Μέτρα Μητσοτάκη: Παραδοχή αποτυχίας και υποχρεωτικότητα εισπρακτικού χαρακτήρα

Μέτρα Μητσοτάκη: Παραδοχή αποτυχίας και υποχρεωτικότητα εισπρακτικού χαρακτήρα

Στην ανακοίνωση της επιβολής του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών προχώρησε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Τρίτης κατά το υπουργικό συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας έτσι πως η κυβέρνηση κινείται στο «βλέποντας και κάνοντας». Πασχίζοντας έτσι να καλύψει την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, και ακυρώνοντας και πάλι το αφήγημα του «τα μέτρα που έχουμε λάβει δουλεύουν», ο πρωθυπουργός επέμεινε να απομακρύνεται από τις ευθύνες της κυβέρνησής του, προστρέχοντας σε μέτρα τιμωρητικού χαρακτήρα. «Αντίτιμο υγείας» και «κουμπαράς» για τα νοσοκομεία από τα πρόστιμα οι νέες εμπνεύσεις του πρωθυπουργού, αφήνοντας για μία ακόμα φορά εκτός κάδρου πλήθος ευαίσθητων επαγγελματικών κλάδων.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Δεν μπορεί να πείσει και κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους άνω των 60 – 100 ευρώ το μήνα το πρόστιμο

«Κρίναμε, λοιπόν, ότι η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά της και τα περιθώρια της αποτελεσματικότητας […] όσο πιο σκληροί είμαστε και όσο περισσότερες υποχρεωτικότητες βάζουμε, τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί αυτό» δήλωνε πριν από λιγότερο από έναν μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή του στο Mega. Λίγο πριν μπει ο Δεκέμβριος, ο ίδιος ακύρωσε για μία ακόμα φορά τον εαυτό του, υποστηρίζοντας μάλιστα πως αυτό συμβαίνει βάσει σχεδιασμού.

Έτσι, το μεσημέρι της Τρίτης, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μία αντιγραφή των σχεδιασμών της Αυστρίας που έχει προαναγγείλει την επιβολή υποχρεωτικότητας με τιμωρητικά μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, σπεύδοντας μάλιστα να προλάβει τις ανακοινώσεις της αυστριακής κυβέρνησης που αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Την ώρα που η αποτυχία της κυβέρνησής του να πείσει τον κόσμο που ακόμα δεν έχει εμβολιαστεί αγγίζει καθημερινά τον τριψήφιο αριθμό απωλειών, ο ίδιος προσέφυγε στην επιβολή υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, για τις ηλικίες των πλέον ευάλωτων.

«Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας» ανέφερε μεταξύ άλλων, προκαλώντας για μία ακόμα φορά έκπληξη με την προκλητικότητα των αποφάσεών του, αφού προανήγγειλε πως τα 100 ευρώ που θα καλείται να πληρώνει κάθε μήνα όποιος από τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν θα εμβολιαστεί, θα συγκεντρώνονται σε ένα «ειδικό ταμείο» που θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση άφησε για μία ακόμα φορά εκτός κάδρου τους εμβολιασμούς στα σώματα ασφαλείας, τις Εκκλησίες και άλλα «νοσηρά» πεδία. Επίσης, στην τύχη της παραμένει η ιχνηλάτηση, εμβολιασμένων και μη, αφού η παροχή ενός τεστ τον Δεκέμβριο και ενός τον Ιανουάριο αποτελεί επίφαση μόνο επιδημιολογικής επιτήρησης.

Πριν δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού του μηνύματος, ο πρωθυπουργός μιλούσε για επιλογές «ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές», όταν ανακοίνωνε τα προηγούμενα μέτρα, περιορισμού της κινητικότητας των ανεμβολίαστων πολιτών. Στο ίδιο πνεύμα και σήμερα, παρά την επικίνδυνη επιλογή του καταναγκασμού αντί της πειθούς, υποστήριξε πως πρόκειται για «μέτρα προτροπής και όχι καταστολής».

Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μιλήσει για μία «πολιτική απόφαση» για ένα τόσο ευαίσθητο υγειονομικό ζήτημα που επιτάσσει πειθώ και εμπιστοσύνη των πολιτών. Μία πολιτική απόφαση που έρχεται και πάλι να καπελώσει τους επιστήμονες. Ουσιαστικά, οι αποφάσεις του πρωθυπουργού λίγο πριν μπει ο Δεκέμβριος αποτελούν την τελευταία ευκαιρία πριν την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων περιορισμού, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα πολλαπλά «όχι σε νέο lockdown» που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούν τη θέση που σχεδόν ιδεοληπτικά πασχίζει η κυβέρνηση να κρατήσει, και οι σημερινές αποφάσεις έρχονται μέσα από αυτή την οπτική. Εξού και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε «δίκαια μέτρα, γιατί δεν είναι οριζόντια προς όλους».

Το κατά πόσο αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία για τις επόμενες εβδομάδες το ομολόγησε και ο ίδιος, όταν είπε πως για την μετάλλαξη Όμικρον «θα ξέρουμε περισσότερα σε δύο εβδομάδες. Μία αναφορά καθόλου τυχαία, δεδομένης της σημερινής πολυαναμενόμενης συνεδρίασης της Επιτροπής των Ειδικών για τις επιδημιολογικές εξελίξεις και τα νέα στοιχεία, από την οποία ενδέχεται να προκύψουν και εισηγήσεις προς την κυβέρνηση.

Στο διά ταύτα, με τον Νοέμβριο να έχει ξεπεράσει σε θανάτους τον καταστροφικό περσινό, και με τον Δεκέμβριο να απειλεί να καταγραφεί ως ακόμα πιο φονικός, το μέτρα επιβολής υποχρεωτικότητας έως τα μέσα Ιανουαρίου για τις συγκεκριμένες ηλικίες μοιάζει αδύνατο να βελτιώσει άμεσα και δραστικά την κατάσταση. Παρομοίως και με την κατάσταση στα νοσοκομεία, καθώς η εκτεταμένη διασπορά των τελευταίων εβδομάδων αποτελεί «καύσιμο» για ολοένα και περισσότερη αύξηση των ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης. Η χρονική διορία της 15ης Ιανουαρίου για να έχουν κλείσει οι πολίτες άνω των 60 ετών το ραντεβού τους για την πρώτη δόση, ακόμα και εάν δουλέψει για όλους τους ανεμβολίαστους, δεν αναμένεται να δώσει αποτελέσματα νωρίτερα από το τέλος του πρώτου μήνα του επόμενου έτους.

Με λίγα λόγια, απτά αποτελέσματα της σημερινής απόφασης δεν αναμένονται πριν την πάροδο του προσεχούς διμήνου. Εκτός από τον «κουμπαρά» που κατασκεύασε. Ο μόνος τρόπος απ’ ότι φαίνεται για να λάβει το ΕΣΥ μια κάποια ενίσχυση…

Documento Newsletter