Μέτρα κάλυψης Μητσοτάκη από κυβέρνηση – Οικονόμου: Ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει αν έχουν γίνει άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών

Μέτρα κάλυψης Μητσοτάκη από κυβέρνηση – Οικονόμου: Ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει αν έχουν γίνει άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών

Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να παρακολουθούνταν και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα, σφυρηλατώντας την εξωφρενική γραμμή της κυβέρνησης πως σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνωρίζει εάν και ποιες μπορεί να είναι αυτές. Πανικός στο Μέγαρο Μαξίμου στον ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων.

Πολλαπλές εκδοχές της θέσης πως «δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αντίστοιχο ζήτημα νόμιμης επισύνδεσης με αυτό του κ. Ανδρουλάκη» παρέθεσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Τρίτης ο Γιάννης Οικονόμου, στο πρώτο briefing μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, κατά το οποίο σφυροκοπήθηκε από ερωτήματα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με την υπογραφή Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις παραπάνω αναφορές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να μην απαντήσει ξεκάθαρα για το εάν έχουν γίνει παρακολουθήσεις άλλων πολιτικών προσώπων, αρκούμενος να προσπαθεί να βγάλει από το κάδρο των ευθυνών των Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο συνέχισε να παρουσιάζει σε άγνοια για την νευραλγική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της οποίας έχει εδώ και τρία χρόνια την εποπτεία.

Σε ερώτηση του documentonews.gr για το εάν φοβάται η κυβέρνηση πιθανές νέες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις, αλλά και για το εάν υπό το βάρος του σκανδάλου ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει σκεφτεί την παραίτηση, ο Γ. Οικονόμου επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση, με πλημμελή ωστόσο απάντηση.

«Σε καμία περίπτωση» είπε μόνο για την ερώτηση σχετικά με τις σκέψεις παραίτησης, ενώ συνέχισε πως «ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του ήταν απολύτως ξεκάθαρος σε ότι αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό και πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά σε ότι αφορά τα ζητήματα αυτά», υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση θα κινηθεί θεσμικά. Σημειώνεται ωστόσο πως στην απάντησή του, όπως και στη συνέχεια, ο Γ. Οικονόμου επέμεινε να μιλά για μία «υπηρεσιακή αστοχία» ή «υπηρεσιακό λάθος», κατηγορώντας μάλιστα «κύκλους, χώρους, κόμματα, πρόσωπα» πως επιχειρούν να την εκμεταλλευτούν, «για να προάγουνε τις δικές τους κομματικές ή πολιτικές ατζέντες», επιμένοντας στο αφήγημα του εσωτερικού ή εξωτερικού εχθρού.

Την αντίφαση της γραμμής παντελούς άγνοιας για το περιεχόμενο των τουλάχιστον 15.000 επισυνδέσεων της ΕΥΠ σε σχέση με την «εργαλειοποίηση» για την οποία κατηγορεί τους παραπάνω υπογράμμισε το documentonews.gr σε νέα του ερώτηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά με γενικολογίες περιστρεφόμενες γύρω από το όνομα του Νίκου Ανδρουλάκη, αποσιωπώντας την υπόθεση Κουκάκη, αλλά και τις χιλιάδες άλλες περιπτώσεις που σήμερα δεν είναι γνωστές.

«Από τη μία διατρανώνετε εσείς και η κυβέρνηση ότι μιλάμε για υπηρεσιακό λάθος. Από την άλλη δηλωνετε παντελή άγνοια για τα υποκείμενα των παρακολουθήσεων, και είναι πάρα πολλές οι αποφάσεις, είναι χιλιάδες. Ποια η βασιμότητα του να μιλάτε για εργαλειοποίηση και εκμετάλλευση πολιτική ενός τέτοιου θέματος ενώ ούτε εσείς δεν γνωρίζετε το εύρος του σκανδάλου» ήταν η ερώτηση του documentonews.gr, για να ακολουθήσει η απάντηση του Γ. Οικονόμου.

«Μιλώ για την εργαλειοποίηση με τη συγκεκριμένη νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη, η οποία δεν ήταν μια συνηθισμένη περίπτωση. Επρόκειτο για έναν υποψήφιο αρχηγό πολιτικού κόμματος, και ευρωβουλευτή εκείνη την περίοδο. Τρίτο στις δημοσκοπήσεις εκείνη την περίοδο, αλλά εν πάσει περιπτώσει, υποψήφιο πολιτικό αρχηγό, που αν είχε τεθεί υπόψιν του πρωθυπουργού η διαδικασία θα εξελισσόταν με διαφορετικό τρόπο. Ενδεχομένως η συζήτηση για τα αναγκαία φίλτρα να ήταν εκείνη την περίοδο αλλά να βλέπαμε θεσμικά τι μπορούσε να γίνει για να μην πάρει η διαδικασία τον συνήθη τρόπο που παίρνουν αυτού του είδους οι διαδικασίες μέσω του αιτήματος δηλαδή του εισαγγελέα και της έγκλησής της μετά» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναμασώντας τα προηγούμενα περί κύκλων που «εκμεταλλεύονται προκειμένου να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι η ελληνική δημοκρατία είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που πραγματικά είναι».

Σε ερωτήματα για το Predator και τη χρήση του από την ελληνική κυβέρνηση ήταν φειδωλός αλλά επέμεινε να επαναλαμβάνει πως «οι ελληνικές αρχές ασφαλείας δεν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα κακόβουλα λογισμικά. Το δημόσιο δεν έχει αγοράσει, οι κρατικές αρχές ασφαλείας δεν έχουν χρησιμοποιήσει κατ’ οποιονδήποτε τρόπο τα συγκεκριμένα λογισμικό».

Στηρίζει την εξεταστική του ΠΑΣΟΚ, αλλά με αστερίσκους

Αξίζει να σημειωθεί πως διά του Γ. Οικονόμου η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν και για το ζήτημα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο, αφού όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποφάσισε να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις κυβερνητικές διαρροές του προηγούμενου διαστήματος για δική της πρόταση.

«Αυτό που σίγουρα θα κάνει είναι να τιμήσει την απόφασή της να δίνεται στην κοινοβουλευτική μειοψηφία η δυνατότητα να συστήνει εξεταστική επιτροπή. Δεν θα ευτελίσει τη θεσμική διαδικασία καταθέτοντας ζήτημα για δεύτερη εξεταστική, θέλουμε να βγει άκρη, δεν θέλουμε να δημιουργηθεί σύγχυση και να γελοιοποιηθεί η διαδικασία» ανέφερε ο Γ. Οικονόμου αδειάζοντας τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί του αντιθέτου, και προκαλώντας θυμηδία σε όσους θυμούνται το τι έπραξε η Νέα Δημοκρατία στην εξεταστική για τη λίστα Πέτσα, που προχώρησε σε αυτήν ακριβώς την «γελοιοποίηση» της διαδικασίας.

Σημειώνεται ωστόσο πως επέμεινε στην προσπάθεια «ξεχειλώματος» της διαδικασίας με κλήση προσώπων που έχουν περάσει από την ΕΥΠ στο παρελθόν, υποστηρίζοντας πως αυτό πρέπει να συμβεί για «να δούμε αν στις ερωτήσεις που θα τους κάνουνε μπορούν εκ του νόμου να απαντήσουν η όχι. Αν θα έδιναν παρόμοιες απαντήσεις με αυτές που θα δώσει αν ερωτηθεί ο κ. Κοντολέων ή όχι, και για ποιο λόγο συνέβαινε αυτό ή όχι. Να δούμε πως θα απαντήσουν σε ερωτήσεις για το αν και επί των ημερών τους υπήρχαν ζητήματα που θα ερωτηθούν φαντάζομαι ο κ. Κοντολέων για την περίοδο της δικής του θητείας».

Υποστήριξε δε πως η θέση αυτή της κυβέρνησης δεν έρχεται στην «προσπάθεια συμψηφισμών, αλλά γιατί μέσα από τον εντοπισμό διαχρονικών παθογενειών του συστήματος θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τα κατάλληλα φίλτρα».

Διαβάστε επίσης

Όχι τακτικισμούς – Η Αντιπολίτευση οφείλει να ζητήσει τα ονόματα όσων παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ

Αντώναρος: «Έχω επιβεβαιώσει την παρακολούθηση του τηλεφώνου μου» (Video)

Μητσοτάκης-κοριός από την πρώτη μέρα στο Μαξίμου

Documento Newsletter