Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών: Μητσοτάκης – Πλεύρης – Γκάγκα σε απελπισία για το νομοσχέδιο του σκότους

Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών: Μητσοτάκης – Πλεύρης – Γκάγκα σε απελπισία για το νομοσχέδιο του σκότους

Την αποδόμηση του ισχυρισμού πως το νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας θα εξασφαλίσει υγειονομική κάλυψη των άγονων και νησιωτικών περιοχών κάνει το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών με ανακοίνωση του ξεκαθαρίζοντας ότι στα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές το ΕΣΥ είναι όρος επιβίωσης και ανάπτυξης.

«Στην απελπισία του να δικαιολογήσει το νομοσχέδιο του σκότους, που αποτελεί ταφόπλακα για το ΕΣΥ, την Ιατρική και την Υγεία στη χώρα, το τρίδυμο Μητσοτάκης-Πλεύρης-Γκάγκα ισχυρίζεται ότι με τις διατάξεις του θα αυξηθεί η προσέλευση γιατρών σε άγονες και προβληματικές περιοχές» αναφέρουν οι γιατροί.

Δείτε επίσης: Μέτωπο Νοσοκομειακών Ιατρών: «Νομοσχέδιο σκότους, βάζει ταφόπλακα στο ΕΣΥ»

Τι συμβαίνει στα νησιά

Οι γιατροί του Μετώπου περιγράφουν τις συνθήκες που βιώνουν οι γιατροί στα νησιά ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχουν πάει εκεί για διακοπές.

«Το γεγονός ότι το σύνολο των γιατρών σ’ αυτές τις περιοχές κάνει πληθώρα πρόσθετων εφημεριών, που τις πληρώνεται κουτσουρεμένες μήνες μετά, και το μεγαλύτερο ποσοστό τους καταλήγει στην εφορία, δεν μπορεί να το επιλύσει η κυβέρνηση. Την πραγματικότητα ότι υπάρχουν γιατροί που αναγκάζονται να εφημερεύουν δυο μήνες συνεχόμενα, δεν μπορεί να την αλλάξει η κυβέρνηση. Την επιστημονική μοναξιά, το πρόβλημα στέγης, τα προβλήματα μετακίνησης δεν τα γνωρίζει η κυβέρνηση».

«Ας πληροφορηθούν ότι στο σύνολο των νοσοκομείων των περιοχών αυτών απογευματινά ιατρεία δε λειτουργούν, ιδιωτικές κλινικές δεν υπάρχουν και η πληθώρα των γιατρών αδυνατεί ήδη να ανταπεξέλθει στον εφημεριακό φόρτο. Τα νησιά, για τους γιατρούς ΕΣΥ που τα υπηρετούν, δεν είναι τόπος διακοπών, όπως τα γνωρίζουν οι κυβερνητικοί happy travelers. Εισάγουν τη μερική απασχόληση, επίσης υποτίθεται ως κίνητρο προσέλκυσης. Μα ήδη υπήρχε η δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών με παροχή υπηρεσιών με «μπλοκάκι»., χωρίς καμιά επιτυχία. Με τη μερική απασχόληση για τις ίδιες ημέρες εργασίας ένας ιδιώτης γιατρός θα έχει μείωση των αποδοχών του σε σχέση με το μπλοκάκι! Μπορούν να μας εξηγήσουν γιατί να το προτιμήσει; Αν πραγματικά νοιάζονταν για τις άγονες περιοχές θα θεσμοθετούσαν ένα οργανωμένο πλαίσιο οικονομικών- διοικητικών και επιστημονικών κινήτρων για τους γιατρούς» καταλήγουν οι γιατροί.

Αναφορικά με το επίδομα αγόνου οι γιατροί εξηγούν «Ενδεικτικά, η έγνοια τους για τα νησιά και την παραμεθόριο είναι τόση που στα νομοθετικό έκτρωμα τους παραπέμπουν σε υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί τον Ιούνιο του 2023 για τη ρύθμιση του επιδόματος αγόνου στους γιατρούς. Ενός επιδόματος που προβλεπόταν το 1983 ως ποσοστό του βασικού μισθού ΕΣΥ, και που 40 χρόνια μετά εξακολουθεί να χορηγείται ως ποσοστό των βασικών μισθών του 1983. Για τη χορήγηση του επιδόματος αγόνου σ’ έναν Επιμελητή Β΄ άγονης περιοχής, ο βασικός μισθός του το 2022 θεωρείται ότι είναι 60.000 δραχμές, δηλαδή 142,52 ευρώ! Και με βάση αυτόν τον βασικό υπολογίζεται το επίδομα. Τη ντροπή αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να τη λύσει, αλλά χρειάζεται άλλον έναν χρόνο για να το σκεφτεί».

Documento Newsletter