Μέτρα χάους στον αθλητισμό

Αρχικά έβαλαν λουκέτο στον αθλητισμό σε όλα τα σπορ, με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να δηλώνει ειρωνικά και αλαζονικά ότι «δεν θα πάθει τίποτα ο αθλητισμός αν μείνει κλειστός έναν μήνα». 

Πέρασαν 4,5 μήνες αλλά ο αθλητισμός, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παραμένει κλειστός. Μεσοβδόμαδα αποφάσισαν νέο lockdown. Την επόμενη μέρα έδωσαν –υποτίθεται– διευκρινίσεις για τον αθλητισμό κι έσπειραν… χάος! Ανέστειλαν έως τις 15 Μαρτίου τη δυνατότητα προπονήσεων και αγώνων για όλα τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, τη λειτουργία και χρήση κολυμβητηρίων και άλλες αθλητικές δραστηριότητες στις περιοχές με βαθύ κόκκινο χρώμα ανά την επικράτεια.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου έχουν ενταχθεί Αττική, Θεσσαλονίκη, Κορινθία, Αχαΐα, Αργολίδα, Αρκαδία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα, Λάρισα, Αρτα, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Σάμος, Κάλυμνος, Χίος, Ρόδος. Μέσα στον Μάρτιο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής στο ποδόσφαιρο. 

Ομως όσες ομάδες βρίσκονται σε πράσινες ή κίτρινες περιφέρειες μπορούν να προπονούνται και να προετοιμάζονται κανονικά, αλλά οι αντίπαλοί τους που είναι σε κόκκινες περιοχές όχι! Στην Αγγλία ποδόσφαιρο παίζουν οι τέσσερις επαγγελματικές κατηγορίες αλλά και η 5η που είναι ερασιτεχνική. Μαζί, εν μέσω πανδημίας και αυστηρού lockdown, συνεχίζουν κανονικά και όλα τα άλλα σπορ. 

Στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, με σκληρότερα μέτρα αλλά και με πολύ περισσότερα κρούσματα και θανάτους λόγω κορονοϊού, όλες οι διοργανώσεις συνεχίζονται κανονικά. 

Παντού στην Ευρώπη και όχι μόνο υπάρχει αγωνιστική δράση. Μόνο στην Ελλάδα των μέτρων χάους ο αθλητισμός έχει μπει σε καραντίνα εδώ και 4,5 μήνες, απαξιώνεται και μαραζώνει… «γαλάζια».