων στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Η ψυχή, η καρδιά και ο κορμός άλλωστε του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου είναι οι αθλητές των σωματείων και γι’ αυτό διαρκής στόχος της Ομοσπονδίας είναι δούμε περισσότερα παιδιά στις ακαδημίες».

Για την επιτυχία κάθε σχεδίου, για την επόμενη μέρα του ποδοσφαίρου, είναι σημαντικό να γίνει καταγραφή των νεαρών παιδιών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Το ποδόσφαιρο σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές στην Ελλάδα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αθλητικές διεξόδους, αν όχι τη μόνη σταθερή. Η σημασία και ο ρόλος που διαδραματίζει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στην περιφέρεια είναι αδιαμφισβήτητα.

«Το κάθε ποδοσφαιρικό σωματείο αποτελεί φορέα αλλά και πυλώνα συνεχούς προώθησης θεμάτων εκπαίδευσης, υγείας, πολιτισμού, κοινωνικής ενσωμάτωσης, κοινωνικής ταύτισης και οικονομικής στήριξης των κοινωνιών. Ταυτόχρονα, η δυνατότητα ενασχόλησης των νέων με το ποδόσφαιρο τους θωρακίζει, αναπτύσσοντας αρχές και αξίες οι οποίες μόνο μέσα από το ποδόσφαιρο μπορούν να διδαχθούν και να υιοθετηθούν στον καθημερινό τρόπο ζωής τους» σημειώνεται στο newsletter.

Οι αθλητές

Στοιχεία για τον αριθμό των αθλητών (ποδοσφαιριστών και ποδοσφαιριστριών), που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΕΠΟ, τη γεωγραφική τους κατανομή, την αναλογία τους σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό της χώρας αλλά και την ηλικιακή τους ταξινόμηση περιλαμβάνονται επίσης στο newsletter της ομοσπονδίας. Στο μητρώο της ΕΠΟ υπάρχουν εγγεγραμμένοι 120.967 αθλητές, από τους οποίους οι 116.585 είναι άνδρες και οι 4.382 γυναίκες. Ανά περιφέρεια, όπως μπορείτε να δείτε στον χάρτη της Ελλάδας, το μεγαλύτερο ποσοστό, 21%, που αντιστοιχεί σε 25.292 αθλητές, καταγράφεται –όπως αναμενόταν– στην Αττική. Ακολουθούν: Κεντρική Μακεδονία 19% (22.862), Θεσσαλία 8% (9.636), Στερεά Ελλάδα 7% (8.435), Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: 7% (8.967), Πελοπόννησος 7% (8.499), Δυτική Ελλάδα 7% (8.020), Ηπειρος 5% (6.189), Νότιο Αιγαίο 4% (5.036), Βόρειο Αιγαίο 3% (3.873), Δυτική Μακεδονία 3% (3.362), Ιόνια Νησιά 3% (3.155).

Η Αττική έχει το μεγαλύτερο ποσοστό σε αθλητές λόγω του πληθυσμού της. Ωστόσο, βάσει των συγκριτικών αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την αναλογία πληθυσμού/ποδοσφαιριστών-τριών, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της χώρας είναι αυτή με το μικρότερο ποσοστό! Συγκεκριμένα μόλις το 0,9% του πληθυσμού της Αττικής είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Σε όλες τις άλλες διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας το ποσοστό είναι τουλάχιστον άνω του 1%. Στη σχετική λίστα την πρωτιά με ποσοστό 2% κατέχει το Βόρειο Αιγαίο και ακολουθούν η Ηπειρος με 1,8%, τα Ιόνια Νησιά και η Στερεά Ελλάδα με 1,7%. Ο μέσος όρος της αναλογίας πληθυσμού/ποδοσφαιριστών-τριών είναι 1,2%.

