Μέτρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων εισηγείται ο Πούτιν

Μέτρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων εισηγείται ο Πούτιν

Η Ρωσία πρέπει να καταργήσει τον φόρο 13% επί των κερδών από κεφάλαια που επιβάλλει σε εταιρείες που επαναπατρίζουν κεφάλαια από το εξωτερικό και να παρατείνει την αμνηστία για τους επιχειρηματίες που ξαναφέρνουν κεφάλαια στη χώρα καθώς οι ΗΠΑ κινούνται προς την επιβολή ακόμη πιο σκληρών οικονομικών κυρώσεων, δήλωσε τη Δευτέρα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εν μέσω τεράστιων εκροών κεφαλαίων το 2014, την επιδείνωση των σχέσεων με τη Δύση εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία και της μείωσης των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, η Μόσχα είχε προσφέρει για ένα διάστημα αμνηστία σε όσους επέστρεφαν κεφάλαια στη Ρωσία.

Η αμνηστία αυτή, η οποία τερματίστηκε το 2016, απάλλασσε τους κεφαλαιούχους από αναδρομικές φορολογικές οφειλές και πρόστιμα για παραβιάσεις των κανόνων για το συνάλλαγμα για όσους δήλωναν έσοδα από κεφάλαια στο εξωτερικό. Όμως ελάχιστοι Ρώσοι επέλεξαν να επωφεληθούν από αυτήν.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε την Παρασκευή ότι το υπουργείο του προτείνει την εκ νέου χορήγηση φορολογικής αμνηστίας σε όλους όσοι θα επιλέξουν να επαναπατρίσουν κεφάλαια το 2018 και για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με κορυφαία στελέχη του ρωσικού κοινοβουλίου, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι έχει να κάνει δύο προτάσεις τις οποίες δεν είχε αναπτύξει δημόσια μέχρι τη Δευτέρα.

«Η πρώτη είναι να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα της αμνηστίας», διότι «οι εξωτερικοί περιορισμοί δεν χαλαρώνουν αλλά, αντιθέτως, τείνουν να αυξηθούν», είπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον Αύγουστο καθιστώντας νόμο του κράτους έναν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Ένα από τα μέτρα προβλέπει ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλλει αναφορές για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στο ρωσικό δημόσιο χρέος. Η πρώτη τέτοια αναφορά αναμένεται να υποβληθεί τον Φεβρουάριο.

Η δεύτερη πρόταση του Πούτιν είναι να καταργηθεί ο φορολογικός συντελεστής 13% για τις μεταφορές κεφαλαίων στη Ρωσία από μέρους επιχειρήσεων.

Ανάμεσα στα μέτρα που πρέπει να εξεταστούν για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων είναι ένα ειδικό πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων, πρόσθεσε.

Η Ρωσία σκοπεύει να τροποποιήσει τους όρους αγοράς ομολόγων αποτιμώμενων σε ευρώ που εκδίδει το 2018, ώστε επιχειρήσεις να μπορούν αγοράζοντας τους συγκεκριμένους τίτλους να προστατεύονται από ζημίες που οφείλονται στις νέες κυρώσεις εις βάρος της χώρας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς είχε μεταδώσει νωρίτερα τον Δεκέμβριο ότι πλούσιοι Ρώσοι που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να γίνουν στόχος αμερικανικών κυρώσεων το 2018 είχαν προτείνει την ιδέα να εκδοθούν νέοι, ειδικοί τίτλοι του υπουργείου Οικονομικών ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για τον επαναπατρισμό—μέρους, τουλάχιστον—των κεφαλαίων τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter