Μέτρα-ανάσα για την τσέπη των πολλών

Μέτρα-ανάσα για την τσέπη των πολλών

Μείωση ΕΝΦΙΑ, φόρου στα καύσιμα και εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας, μερική αποκατάσταση 13ου μισθού είναι τα επικρατέστερα

Οικονομικά μέτρα που θα τα νιώσουν άμεσα στην τσέπη τους οι περισσότεροι Ελληνες αναμένεται να επιλεγούν τελικά και να προωθηθούν από την κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο δεκαπενθήμερο. Τα μέτρα θα είναι ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα είναι επαναλαμβανόμενα σε ετήσια βάση. Δεν θα είναι δηλαδή εφάπαξ επιδόματα με τη μορφή έκτακτου κοινωνικού μερίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, από την πλειάδα των μέτρων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο δεκαήμερο, άμεσης απόδοσης μέτρα (με την έννοια ότι θα γίνουν αντιληπτά από την κοινωνική πλειοψηφία εντός των επομένων μηνών) θεωρούνται και τα εξής:

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Πληροφορίες θέλουν να εφαρμόζεται δύο χρόνια νωρίτερα η δέσμευση του πρωθυπουργού για μεσοσταθμική μείωση κατά 30% έως το 2021 (η μείωση 10% ήδη έχει γίνει από πέρυσι). Ενα τέτοιο μέτρο είναι συνολικού κόστους 520 εκατ. ευρώ. Δεν είναι οριζόντιο, καθώς σε κάποιες περιοχές η μείωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 20% και αλλού μικρότερη.

13η σύνταξη. Η καταβολή –σε μόνιμη βάση– τμήματος έστω της 13ης σύνταξης ή μισθού προς συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται με σχέση ιδιωτικού δικαίου. Πιθανώς ως επίδομα διακοπών ένα μέρος και ως δώρο Χριστουγέννων ένα άλλο. Η καταβολή άμεσα του συνόλου της 13ης σύνταξης είναι δημοσιονομικά αδύνατη καθώς θα απαιτούνταν πολλά δισεκατομμύρια ετησίως.

Η μείωση της άμεσης φορολογίας. Ο καθορισμός στο 20% (από 22%) του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας. Αυτό σημαίνει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν αφορολόγητο όριο (θα παραμείνει το ισχύον) ελάφρυνση από 220 ευρώ ως 240 ευρώ ετησίως, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν αφορολόγητο όριο η ελάφρυνση των 2 μονάδων για τις πρώτες 20.000 ευρώ εισοδήματος σημαίνει ελάφρυνση μέχρι 400 ευρώ ετησίως. Εξετάζεται επίσης η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ.

Η μείωση του φόρου καυσίμων. Η με αυστηρό έλεγχο προς τους ενδιάμεσους μείωση θα γίνει άμεσα αντιληπτή λόγω της ισόποσης μείωσης της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου, κάτι που θα ωφελήσει και την τσέπη των ιδιοκτητών ΙΧ αλλά και τον κλάδο των μεταφορών.

Οι μειώσεις του ΦΠΑ που εξετάζονται πιθανότατα θα απορριφθούν. Για παράδειγμα η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα κοστίσει μεν 500 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο, εκφράζονται όμως φόβοι ότι θα καρπωθούν τη μείωση οι έμποροι και οι ενδιάμεσοι. Δηλαδή δεν θα φτάσει στην κατανάλωση για να ωφεληθεί η πλειονότητα. Σκεπτικισμός υπάρχει και για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, καθώς ο κλάδος ανθεί (είναι ο πρώτος στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων) και λόγω του διευρυνόμενου τουριστικού ρεύματος.

Αντιθέτως, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παράταση πέραν της 30ής Ιουνίου του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται υψηλές προσφυγικές ροές και φιλοξενούν μεγάλες δομές φιλοξενίας.

Για τα τελικά μέτρα και επιλογές θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ερχόμενη εβδομάδα, αφού λάβει υπόψη τις κοστολογημένες προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Documento Newsletter