Στο ενημερωτικό της σημείωμα η ΕΠΟ αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα και έχοντας προχωρήσει στην τμηματοποίηση των ηλικιακών ομάδων, θα είμαστε σε θέση από κοινού με τις ΕΠΣ και τις ομάδες να θέσουμε συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους, συμβάλλοντας σημαντικά σε μια συντονισμένη και δομημένη προσπάθεια για αύξηση της συμμετοχής των αθλητών ποδοσφαίρου, έχοντας πάντα κατά νου τα ιδιαίτερα γεωγραφικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της κάθε Περιφέρειας».

Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή τους ταξινόμηση το μεγαλύτερο ποσοστό ποδοσφαιριστών/τριών με 9,91% βρίσκεται στις ηλικίες Κ15-Κ19, ακολουθούν με 9,26% οι ηλικίες Κ20-Κ24 και με ποσοστό 8,26% οι ηλικίες Κ25-Κ29.

Οι υπηρεσίες της ομοσπονδίας βρίσκονται επίσης σε διαδικασία καταγραφής των ακαδημιών ποδοσφαίρου που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είτε μέσω των ποδοσφαιρικών ομάδων που συμμετέχουν στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα είτε ως ακαδημίες που λειτουργούν αυτόνομα. Στις αρχές του επόμενου έτους η ΕΠΟ αναμένεται να είναι σε θέση να ενημερώσει επίσημα τις ΕΠΣ για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να δηλωθούν όλες οι ακαδημίες ποδοσφαίρου. Με τον τρόπο αυτόν η ομοσπονδία θα συμβαδίσει τόσο με το στρατηγικό πλάνο της UEFA για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε όλη την Ευρώπη όσο και με το υπό επεξεργασία στρατηγικό πλάνο της ΕΠΟ.

Ταυτόχρονα με την καταγραφή των προαναφερθέντων θεμάτων, η ΕΠΟ βρίσκεται στη φάση σχεδιασμού προγράμματος εκπαίδευσης των ΕΠΣ για την εφαρμογή – υιοθέτηση του ηλεκτρονικού φύλλου αγώνα σε όλες τις ποδοσφαιρικές ενώσεις. Το ηλεκτρονικό φύλλο αγώνα χρησιμοποιείται επί του παρόντος από επτά ΕΠΣ, με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται ακόμη σε πραγματικό χρόνο και πλήρως το σύνολο των πρωταθλημάτων, των αγώνων. Κάτι που είναι αδιανόητο στην εποχή που σχεδόν όλα γίνονται ηλεκτρονικά.

Στο newsletter χαρακτηρίζεται ως «σημαντική εξέλιξη» ότι η Επιτροπή Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου κατά τη συνεδρίασή της στις 26/11/2024 κατά πλειοψηφία αποδέχθηκε κατ’ αρχήν την «Πρόταση για την ανάπτυξη και πρόοδο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου και την ενίσχυση του Ευ Αγωvίζεσθαι» της ΠΑΕ ΑΕΚ, του κ. Ηλιόπουλου του Κοινωφελούς Mη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Ιδρύματος «Τάκης Ηλιόπουλος «για τη διάθεση ποσού έως 1.500.000 ευρώ».

Ενας από τους στόχους της ΕΕΠ είναι και η εξεύρεση οικονομικών πόρων για τα σωματεία. Η κίνηση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΚ προκάλεσε θετική αίσθηση σε όλες τις ΕΠΣ και οι παράγοντες της ΕΠΟ θα επιχειρήσουν να αντλήσουν ποσά και από τους άλλους μεγαλοπαράγοντες μέσω χορηγιών.

Με «Ζαγόρ» και «Κάρα»

Δύο «θρύλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου που ξεκίνησαν τη μεγάλη τους καριέρα από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ο Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Γιώργος Καραγκούνης, θα είναι οι πρεσβευτές της Επιτροπής Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου. Ο αρχηγός και το μέλος της «χρυσής» ομάδας του Euro 2004 θα πρωταγωνιστήσουν σε καμπάνια για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, από το οποίο έχουν αναδειχθεί μεγάλες μορφές του ποδοσφαίρου μας.

 

Documento Newsletter