Μετωπική απειλή για Ερντογάν

Μετωπική απειλή για Ερντογάν

Σημάδια υπεροχής για τον εκλεκτό της ενωμένης αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου με τη στήριξη του HDP

Με τις πληγές των δίδυμων σεισμών να είναι ακόμη ανοιχτές, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει το κύρος του να υποχωρεί απέναντι στον μετριοπαθή πρώην εφοριακό Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο τελευταίος όχι μόνο καταφέρνει να συγκρατήσει ενωμένο τον κεντροδεξιό του συνασπισμό, παρά τις κεντρομόλες δυνάμεις που διεκδικούν περισσότερες παραχωρήσεις και διαμαρτύρονται για τη στήριξη που δίνει το κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), αλλά φαίνεται να κερδίζει και έδαφος ενόψει των προεδρικών εκλογών της 14ης Μαΐου.

Το HDP στηρίζει Κιλιτσντάρογλου

Ακόμη και προτού ανακοινωθεί ο κοινός υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης, το κουρδικό κόμμα είχε δώσει σημάδια ότι θα στηρίξει έναν υποψήφιο που θα έχει τα φόντα να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον Ερντογάν. Ο πρώην αρχηγός του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς είχε εκφράσει μέσα από τη φυλακή τη στήριξή του στο πρόσωπο του Κιλιτσντάρογλου.

Μάλιστα, το HDP έχει δείξει ότι μπορεί να έρθει σε συνεννόηση με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου: στις δημοτικές εκλογές του 2019 στις περιοχές όπου το CHP είχε ρεαλιστικές ελπίδες να κερδίσει το HDP δεν κατέβασε υποψήφιο και έδινε γραμμή να στηρίξουν τον υποψήφιο του CHP. Κατ’ αυτό τον τρόπο το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχασε πολλούς δήμους, με πιο σημαντικούς της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας.

Η συνάντηση του Κιλιτσντάρογλου με τους επικεφαλής του HDP για να συζητήσουν τους όρους με τους οποίους μπορεί να επαναληφθεί το σενάριο των δημοτικών εκλογών ήταν προγραμματισμένη για χτες 18 Μαρτίου. Στην πιθανή περίπτωση να βγήκε λευκός καπνός, ο Ερντογάν έχει βάσιμους λόγους να φοβάται για την καρέκλα του. Μάλιστα, η ώθηση που έχει πάρει ο Κιλιτσντάρογλου αποτυπώνεται και σε τρεις δημοσκοπήσεις, οι οποίες τον θέλουν με διψήφια διαφορά μπροστά από τον Ερντογάν.

Με την οικονομία να είναι σε δεινή κατάσταση τόσο εξαιτίας της παράδοξης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης όσο και του αχαλίνωτου πληθωρισμού, ο Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να έχει δύσκολη αποστολή εφόσον καταφέρει να εκλεγεί, με την επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία και την ανεξαρτητοποίηση της κεντρικής τράπεζας να αναδεικνύονται ως βασικές προκλήσεις.

Αντιπολίτευση «μπετόν αρμέ»

Σε μια επίδειξη ενότητας ο Κιλιτσντάρογλου επισκέφθηκε την εβδομάδα που πέρασε τις πληγείσες από πλημμύρες περιοχές της Σανλιούρφα με τους πιο δεξιούς από τους εταίρους του, τη Μεράλ Ακσενέρ και τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Στην προεκλογικού χαρακτήρα επίσκεψη ο επικεφαλής του CHP υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να αποκατασταθούν οι ζημιές αν γίνει κυβέρνηση. Περισσότερο όμως ήθελε να στείλει το μήνυμα στη βάση ότι είναι ο αδιαμφισβήτητος διεκδικητής της προεδρίας με τη στήριξη της Ακσενέρ, η οποία πριν από δύο εβδομάδες αποχώρησε προσωρινά από την αντιπολιτευτική συμμαχία των έξι δηλώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι εκβιάζεται να συμφωνήσει σε μια μη βιώσιμη λύση υποψηφίου.

Η κρίση κόπασε λίγες μέρες μετά με τη συμφωνία να γίνει ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε περίπτωση που ο Κιλιτσντάρογλου γίνει πρόεδρος. Μάλιστα, προς ενίσχυση του αισθήματος ενότητας ο Ιμάμογλου ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων όταν ο Κιλιτσντάρογλου επισκέφθηκε τους σεισμοπαθείς στο Χατάι.

Documento Newsletter